Ørekroken

Mortveien 5A

Prisantydning

6 900 000 kr

Omkostninger: 173 722 krTotalpris: 7 073 722 kr
Etasje
3
Byggeår
1989
Soverom
3
Areal (P-ROM/BRA)
236 m² / 238 m²
Tomteareal
1123 m²
Type / Eierform
Tomannsbolig / Eiet
Fasiliteter
Garasje, Veranda

Stor og flott familiebolig - Underetasje innredet som hybel - Sentrumsnært og attraktivt område!

kartmarkørVis på kart
kartmarkørDel annonsen

Komplett salgsoppgave

Kort om eiendommen

Del av seksjonert tomannsbolig ved Ørekroken:

- Halvpart av tomannsbolig som oppleves som en enebolig.

- Kjeller innredet som hybel. Leies ut i dag for kr 8.500,- + strøm pr. mnd.

- Spesialtilpasset kjøkken fra Elen Studio

- Omfangsrike uteplasser rundt alle tre sider

- Disponerer del av dobbelgarasje

- Få hundre meter til barnehager og skole

- Nær forretninger, treningssenter og kollektivtransport

- Veletablert og fredelig boligområde

- Tur- og rekreasjonsområder i umiddelbar nærhet

Eiendommen

Mortveien 5A, 1528 MOSS 
Gårdsnummer 197, bruksnummer 342, seksjonsnummer 1, kommunenummer 3002

Områdebeskrivelse

I Mortveien vil du oppleve å bo tilbaketrukket ved Ørekroken, et barnevennlig nabolag der smågatene er uten gjennomgangstrafikk og derav har en rolig atmosfære. Her får du også praktisk nærhet til hverdagslige fasiliteter som barnehager, skoler og gode shoppingmuligheter, samt et godt kollektivtilbud og fine turområder.

Få hundre meter unna ligger Øreåsen barne- og ungdomsskole, Øreåsen barnehage samt Solliskogen barnehage som alle er lett tilgjengelig via nabolagets interne smågater. Tilknyttet skolen er også kunstgressbane samt Øreåshallen.

Fine turområder finner du både langs Vansjøs milelange bredd og i det vakre landskapet i hjertet av Rygge. Gangveien fra Øreåsen direkte til Hanan gir enkel tilgang til Vansjø, og veien er heller ikke lang bort til Mossemarka med lysløype og kunstsnøanlegg vinterstid.

Dagligvarene kan du handle på KIWI eller MENY som begge er enkle å svinge innom på vei hjem i hverdagen, mens større shoppingmuligheter venter i et bredt utvalg forretninger på Rygge Storsenter. Omkring City Syd eksisterer det for øvrig en rekke kjedetilknyttede varehus innenfor elektronikk, hus og hjem, sport og fritid.

De mer urbane sentrumsgatene av Moss er en kort busstur unna, og fra holdeplassen i Øreveien er det hyppige avganger inn til sentrum. Langs Ryggeveien stopper ekspressbuss til Oslo og på Høiden stopper flybuss til Gardermoen. For øvrig kjører du enkelt ut på E6 ved Mosseporten eller avkjøring syd, Oslo er innenfor cirka 45 minutter videre utenom rushtid.

Veibeskrivelse

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager og skoler

Skoler:
Buen kristne skole (1-10 kl.)
106 elever, 7 klasser 0.7 km
Øreåsen skole (1-7 kl.) 
380 elever, 10 klasser 1 km
Ekholt skole (1-7 kl.) 
284 elever 1.7 km
Rygge ungdomsskole (8-10 kl.)
571 elever 2.6 km
Malakoff videregående skole
1000 elever, 46 klasser 1.6 km
Kirkeparken videregående skole 
710 elever, 28 klasser 3 km

Barnehager:
Øreåsen barnehage (0-6 år) 
100 barn, 5 avdelinger 0.6 km
Ørejordet barnehage (0-5 år) 
83 barn, 4 avdelinger 1 km
Solliskogen barnehage (0-5 år) 
60 barn, 4 avdelinger

Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Areal og innholdsbeskrivelse

Innhold:
Kjeller: Entré, kott, bad,  2 soverom og stue med kjøkken.
1. etasje: Hall, toalettrom, soverom, vaskerom med bod, kjøkken med spiseplass og stue/spisestue.
2. etasje: Gang, bad og 3 soverom.

