Komplett salgsoppgave

Kongens gate 27A, Andel 6 - leil. A-402

1 990 000 kr
56 m²
1 soverom
Velkommen til Kongens gate 27 - formidlet av Krogsveen Moss.
Velkommen til Kongens gate 27 - formidlet av Krogsveen Moss.
Kart
Del
Knut Dahl
Jacob Koren
Presenteres av
Knut Dahl og Jacob Koren
Sentrum
Gjennomgående 2-roms toppleilighet med vestvendt balkong. Renoveringsbehov - stort potensial. Gangavstand til alt i byen

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  1 990 000 kr
 • Andel fellesgjeld
  199 766 kr
 • Omkostninger
  1 132 kr
 • Totalpris
  2 190 898 kr
 • Etasje
  4
 • Byggeår
  1946
 • Soverom
  1 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  56 m²
 • Type
  Andelsleilighet
 • Eierform
  Andel
 • Fellesutgifter
  2 822 kr

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Gjennomgående 2-roms toppleilighet med svært sentral beliggenhet - midt i byen
 • Behov for renovering og modernisering - stort potensial knyttet til oppgradering
 • Luftig og innsynsfri plassering i øverste etasje
 • Vestvendt balkong med utsyn og sol på ettermiddag/kveld
 • Porttelefon og skjermet adkomst via innvendig trapperom
 • Egen bod i kjeller
 • Gangavstand til alle byens fasiliteter og tilbud
 • Like ved idylliske Nesparken med turveier og bademulighet
 • Bredt kollektivtilbud i nærområdet, togstasjon inkludert

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Kongens gate 27A, Andel 6 - leil. A-402, 1530 MOSS
Kommunenummer 3002, gårdsnummer 2, bruksnummer 1427, seksjonsnummer 24, ideell andel 1/1
Andelsnummer 6, Borettslaget Kongens Gate 27, organisasjonsnummer 923710213

Innhold

Totalt bruksareal: 56 kvm.
Totalt primærrom: 56 kvm.
Følgende rom inngår i primærromsdelen:
4. etasje: Entré/gang, bad, soverom, kjøkken, stue.
I tillegg disponerer andelen en kjellerbod.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra tilstandsrapport datert 05.12.2022, utført av Norsk Boligtakst AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Bygningen iht. tilstandsrapport:
Eldre bygningsmasse oppført i betong/mur konstruksjon. Etasjeskillere av betong. Yttervegger er etterisolert og kledd med fasadeplater/metallkassetter. Flat takkonstruksjon
tekket med papp eller tilsvarende. Vinduer og balkongdør i tre med isolerglass. Ytterdør i tre med innfelt kikkehull. Yttervegger er tilleggsisolert og kledd med metallkassetter.
Borettslaget har vedtatt å fornye avløpsrør, nye vinduer og balkongdører av høy kvalitet samt maling av fasader. Dette er det tatt høyde for i felleskostnadene som er oppgitt.
Da dette er et borettslag gjøres det ikke undersøkelser av utvendige bygningsdeler som yttertak (inkludert loft), yttervegger, grunn og fundamenter, drenering, utvendige vann- og avløpsledninger m.m. Dette da boligen er organisert i et borettslag hvor borettslaget er ansvarlig for utvendig vedlikehold.
Byggemåte innvendig:
På gulv er det overflater av laminatgulv og malt mur. Veggoverflater av malt tapet. I tak er det overflater av takessplater og panel.
Det gjøres spesielt oppmerksom påenkelte utdrag fra tilstandsrapporten:
Balkong: rekkverk med lav høyde i forhold til dagens krav, store åpninger og skjevheter i rekkverk, TG:3.
Bad: må oppgraderes, TG:3.
Brann: mangler slukkeapparat og røykvarslere, TG:3.
Elektrisk anlegg: ufullstendig kursbetegnelse, TG:2.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten om de nevnte forhold. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.

