St. Hanshaugen

Casparis gate 3

Prisantydning

3 300 000 kr

Fellesgjeld: 475 538 krOmkostninger: 1 132 krTotalpris: 3 776 670 kr
Etasje
3
Byggeår
1939
Soverom
1
Areal (P-ROM)
42 m²
Type / Eierform
Leilighet / Andel
Fasiliteter
Veranda
Fellesutgifter
4 085 kr

Supersentral og arealeffektiv 2-roms med solrik balkong - Fyring og varmtvann inkludert - IN-ordning på fellesgjeld

Komplett salgsoppgave

Kort om eiendommen

Casparis gate er en sjelfull, koselig og arealeffektiv 2-roms på St. Hanshaugen med alt du trenger både i og utenfor leiligheten.

Kort om leiligheten:
- Fyring, varmtvann, tv og internett inkludert i felleskostnadene
- Meget lav rente på felles lån, 2.6 %, som er avdragsfritt frem til 2036
- Sydvestvendt balkong på 3.5 kvm med sol fra ca. 12-21 på sommeren
- Oppgradering av soilrør med strømpeløsning i 2016
- Nymalt, hvitmalt tregulv i stue i 2019
- Mye garderobeplass på soverommet
- Nytt vindu på soverom 2019
- Individuell nedbetalingsordning på fellesgjeld, hvorav felleskostnadene kan reduseres med kr 1.031,-
- Meget sentral beliggenhet med kort vei til butikker, cafeer, restauranter og offentlig kommunikasjon.
- Lave kjøpsomkostninger - ingen dokumentavgift

Eiendommen

Casparis gate 3, 0174 OSLO 
Gårdsnummer 218, bruksnummer 87, seksjonsnummer 0, kommunenummer 301

Områdebeskrivelse

Velkommen til attraktive og populære Kiellands plass. Et trendy og urbant område midt i smørøyet med kort avstand til alt tenkelig Oslo har å tilby!

Beliggenheten i Casparis gate gir deg et supersentralt utgangspunkt med nærhet til det meste hovedstaden har å tilby i form av yrende restaurant- og kaféliv, parker og en rekke forretninger og servicetilbud samt god offentlig kommunikasjon.

Dagligvarehandelen kan du få unnagjort ved bl.a. Coop, Kiwi, Rema 1000 samt søndagsåpne Joker - alt innen gåavstand fra leiligheten.
Kiellands Hus er et trivelig lite nærsenter som ligger lett tilgjengelig til ved Alexander Kiellands plass. Her finnes blant annet Coop med ferskvaredisk, Vinmonopolet, bokhandel og blomsterbutikk. I tillegg har du St. Hanshaugen senter med Rema 1000, apotek, plantasjen, frisør og Fresh Fitness. Nærmeste søndagsåpne butikk ligger på motsatt side av bygget, mot Uelands gate. 

Det ligger også flere sjarmerende nisjebutikker i området. Blant annet Gutta på Haugen, den økologiske helsekostbutikken Røtter og klesbutikken Kool Kidz. Hyggelige kafeer og restauranter som Java, Smalhans, Schrøder, Pascal, Kaffebrenneriet og Baker Hansen samt Tranen med Åpent Bakeri er også å finne i området, en av Oslos beste pizzaer.

Området er omkranset av flere parker og grøntområder. Flotte grøntarealer like utenfor døren som fantastiske St. Hanshaugparken, Kubaparken og Ilaparken. Gode tur- og rekreasjonsmuligheter langs Akerselva. Av treningssentre kan man velge mellom blant annet Fresh Fitness, SIO (Vulkan), Sats (Ringnes Park), Pilates Room og Fitness24seven.

Ca. 5 minutters gange til Grünerløkka med sitt pulserende liv, kaféer, butikker, utesteder som Blå, Ingensteds og Marked. Gangavstand også til Sagene, Torshov og sentrum med alle byens fasiliteter. Kort vei til Majorstuen med eksklusive butikker, utesteder med mer.

Om ikke alt dette er nok så kommer du deg enkelt rundt i byen med offentlig kommunikasjon. Svært godt kollektivtilbud med nærmeste holdeplass Kiellands plass (21-, 33-, 54- og 34- bussen samt 11-,12- og 13- trikken) i umiddelbar nærhet. Disse tar deg effektivt til alle ender av byen.