Totalt bruttoareal: 261 kvm
Totalt bruksareal: 238 kvm
Totalt primærrom: 236 kvm

Primærrom:
Kjeller: 59 kvm: Vindfang, stue/kjøkken, bad og 2 soverom
1. etasje 97 kvm: Vindfang, hall m/trapp, stue 1, stue 2, kjøkken, gang, vaskerom og wc
2. etasje 80 kvm: Bad, trapperom og 3 soverom

Sekundærrom:
1. etasje 2 kvm: Bod

Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 18.07.2019 utført av Ståle Frosterød. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene. 

Tomten

Festet tomt på 1.123 kvm. 
Iht bestemmelser i festekontrakten er det Tomteselskapet som betaler den årlige festeavgiften.
Festeavtalen utløper 14.10.2068

Grunneier har ikke forkjøpsrett. Samtykke til overdragelse fra grunneier kreves. Behandlingsgebyr ved eierskifte er kr 2.000,-

Kopi av lov om tomtefeste kan fåes ved henvendelse til megler. 

Parkering

Garasje som deles mellom begge seksjonene. Denne boligen disponerer parkeringsareal for en bil.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei. Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger. Eier er selv ansvarlig for private stikkledninger til boligen.

Bebyggelse

Bygningen er iht. tilstandsrapport oppført med yttervegger som isolert bindingsverk i tre, utvendig med trepanel. Yttervegg er for deler av bygningen ført ned til dekkelementer med utvendig tetning og flislagt areal.Takkonstruksjon over karnapp i stue er bygget som balkong utenfor soverom i 2. etasje. Tekking med Sink.

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport for eiendommen som følger vedlagt. Rapporten er en teknisk gjennomgang av boligen og angir eventuelle byggetekniske avvik. I rapporten fremkommer det forhold som kjøper må være særskilt oppmerksom på, herunder kontrollpunkter som har fått tilstandsgrad TG 2 og TG 3.

TG 3:
- Overflater på innvendige gulv - 1. etasje / Vaskerom: Dersom konstruksjonen er oppbygd med to lag membran må dette utføres med riktige produkter, ytterligere undersøkelser anbefales dersom det skal utføres arbeid på gulvet. Gulvet har ikke tilfredsstillende fall, ingen synlig klemt membran i sluk (fuget over), over klemring er det sprekker i materialet (membranen). Underside gulv er åpnet ved sluk og det er synlig at det tidligere har vært fukt i område etter tidligere lekkasje. Tilstandsgrad gis for alder og symptomer.

TG 2:
Bearbeidet terreng, generelt. Drenering. Yttervegger. Vinduer. Ytterdører. Innvendige dører. Takkonstruksjoner. Overlys og takluker. Terrasse og utvendig trapper. Innvendig trapper. Piper, plassbygde ildsteder m.v. Frittbærende dekker. Bad i kjeller. Overflater på innvendige vegger - 1. etasje / Vaskerom. Innredning og garnityr for våtrom - 1. etasje / Vaskerom. Bad 2. etasje. Utstyr for sanitærinstallasjoner - 1. etasje / Wc. Kjøkkeninnredning. Luftebehandling wc-rom og vaskerom. Overflater på innvendige gulv, vegger og himlinger. VVS-installasjoner, generelt. Skap og reoler. Drivhus. Garasje

For utfyllende informasjon og tilstandsvurdering se takstrapport.

Selger opplyser bl.a følgende i sin egenerklæringsskjema:
- Det kan til tider være litt dårlig trekk i peisen både på kjøkken og i stue ved enkelte værtyper som feks tåke. Det er innstallert vifte, og også tilførsel av luft utenifra til peis i stue. Det ble funnet et avvik på peis i stue etter tilsyn av med fyringsanlegg i januar 2012. Avvikskode F2 (mangler inspeksjonsluke i vegg). Dette er ikke utbedret.
- Toalettrom i 1.etasje: Noen av marmorflisene har flekker/syreskader (etter vaskemidler)
- Bad i 2.etasje: Det er en sprekk på den ene marmorflisen rundt av/på spaken til vannkranen på badekaret
- I 2011 ble det avdekket fuktskade i underetasje/utleiedel. Årsaken til fuktskaden kom fra terrassen som ligger over leiligheten. Skaden ble utbedret i 2011. Utbedret av Prosjektbygg AS.
- Kjøleaggregatet til kjølerommet/matboden virker ikke.
- Vanntilførsel til kaffemaskinen og isbitmaskinen i fryser er frakoblet slik at kaffemaskinen må fylles med vann manuelt og slik at isbitmaskin ikke virker.
- Ved et par anledninger gjennom de 13 årene jeg har bodd i huset, når det har vært skikkelig høststorm og regnet intenst har det kommet litt vann ut av feieluken på kjøkkenet. Det er snakk om en liten mengde, kanskje 10 cm i diameter.
- Dørhåndtaket inn til innerste soverom har laget et lite hull i veggen bak døren, der er det satt på en filtlapp for å ta i mot støt fra døren.
- Garasjeport mangler fjernkontroll
- Diverse sprekker i flis og mangel av fug. 