Standard

På bakgrunn av alder og slitasje har leiligheten behov for en generell oppgradering, men også et stort potensial knyttet til utbedring og modernisering. Samtidig kan det være vel verdt å undersøke mulighetene for en optimalisering av romløsningen.
Den eksisterende romløsningen inkluderer et separat kjøkken i tillegg til stuen. Sistnevnte med tilknyttet balkong er orientert i vestlig retning, og har av den grunn gode sol- og lysforhold dagen gjennom. Plasseringen i høyden av fjerde etasje gir også utsyn over omgivelsene samt innsynsfrie rom.
Kjøkkenet er orientert i motsatt retning av stuen og har utsyn i retning Nesparken. Selve kjøkkeninnredningen er funksjonell, men preget av bruksslitasje og naturlig gjenstand for utskiftning. Ett av benkeskapene inneholder leilighetens varmtvannsbereder som er fra 2018 og rommer 120 liter. Kjøkken kan flyttes til stuevegg mot bad. Sammen med en kjøkkenøy, får man en effektiv og moderne lay-out og frigjør samtidig et rom til f.eks. soverom, arbeidsrom eller lignende (se vedlagte plantegning i salgsoppgaven).
Leilighetens soverom er orientert samme vei som kjøkkenet og av den grunn ikke direkte eksponert for varmende sol på ettermiddag og kveld. Soverommet er av generøs størrelse og innredet med en rekke garderobeskap av eldre dato.
Badet er av ukjent, men høy alder og gitt TG 3 i sin helhet. En total renovering må påregnes for at badet skal tåle normal bruk etter dagens krav.
Overflater og innredninger:
Gulv: Laminat og malt mur.
Innervegger: Malt tapet og fliser.
Himlinger: Trepanel og takess.
Kjøkken: Skapinnredning med glatte hvite fronter. Laminerte lyse benkeplater. Stålbeslag med to kummer og ett-greps blandebatteri. Ventilator.
Varmtvannsbereder på 120 liter fra 2002.
Bad: Servantskap med glatte hvite fronter og nedfelt porselensservant med ett-greps blandebatteri. Veggmontert belysning og speilskap. Badekar med forheng og veggmontert to-greps blandebatteri med hånddusj. Gulvmontert klosett.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.

Oppvarming

Boligen varmes opp med elektrisitet.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.

Ferdigattest/brukstillatelse

Eiendommen har vært brukt til boligformål siden 1946.
Kommunen opplyser at det ikke foreligger ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse for eiendommen.
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven §21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan - og bygningsloven.
Kjøper overtar eiendommen slik den fremstår på visning med risiko og ansvaret for eventuelle pålegg fra kommunen og kostnader forbundet med dette.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Utover andel fellesgjeld overdras leiligheten fri for pengeheftelser.
Borettslaget har legalpant for forfalte felleskostnader og andre krav som følger av borettslagsforholdet iht. burettslagsloven § 5-20. Pantet er begrenset oppad til 2G (G = folketrygdens grunnbeløp).

Eventuell adgang til utleie

Andelseier kan ikke uten samtykke fra styret i borettslaget overlate bruken av boligen til andre. Med samtykke kan andelseier overlate boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste år. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Diverse

I forbindelse med arbeider som skal gjøres i regi av borettslaget må kjøper påberegne følgende:
1. Kjøpere kan starte opp egne oppussingsarbeider fra overtakelse.
2. Fornyelse av avløpsrør på bad og kjøkken tar ca. 2 uker i hver oppgang. Når rørfornyelsen skjer så blir vann og avløp i leilighetene stengt. Beboere gis mulighet for bruk av bad og kjøkken i leilighet i nabooppgang.
3. Ved vasking og maling av fasadene og utskifting av vinduer og balkongdører blir det satt opp stillaser. Ut- og inntransport av vinduer og balkongdører skjer via trappen.
Det må påregnes noe støy, støv og ulemper mens arbeidene pågår.
Det blir ikke vasket ytterligere før overtagelse.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har energiattest. Det foreligger imidlertid ikke energiattest for denne boligen, men hvis kjøper krever det kan energiattest innhentes for selgers regning.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