Leiligheten ligger i gangavstand til utdanningsinstitusjoner som AHO, KhiO, OsloMet, Westerdals, og kun en kort busstur unna Handelshøyskolen BI, Universitetet i Oslo, Tannlegehøyskolen m.fl.

Dette er leiligheten for deg som ønsker å bo sentralt med nærhet til alt, men likevel tilbaketrukket i rolige omgivelser.

Veibeskrivelse

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager og skoler

Herfra har du flere universitet og høyskoler innen rekkevidde. Gangavstand til bl.a. Oslomet (tidl. Høgskolen i Oslo og Akershus), Veterinærhøgskolen, Politihøgskolen, Tannlegehøgskolen, Lovisenberg diakonale høgskole m.m. God offentlig tilknytning til øvrige studiesteder som f.eks. Universitet i Oslo v/Blindern, Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI.

Se vedlagte nabolagsprofil om informasjon vedrørende barnehager og skoler innen rekkevidde. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til bydelsadministrasjonen for oppdatert informasjon.

Areal og innholdsbeskrivelse

Totalt bruttoareal: 46 kvm
Totalt bruksareal: 42 kvm
Totalt primærrom: 42 kvm

Primærrom:
3. etasje 42 kvm: Stue, kjøkken, bad, entrè og soverom.
Leiligheten ligger teknisk sett i en andre etasje, men ettersom man går inn i kjelleretasjen og det er to trapper opp, oppleves den som en tredje etasje. 

I tillegg disponerer boligen 1 kjellerbod på 4 m².

Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 03.12.2019 utført av Aleksander Olsen. 

Tomten

Eiet tomt på 1.289 kvm som tilhører borettslaget. Borettslaget deler bakgård med andre borretslag og er opparbeidet med asfaltdekke, plen, beplantning, sittegrupper og lekeområde.

Parkering

Det er innført beboerparkering i dette området. Dette betyr at du kan parkere fritt døgnet rundt på parkeringsplassene regulert til beboerparkering i området rundt din bolig for kun kr. 3.000,- pr. år. Har du el-bil så parkerer du gratis, og trenger ikke beboerparkeringsbevis. Se Oslo kommune sine nettsider for mer informasjon.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei. Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger. Borettslaget er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Bebyggelse

Bygningen er iht. rapport fra takstmann en boligblokk med flatt tak tekket med papp/folie e.l. Utvendige fasader av teglstein. Skillende vegger av teglstein og betong. Etasjeskillere av trolig betong. Bygget er fundamentert med naturstein til antatt faste masser.

Vinduer:
Malt vindu i stue med 2-lags isolerglass fra 1989.
Vindu på soverom med 2-lags isolerglass fra 2019.

Dører:
Malte/slette innerdører fra byggeår.
Finert ytterdør, B-30/dB-35, fra nyere årstall.
Balkongdør med 2-lags isolerglass fra 1989.

Overfalter:
Hvitmalt tregulv i stue og på soverom, laminat i entre og fliser på bad.
Malte flater på innvendige vegger. Fliser på bad. 
Malte flater på innvendig himiling. Takhøyde i stue er målt til 2.69m.

Diverse:
- Sikringsskap med automatsikringer. Skap plassert i entrè.

Selger har fått utarbeidet en boligsalgsrapport for eiendommen. Rapporten er en teknisk gjennomgang av boligen og angir eventuelle byggetekniske avvik. I rapportens sammendrag fremkommer det som takstmannen mener kjøper må være særskilt oppmerksom på, herunder tilstansgrad 2 og 3:

Tilstandsgrad 2: 
- Innerdører, tilstandsgrad er gitt med tanke på alder (byggeår) og normal forventet levetid.
- Bad: pusset opp i 2007/2008 i regi av borettslaget iht. eiers opplysninger. Tilstandsgrad er gitt med tanke på alder og normalt forventet levetid. 

Øvrige punkter i rapporten er tildelt tilstandgrad 1. Rapport og selgers egenerklæring følger vedlagt i salgsoppgaven. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis. 

Ferdigattest

Det foreligger attestert ekspedisjonsdokument fra 1944, som i følge kommunen anses som datidens ferdigattest. 
Iht. originale byggetegninger var det opprinnelig en innvendig bod i leiligheten (ved siden av badet) som har blitt fjernet slik at kjøkkenet har blitt større. Kjøper overtar eiendommen slik den fremstår på visning.