For utfyllende informasjon se selgers egenerklæring.

Tilstandsrapporten og selgers egenerklæring følger vedlagt i  salgsoppgaven.  Interessenter må sette seg grundig inn i dokumentene før bud inngis.

Ferdigattest

Eiendommen har vært brukt til boligformål siden byggeår.

Kommunen opplyser at det ikke foreligger ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse for eiendommen. 
Det gjøres oppmerksom på at kommunen nå ikke utsteder ferdigattest på tiltak omsøkt før 1998. 
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning. 

Det er observert avvik fra oversendte tegninger. Boligens 2. etasje har uinnredet areal der det i dag er bygd baderom og areal som i dag benyttes til soverom er merket bad eller bod. Del av innredet areal over kjøkken/vaskerom er ikke tegnet inn på tegninger. Boligens 2. etasje har således 3 oppholdsrom, men kun en godkjent rømningsvei med dør mot vest, dette er en rømningsvei for lite. Det er utført endringer på innvendig inndeling i 1. etasje med et rom som benyttes som stuedel. I søknad datert 1989 fremstår bygningens form som ligner på boligen i 1. og 2. etasje men det medfølger ingen tegninger av kjeller foruten at det på fasadetegninger er synlig vinduer i kjeller. Tegning som er fremvist av kommunen hva gjelder kjeller samsvarer ikke med dagens løsning og størrelse, dagens bygning er større en hva som fremkommer på tegningen. Det er av tidligere medeier opplyst at denne del av kjeller er bygd senere. Kjelleretasjen fremgår ikke av byggetegningene som gjelder tomannsboligen. Innredning av rommene er ikke bruksendret/omsøkt og er ikke godkjent av kommunen. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette videre.

Eventuell adgang til utleie

Boligens kjelleretasje som er innredet som en hybeldel er ikke godkjent som separat boenhet av kommunen. 
Det gjøres oppmerksom på at det er krav til forsvarlige radonnivåer ved utleie. Det er ikke gjennomført radonmåling på denne boligen.

Standard

Boligen ble oppført i 1989 og er gjennom de påfølgende årene oppgradert samt noe ombygget med endring av romløsningen som omfatter totalt tre plan. Det er i tillegg opparbeidet og etablert et betydelig areal til uteplasser i form av terrasser, verandaer og balkong som til sammen legger til rette for aktivt uteliv i sommermånedene.

I første etasje er mye av arealet viet til stuen og kjøkkenet, som begge fyller rollen som sosiale samlingsrom. Stuen rommer uten trengsel to møbelgrupper, er utstyrt med peis og har gode lysforhold av en rekke vinduer i vest- og nordveggene. Gulvet er her belagt med klassisk stavparkett, mens de øvrige overflatene er malt hvite.

Et spisebord med plass for opptil mange finner sin plass i boligens store kjøkken, som også er utstyrt med åpen gruepeis og har flislagt gulv med marmorfliser. Kjøkkenet er spesialtilpasset fra Elen Studio og er omfangsrik og bærer preg av å ha vært betydelig påkostet som ny. Innredningen er velutstyrt med innbyggede hvitevarer fra Miele, et separat vinskap og benkeplater i mattslipt sort granitt. Et omfangsrikt antall skap og skuffer har til sammen betydelig oppbevaringsplass.

Innenfor kjøkkenet finner du et separat vaskerom som er praktisk innredet til sitt formål, blant annet med skapdører i samme stilpreg som kjøkkenet (Elen Studio). Vaskerommet har også egen ytterdør som leder ut til terrassen på husets nordside som gjør det enkelt å bære klær ut til tørk i friluft. 