I Kongens gate 27 vil du bo svært sentralt i Moss og nyte godt av gangavstand til alle byens tilbud. Skal du møte venner eller spise ute, kan du velge blant et bredt utvalg av sosiale samlingssteder. Noen finnes i den sjarmerende bydelen Møllebyen, som blant annet også huser byens kino. Andre ligger langs kaikanten ved idylliske Kanalen, der du også finner bystranden Sjøbadet. Og kanskje best av alt - alle er innenfor kort gangavstand.
Fra leiligheten blir det kun kort vei å gå også til den helt nye togstasjonen som er under bygging like nedenfor Kongens gate. Ny jernbane er også under bygging og ventes å redusere reisetiden til Oslo S fra dagens ca. 40 minutter til kun ca. 30 minutter. Ekspressbusser til hovedstaden så vel som til Gardermoen stopper i likhet med en rekke andre lokale og regionale busslinjer ved Nesparken, knappe 200 meter unna hovedinngangen.
Selv om leiligheten ligger midt i byen, er det likevel kort vei til flotte friområder. I den nærliggende Nesparken finnes store gressbakker med mulighet for soling og sammenkomster sommerstid, samt turveier og sandstrender med bademulighet. Parken er også et velegnet sted å sette ut kajakk, om du vil legge ut på tur på Vansjø. Parkens turveier kan du følge videre ut i Mossemarka som er ypperlig for hverdagslige treningsøkter og har preparerte skispor når forholdene tillater vinterstid.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiet tomt på 699 kvm som tilhører sameiet.

Parkering

Det medfølger ingen parkeringsplass til andelen/leiligheten.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Borettslaget er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

I henhold til informasjon fra Moss kommune datert 01.09.2022 omfattes eiendommen av reguleringsplaner under bakken "Sentrum - samordnet regplan jernbane/vei/havn" og "Østfoldbanen VL (Ski) - Moss, Sandbukta - Rygge grense" med formål anlegg i grunn og trasè for jernbane, vedtatt 02.09.1999 og 14.11.2016 med plannr. 271 og 369. Videre omfattes eiendommen av kommunedelplan "Sentrumsplan Moss" med formål vei og sentrumsformål nåværende, vedtatt 15.06.2015 med plannr. 363. I tillegg omfattes eiendommen av kommuneplan "Kommuneplanens arealdel 2021-2032" med formål sentrumsformål nåværende, vedtatt 24.03.2021 med plannr. KP3002.
Eiendommen ligger i gul og rød støysone iht. T-1442 og i avvikssone for støy med hjemmel "byggegrenser, utbyggingsvolum og funksjonskrav", samt hensynssone for "andre sikringssoner".
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Felleskostnadene inkluderer: felles bygningsforsikring, kommunale avgifter, strøm fellesareal, renter og avdrag budsjettert fellesgjeld, renhold fellesareal, vedlikehold bygg og utvendig anlegg, styrehonorar, forretningsførsel, revisjon og andre driftskostnader.
Grunnlag for fellesutgifter er basert på budsjett fra forretningsfører for første driftsår. Det er budsjettert med en total fellesgjeld for borettslaget på ca. kr. 4.500.000,-. Dette er til vedtatte investeringer til fornyelse av avløpsrør, utskifting av vinduer og balkongdører med høy kvalitet og maling av fasader. Denne gjelden er foreløpig ikke tatt opp og kjøper må ta høyde for at det budsjetterte kan avvike med hva borettslaget måtte vedta. Felleskostnadene justeres normalt en til to ganger årlig i forhold til borettslagets faktiske utgifter.
Tv og internett er ikke inkludert i husleien.
Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Ved hjelp av Skatteetatens kalkulator er formuesverdien for 2021 beregnet til kr 571 919,- når eier er fast bosatt på eiendommen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2 058 908,40.
Skatteetatens formueskalkulator er benyttet da formuesverdi ikke finnes ved søk på Altinn.no.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 0,- pr. 05.12.2022.
Andel fellesgjeld er kr 199 766,- pr. 05.12.2022.
Total fellesgjeld for boligselskapet er budsjettert til kr 4.500.000,- pr. 23.09.2022.
Borettslaget har ikke tilrettelagt for individuell nedbetaling av andel fellesgjeld.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Tinglysingsgebyr for hjemmelsdokument kr 480,-
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle pantedokumenter kr 480,-
- Pantattest kr 172,-
Total kjøpesum inkl. andel fellesgjeld og gebyrer ved kjøp til prisantydning er
kr 2.190.898,-. Av dette beløpet utgjør kr 199 766,- andel fellesgjeld som ikke skal innbetales, men følger boligen.
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos If Forsikring på kr. 6.850,- for andelsboliger med andelsnr.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner BN bank. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad. Krogsveen mottar et honorar av BN Bank for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