Eventuell adgang til utleie

Andelseier kan ikke uten samtykke fra styret i borettslaget overlate bruken av boligen til andre. Med samtykke kan andelseier overlate boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste år. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Standard

Velkommen til en arealeffektiv og sjarmerende 2-roms i Casparis gate 3!
Leiligheten ligger sentralt, men rolig til i Casparis gate, rett ved Aleksander Kiellands plass og Mathallen på Vulkan. En leilighet som passer perfekt for førstegangskjøpere, par i etableringsfasen eller pendlere. En arealeffektiv planløsning som inneholder entré, romslig soverom med rikelig garderobeplass, pent flislagt bad og åpen stue- og kjøkkenløsning med plass til spisebord og sofaseksjon.

E N T R É:
Lys og innbydende entré med plass til å henge fra seg yttertøy. Dørcalling med åpner.

S T U E:
Lys, åpen og arealeffektiv stue med god plass til stuemøblement og spiseplass. Store vinduer gir godt med naturlig lys og skaper en lys og luftig atmosfære. Gulvet er hvitmalt tregulv som skaper en lys og romslig følelse. 

B A L K O N G:
Fra stuen har du utgang til en hyggelig sydvestvendt balkong på 3,5 m². Plassbygd benk med sitteplass, med smart oppbevaringsplass under. Solforhold på balkongen strekker seg fra ca. 12 til ca. 21 på sommeren. Balkongen er en betongkonstruksjon fra byggeår og har rekkverkshøyde på 85 cm.

K J Ø K K E N:
Med praktisk åpen løsning i tilknytning til stuen ligger kjøkkenet som en L i enden av rommet. Ikea kjøkkeninnredning fra 2007. Innredningen har lyse slette fronter og malt benkeplate. Integrert i innredningen finner du kjøl og frys, ovn, micro, oppvaskmaskin (ny 2018), keramisk platetopp og mekanisk avtrekk fra ventilator med kullfilter.

S O V E R O M:
Lunt og hyggelig soverom med plass til dobbeltseng. Her er det også en romslig skyvedørsgarderobe med speildører som skaper en god romfølelse, i tillegg er det plass til kommode bak døra for ekstra oppbevaring. 

B A D:
Pent flislagt bad som ble pusset opp i 2007/2008 iht. tidligere prospekt. Badet har varmekabler i gulvet, tidløse fliser og downlights i tak. Moderne innredning med heldekkende servant på underskap, speil, speilskap, vegghengt klosett, dusj med dusjvegger i herdet glass samt opplegg til vaskemaskin (smal). Borettslaget oppgraderte soilrørene i 2016, med strømpeløsning. 

Oppvarming

Leiligheten blir oppvarmet med sentralvarme via radiatorer på soverom og i stue, samt varmekabler på bad. Fyring og varmtvann er inkludert i felleskostnadene. 

Energimerke Energimerket F1

Informasjon om borettslaget

Leiligheten er tilknyttet Gamle Aker Borettslag.
Borettslaget består av 118 leiligheter.
Forretningsfører er USBL, tlf. 08725 e-post: sr@usbl.no.
Borettslagets eiendommer er fullverdiforsikret i If Skadeforsikring NUF.
Dugnad må påregnes.
Dyrehold er i alminnelighet tillatt så lenge dette ikke er til plage for andre beboere/leilighetsbrukere. Ved gjentatte klager på et dyr, kan styret beslutte å forby dette dyret hvis det beviselig er til ulempe for øvrige brukere av eiendommen. Lufting av hunder i bakgården er forbudt.
 
Foretatt påkostninger de senere år: 
- Byttet låser på fellesdører til elektroniske brikker.
- Installert videoovervåking i oppganger.
- Overgang til fibernett.
- 2016: oppgradering av soilrør med strømpeløsning. 

Planlagte påkostninger:
Borettslaget har skiftet ut en del vinduer og planlagte utskiftinger er gjort for denne gang. Det er halvparten av alle vinduer i blokken som er byttet. Øvrige vinder må byttes, men det er ikke satt tidfrist eller finansieringsplan for dette. Dette må antagelig finansieres med opptak av lån/fellesgjeld.