Første etasje inneholder også et toalettrom som er tilbaketrukket fra de sosiale rommene og plassert ved hallens ytre del, samt ett av boligens soverom. Sistnevnte benyttes i dag som TV-stue. I hallen er det godt med lagringsplass i garderobe- og skoskap som er spesialtilpasset og laget av Elen Studio.

De øvrige soverommene i boligens hoveddel er samlet på én flate i andre etasje. To av rommene er utpreget store, deriblant hovedsoverommet som har tilknyttet balkong og utsyn mot vest. Ett rom var i følge bygningstegningene opprinnelig en bod, men benyttes i dag til soveromsformål. Garderobe- og skoskap er her også laget av Elen Studio.

Romløsningen i andre etasje er også endret med etablering av et flissatt bad, utstyrt med både dusjnisje og et innbygget badekar. Et innfelt takvindu over badekaret fyller badet med naturlig lys og byr på utsyn mot stjernehimmelen på klare vinterkvelder.

Kjelleretasjen er i dag innredet som en hybel og fullt utstyrt til eget bruk, uavhengig av boligens hoveddel. Hybelen er imidlertid ikke godkjent som egen boenhet. Romløsningen tilsvarer en 3-roms leilighet med blant annet stuen og kjøkkenet samlet i åpen løsning. Hybelen har egen utvendig adkomst fra den nedre terrassen ved husets nordvestre side. Denne er utleid i dag for kr 8.500,- + strøm. Leieboer er ikke sagt opp og det er  3 mnd. oppsigelse i henhold til kontrakt. 

Overflater og innredninger:
Gulv: Marmorfliser i hele første etasje (bortsett fra stue), parkett og teppe.
Innervegger: Hovedsakelig fliser, malt panel, malte tapeter og malte plater.
Himlinger: Hovedsakelig malt panel og malte plater.

Kjøkken: Spesialtilpasset kjøkken fra Elen Studio med Miele hvitevarer. Skapinnredning med profilerte hvite fronter. Sorte benkeplater er mattslipt granitt. 2 underlimte stålservanter med ett-greps blandebatteri. Innbygget platetopp, avtrekksventilator, stekeovn, dampovn, tallerken-varmeskap, kaffemaskin, kjøleskap, vinskap og oppvaskmaskin.

Bad: Benkeinnredning med overmontert porselensservant og ett-greps blandebatteri. Veggmontert speil med overbelysning. Innbygget badekar. Veggmontert klosett. Dusjnisje med svingbar glassdør.

Oppvarming

Boligen varmes opp med vannbåren varme/varmepumpe luft til vann. Anlegget montert i rom under terrasse/bolig. Det er lagt vannbåren varme i gulv og montert viftekonvektorer. Vaskerom med elektrisk varmekabel og muligheter for fyring med ved. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.

Energimerke Energimerket E5

Tinglyste heftelser og rettigheter

Boligen overdras fri for pengeheftelser.

Sameiet har legalpant for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet iht. eierseksjonsloven § 31. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp). Det er ikke opprettet et sameie mellom tomannsboligen.

Det er tinglyst følgende servitutter på sameiets eiendom. Dagboknr 9765, tinglyst 14.10.1988, type heftelse: Festekontrakt med vilkår, erklæring/avtale og urådighet: Overdragelse av festeretten skal godkjennes av Tomteselskapet, diverse bestemmelser ifm. festekontrakten

Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter. 

Reguleringsplan og rammetillatelse

Eiendommen er regulert til boliger i henhold til reguleringsplan M50 datert 12.04.1985.
Utsnitt av plan kan fås ved henvendelse til megler.

Diverse

Mosseregionen interkommunale brann og redning informerer om følgende: 
Det ble avdekket følgende avvik ved siste tilsyn:
- Elementskorstein er innekledd.
- Slokkeutstyr er ikke vedlikeholdt

To lamper i karnappvindu i stue medfølger ikke.

Overtagelse

Etter nærmere avtale. 