K27 Utvikling AS

Informasjon om forkjøpsrett

Leiligheten er tilknyttet Borettslaget Kongens gate 27.
Forretningsfører er Regnskapssentralen AS, tlf. 69206500.
Dugnad samt trappevask må påregnes.
Planlagte påkostninger:
Det er i forbindelse med utarbeidelse av budsjett blitt budsjettert nødvendige oppgraderinger av borettslagets vinduer og balkongdører med støy-stopp glass og utvendig aluminiumskledning,
vask og maling av fasade, samt forsterkning av avløpsrør med epoxystrømpe innvendig.
Det er en uenighet mellom eiendommen Kongens gate 27 og naboeiendommen Vogts gate 22 om avfallshåndtering og hvor avfallsdunkene skal plasseres.
Om det blir noen endringer om plassering i fremtiden er uvisst. Konf. megler for mer utfyllende informasjon.
I henhold til borettslagets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny andelseier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn. Iht. burettslagslova kan man bare eie en andel i borettslaget. Kun fysiske personer kan være andelseiere.
Det er ingen forkjøpsrett i borettslaget. Leiligheter kan omsettes fritt til kjøper som er godkjent av borettslagets styre.
Alle leilighetene er seksjonert og hjemmelen til seksjonene ligger i Borettslaget. En fremtidig overgang til et boligsameie vil kunne være mulig hvis dette er ønskelig blandt andelseierene.
Borettslag har anledning til å være tilknyttet et sikringsfond som dekker eventuelt manglende innbetaling av felleskostnader. Dette borettslaget er ikke tilknyttet et slikt fond, noe som vil kunne medføre en risiko for økte felleskostnader dersom andre andelseiere ikke betaler sine felleskostnader. Borettslaget har imidlertid legalpant i andelen, og manglende betaling av felleskostnader kan dermed tvangsinndrives av borettslaget.
Dokumenter for borettslaget kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Etter nærmere avtale.
Overtakelse kan tidligst skje etter at styrets godkjennelse er avklart.

Boligselgerforsikring

Selger har ikke tegnet boligselgerforsikring og eventuelle reklamasjoner må rettes direkte til selger. Selgers egenerklæringsskjema følger som bilag til denne salgsoppgaven i tillegg til tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom IF. I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha ovenfor selger.
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel rente forsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no.
Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver. Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt. Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr sms eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i sms og mail kan forekomme.
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bla. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4.
Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank.
Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke. Dette er nærmere beskrevet nedenfor.
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er". Selger kan ikke ta «som den er» forbehold ovenfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvarnkan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker.
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp.
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen. Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning.
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8.
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3)

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: fastpris kr 50.000,-
Markedspakke: kr 19.400,-
Foto: kr. 4.000,-
Oppgjør: kr 5.550,-
Offentlige opplysninger: kr. 3.500,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 30-0314/22
Krogsveen avd. Moss AS
NO 992 616 733 MVA
Oppdragets KR-kode KR30.22314

Dato

Sist oppdatert: 15. mars 2023 kl. 14:58

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Lignende boliger

████

██ █████ █

████ ██
████

█ █████ █

████ ██
████

█ █████ █

████ ██

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.