Balkongene skal også utbedres på sikt, men det er foreløpig ikke planlagt når dette skal utføres. Iht. samtale med styremedlem 06.01 skal det gjøres sikringstiltak i første omgang. 

I henhold til borettslagets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny andelseier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn. Iht. burettslagslova kan man bare eie en andel i borettslaget. Kun fysiske personer kan være andelseiere.

Borettslag har anledning til å være tilknyttet et sikringsfond som dekker eventuelt manglende innbetaling av felleskostnader. Dette borettslaget er ikke tilknyttet et slikt fond, noe som vil kunne medføre en risiko for økte felleskostnader dersom andre andelseiere ikke betaler sine felleskostnader. Borettslaget har imidlertid legalpant i andelen, og manglende betaling av felleskostnader kan dermed tvangsinndrives av borettslaget.

Dokumenter for borettslaget kan fås ved henvendelse til megler.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Utover andel fellesgjeld overdras leiligheten fri for pengeheftelser.

Borettslaget har legalpant for forfalte felleskostnader og andre krav som følger av borettslagsforholdet iht. burettslagsloven § 5-20. Pantet er begrenset oppad til 2G (G = folketrygdens grunnbeløp).

 Det er tinglyst 4 servitutter på borettslagets eiendom. Disse omhandler blant annet erklæring vedrørende vaskeri (1939), bestemmelse om vann og kloakk (1939), bestemmelse om gjerde (1945) og avtale om bruksrett til felles gårdsplass på bnr. 153 (1977).

Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter. 

Reguleringsplan og rammetillatelse

Eiendommen er regulert til byggeområde for bolig i henhold til reguleringsplan S-2255 med tilhørende reguleringsbestemmelser datert 28.07.1977. Planen er helt eller delvis opphevet som følge av bystyrets vedtak 23.09.2015, sak 262 (Kommuneplan 2015 - Oslo mot 2030 - Smart, trygg og grønn). Området blir berørt av endringer i reguleringsplan for Oslo sentrum og indre sone i Oslo kommune som følge av dette. Denne nye planen får betydning for en rekke vedtatte reguleringsplaner i Oslo. Henviser til kommunens nettsider for ytterligere informasjon: https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/politikk/kommuneplan/

Det opplyses også om følgende byggesaker i nærområdet:
- Akersbakken 12 - Oppføring av takterrasse. Saksnummer 201710800. For mer informasjon se: https://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/casedet.asp?caseno=201710800

Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Overtagelse

Etter nærmere avtale. Overtakelse kan tidligst skje etter at styrets godkjennelse er avklart.

Radon

Utleier er ansvarlig for at boligen har forsvarlige radonverdier. I normaltilfeller er det kun nødvendig å måle radon i leiligheter med bakkekontakt, samt etasjen over. 
Leietaker kan kreve radonmåling hvis dette ikke foreligger. Det gjøres oppmerksom på at målinger kun kan gjøres i vinterhalvåret og vil ikke bli gjort før overtagelse.

Leiebeløp inkluderer

 Fyring og varmtvann, kabel-tv og bredbånd (grunnpakke), vedlikeholdsfond, kommunale avgifter, bygningsforsikring, renter på andel fellesgjeld, forretningsførsel, drift og generelt vedlikehold av eiendommen.

Oppdragets KR-kode

KR40.19297

Økonomiske forhold

Eiendommens utgifter

 Fyring og varmtvann, kabel-tv og bredbånd (grunnpakke), vedlikeholdsfond, kommunale avgifter, bygningsforsikring, renter på andel fellesgjeld, forretningsførsel, drift og generelt vedlikehold av eiendommen.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2018 var kr 924.091,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
 
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2019 bli kr. 3.326.727,60. Verdien er regnet ut i fra formuesverdien for primærbolig for 2018. 

Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 24.316,- pr. 31.12.2018
Andel fellesgjeld er kr 475.538,- pr. 26.11.2019

Total fellesgjeld for boligselskapet per 26.11.2019 er kr 79.800.000,- og lånevilkårene er:
Rentebetingelser: 2.6% pa.
Første termin: 30.06.2016. Neste avdrag: 30.04.2036 ( siste termin 30.09.2065 )

Borettslaget har tilrettelagt for individuell nedbetaling av andel fellesgjeld og hele andelen på kr 475.538,- kan nedbetales. Dette vil føre til en reduksjon i felleskostnadene på kr 1.031,- 

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Tinglysingsgebyr for hjemmelsdokument kr 480,-
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle pantedokumenter kr 652,
- Total kjøpesum inkl. andel fellesgjeld og gebyrer ved kjøp til prisantydning er kr. 3.776.670,-

Av dette beløpet utgjør kr. 475.538,- andel fellesgjeld som ikke skal innbetales, men følger boligen. 