Oppdragets KR-kode

KR30.19454

Økonomiske forhold

Eiendommens utgifter

Kommunale avgifter er kr 19.554,- for inneværende år. I dette inngår gebyr for vann, avløp og feiing/tilsyn. Vann og avløp etter forbruk. Det er innstalert vannmåler.
Standard helårs renovasjonsutstyr kr. 2 970,- faktureres direkte fra Movar.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2017 var kr 1.095.211,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
  
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2019 bli kr 3.942.759,60. Verdien er regnet ut i fra formuesverdien for primærbolig for 2017.  

Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen, samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 525,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 697,- pr. stk.
- Eierskiftegebyr til grunneier kr 2.000,-.

Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 7.073.722,-.

I tillegg kommer valgfri boligkjøperforsikring Pluss hos HELP Forsikring AS kr 13.900,-. 
Det er mulig å velge ordinær Boligkjøperforsikring i stedet til kr. 11.100,- 

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.
minusVis mindre
Se alle bilder i galleriet

Viktig informasjon

Budregler

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. 
Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver. Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr sms eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i sms og mail kan forekomme.

For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.  Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal.  Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

Kjøper og selger er forpliktet til å bidra til at megler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet Boligselgerforsikring hos Protector Forsikring ASA. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema. Interessenter må sette seg inn i dokumentet før bud inngis.

Selgers Boligselgerforsikring dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Protector behandle reklamasjonen på vegne av selger. Merk at krav om verdireduksjon for eiendommen som følge av insekter/skadedyr er unntatt vilkårene i pkt. 4.5 og må rettes direkte mot selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring eller Boligkjøperforsikring Pluss gjennom HELP Forsikring. Dette er rettshjelpforsikringer som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar kostnadsgodtgjørelse for formidling av slik forsikring. Ta kontakt med megler for ytterligere informasjon eller les mer om forsikringene på Help.no.

Avhendingsloven

Eiendommen selges "som den er" og overdras slik den fremstår ved visning. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7, 3-8 og 3-9. Dette innebærer at det først er en mangel ved eiendommen dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand. Alle brukte boliger har feil, men de færreste har mangler etter avhendingsloven. Det er begrenset levetid på bygningsdeler og tekniske installasjoner, og byggeskikk og teknologi endrer seg stadig. Bruksslitasje og elde er normalt, og kjøper må ta i betraktning at eiendommen har vært benyttet siden byggeår. Domstolene praktiserer kravet til vesentlig dårligere stand strengt, noe som innebærer at en del avvik fra det som forventes, må aksepteres. 

Interessenter må sette seg inn i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema og øvrige vedlagte dokumenter før bud inngis. I tillegg oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann. Forhold som er eller burde være oppdaget på en visning, er normalt ikke en mangel. Tilsvarende behøver ikke åpenbare eller synlige feil å være beskrevet i salgsoppgaven.

Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: 1,5% av salgssummen inkl. eventuell fellesgjeld.
Designprospekter kr 3.500,-
Foto kr 4.250,-
Tilrettelegging kr 9.900,-
Finn.no - Krogsveen.no - Moss-avis.no kr 4.750,-
Offentlige opplysninger kr 3.000,-
Oppgjørshonorar Moss kr 4.000,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg. 

Lovverk

Eiendommen selges "som den er" og overdras slik den fremstår ved visning. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7, 3-8 og 3-9. Dette innebærer at det først er en mangel ved eiendommen dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand. Alle brukte boliger har feil, men de færreste har mangler etter avhendingsloven. Det er begrenset levetid på bygningsdeler og tekniske installasjoner, og byggeskikk og teknologi endrer seg stadig. Bruksslitasje og elde er normalt, og kjøper må ta i betraktning at eiendommen har vært benyttet siden byggeår. Domstolene praktiserer kravet til vesentlig dårligere stand strengt, noe som innebærer at en del avvik fra det som forventes, må aksepteres. 

Interessenter må sette seg inn i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema og øvrige vedlagte dokumenter før bud inngis. I tillegg oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann. Forhold som er eller burde være oppdaget på en visning, er normalt ikke en mangel. Tilsvarende behøver ikke åpenbare eller synlige feil å være beskrevet i salgsoppgaven.

Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
minusVis mindre
Frode Larsen
Eiendomsmegler

Frode Larsen

Telefon
Mobil 47284572

Lurer du på noe

Frode svarer gjerne på spørsmål som dreier seg om kjøp, salg eller utleie. Du vil normalt få svar på e-post innen én virkedag.