I tillegg kommer valgfri boligkjøperforsikring Pluss hos HELP Forsikring AS, kr 6.900,-, med et årlig abonnement på kr. 2.800,-.
Det er mulig å velge ordinær Boligkjøperforsikring i stedet til kr. 4.100,-.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.
minusVis mindre

Plantegninger

Se alle bilder i galleriet

Viktig informasjon

Budregler

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. 
Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver. Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt. Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr sms eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i sms og mail kan forekomme.

For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

Kjøper og selger er forpliktet til å bidra til at megler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet Boligselgerforsikring hos Protector Forsikring ASA. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema. Interessenter må sette seg inn i dokumentet før bud inngis.

Selgers Boligselgerforsikring dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Protector behandle reklamasjonen på vegne av selger. Merk at krav om verdireduksjon for eiendommen som følge av insekter/skadedyr er unntatt vilkårene i pkt. 4.5 og må rettes direkte mot selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring eller Boligkjøperforsikring Pluss gjennom HELP Forsikring. Dette er rettshjelpforsikringer som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar kostnadsgodtgjørelse for formidling av slik forsikring. Ta kontakt med megler for ytterligere informasjon eller les mer om forsikringene på Help.no.

Avhendingsloven

Eiendommen selges "som den er" og overdras slik den fremstår ved visning. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7, 3-8 og 3-9. Dette innebærer at det først er en mangel ved eiendommen dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand. Alle brukte boliger har feil, men de færreste har mangler etter avhendingsloven. Det er begrenset levetid på bygningsdeler og tekniske installasjoner, og byggeskikk og teknologi endrer seg stadig. Bruksslitasje og elde er normalt, og kjøper må ta i betraktning at eiendommen har vært benyttet siden byggeår. Domstolene praktiserer kravet til vesentlig dårligere stand strengt, noe som innebærer at en del avvik fra det som forventes, må aksepteres. 

Interessenter må sette seg inn i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema og øvrige vedlagte dokumenter før bud inngis. I tillegg oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann. Forhold som er eller burde være oppdaget på en visning, er normalt ikke en mangel. Tilsvarende behøver ikke åpenbare eller synlige feil å være beskrevet i salgsoppgaven.

Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Vederlag: 1,1% av salgssummen inkl. eventuell fellesgjeld.
Tilrettelegging kr 12.500,-
Oppgjør: kr 4.550,-
Markedspakke: kr 13.750,-
Visninger: kr 2.500,- pr. visning
Oppslag eiendomsregister: kr 1.250,- 

Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg. 

Lovverk

Eiendommen selges "som den er" og overdras slik den fremstår ved visning. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7, 3-8 og 3-9. Dette innebærer at det først er en mangel ved eiendommen dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand. Alle brukte boliger har feil, men de færreste har mangler etter avhendingsloven. Det er begrenset levetid på bygningsdeler og tekniske installasjoner, og byggeskikk og teknologi endrer seg stadig. Bruksslitasje og elde er normalt, og kjøper må ta i betraktning at eiendommen har vært benyttet siden byggeår. Domstolene praktiserer kravet til vesentlig dårligere stand strengt, noe som innebærer at en del avvik fra det som forventes, må aksepteres. 

Interessenter må sette seg inn i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema og øvrige vedlagte dokumenter før bud inngis. I tillegg oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann. Forhold som er eller burde være oppdaget på en visning, er normalt ikke en mangel. Tilsvarende behøver ikke åpenbare eller synlige feil å være beskrevet i salgsoppgaven.

Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
minusVis mindre
Susanne Heiberg
Eiendomsmegler

Susanne Heiberg

Telefon
Mobil 40291730

Lurer du på noe

Susanne svarer gjerne på spørsmål som dreier seg om kjøp, salg eller utleie. Du vil normalt få svar på e-post innen én virkedag.