Komplett salgsoppgave

Svaebakken 8

3 800 000 kr
69 m²
2 soverom
Kjøkkenets innredning er omfangsrik tatt i betraktning leilighetens størrelse og består av et stort antall skap og skuffer.
Kjøkkenets innredning er omfangsrik tatt i betraktning leilighetens størrelse og består av et stort antall skap og skuffer.
Kart
Del
Egil Andre Horgmo
Presenteres av
Egil Andre Horgmo
Sentrum
Gjennomgående 3-roms selveier med moderne standard, renovert i 2018. P-plass. Balkong med utsikt. Sentralt!

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  3 800 000 kr
 • Omkostninger
  96 342 kr
 • Totalpris
  3 896 342 kr
 • Etasje
  2
 • Byggeår
  1985
 • Soverom
  2 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  69 m²
 • Type
  Eierleilighet
 • Eierform
  Eierseksjon
 • Fasiliteter
  Heis og Balkong/Terrasse
 • Fellesutgifter
  1 724 kr

Visning

Privatvisninger avtales - Kontakt megler. Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Gjennomgående tre-roms selveier øverst i Svaebakken, en rolig del av sentrum
 • Vestvendt balkong med utsikt mot Mossesundet og Jeløy
 • God standard fra renovering utført i 2018
 • Omfangsrik og påkostet kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer
 • Stort flislagt bad/vaskerom
 • Enkel adkomst med heis i bygget
 • Mulighet for rask overtagelse!
 • Pent opparbeidet bakgård med lekeplass og gjesteparkering
 • Fast biloppstillingsplass i bakgården
 • Felles sykkelparkering i garasjeanlegget
 • Veldrevet sameie med god økonomi
 • Gangavstand til alt i byen

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Svaebakken 8, 1532 MOSS
Kommunenummer 3002, gårdsnummer 2, bruksnummer 977, seksjonsnummer 16, ideell andel 1/1

Innhold

Totalt bruksareal: 71 kvm.
Totalt primærrom: 69 kvm.
Følgende rom inngår i primærromsdelen:
2. etasje: Entré, bad, stue/kjøkken og to soverom.
Følgende rom inngår som sekundærrom:
2. etasje: Bod.
I tillegg disponerer boligen en bod i underetasjen oppmålt til ca. 4 kvm. Bod er merket H0203.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 11.09.2023 utført av Anticimex AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Byggemåte iht. tilstandsrapport:
Bygningen har støpt såle mot grunn. Grunnmur, bærende konstruksjoner og skillende dekker i hovedsak av betong/murkonstruksjoner. Utvendig fasader av pusset mur samt kledd med liggende panel. Tilnærmet flat takkonstruksjon utvendig tekket med papp/membran (ikke besiktiget). Leiligheten har slett entrédør med glassfelt. Vinduer og balkongdør med karmer/rammer av tre med to-lags glass fra
2017.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
Bad: lite lokalfall i dusjsonen, lite fall på gulv, TG:2.
Teknisk anlegg, behov for utskifting av filter, TG:2.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten om de nevnte forhold. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.

Standard

Leiligheten har tidsaktuell standard som hovedsakelig er fra den ble etablert i 2018. Gulvene er av lys én-stavs parkett i alle rom utenom badet, vegger og himlinger er utført med glatte flater og listefri overgang som fremmer et minimalistisk uttrykk.
Arealet er effektivt disponert, blant annet med stuen og kjøkkenet samlet i åpen løsning i leilighetens vestre side. Kjøkkenets innredning er montert i ett av stuens hjørner, til fordel for en størst mulig disponibel gulvflate i rommet for øvrig. En rektangulær gulvflate på over 23 kvm. gjør stuen enkel å møblere.
Kjøkkenets innredning er omfangsrik tatt i betraktning leilighetens størrelse og består av et stort antall skap og skuffer med stilsikker fremtoning. Benkeplaten er av sort granitt med polert overflate og underlimt vask i kompositt. Alle kjøkkenets hvitevarer er integrert, stekeovnen i hendig benkehøyde.
Leilighetens to soverom er begge orientert inn mot sameiets skjermede gårdsrom og av den grunn ikke direkte eksponert for varmende sol på ettermiddag eller kveld. Hovedsoverommet er oppmålt til ca. 10,5 kvm., barne-/gjesterommet til ca. 7 kvm. Begge er malt i senere år. Skyvedørsgarderobe er montert i begge soverom og i gangen.
Badet har et generøst areal på over 8 kvm. som i seg selv utgjør en prisverdig komfort, i tillegg til moderne standard. Arealet er utnyttet med dedikert nisje til vaskesøyle. Utstyret inkluderer moderne baderomsmøbler og et dusjhjørne med glassdører. TG 2 er gitt for forhold ved badet.
Overflater og innredninger:
Gulv: Én-stavs parkett og fliser.
Innervegger: Fliser og glatte malte flater.
Himlinger: Glatte malte flater. Innfelte spotter i flere rom.
Kjøkken: Skapinnredning med glatte hvite fronter. Polert benkeplate i sort granitt. Underlimt vask i sort kompositt med ett-greps blandebatteri. Glassplate på vegg over benk. Integrert platetopp, stekeovn, mikrobølgeovn, oppvaskmaskin og kombiskap. Ventilator i overskap.
Bad: Servantskap med glatte hvite fronter og heldekkende servant med ett-greps blandebatteri. Speilskap med overbelysning. Dusjhjørne med glassdører og to-greps blandebatteri med hånddusj. Toalett montert på innbygget sisterne. Rør-opplegg til vaskemaskin.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.
Vitrineskap, tv med veggfeste på soverom, tv med veggfeste i stue, runde hyller i stue og hylle på soverom medfølger ikke.

Oppvarming

Oppvarming med elektrisitet. Gulvvarme på bad. Leilighet har balansert ventilasjon.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger dette heller ikke med.

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ikke ferdigattest på eiendommen, men midlertidig brukstillatelse ble gitt 21.10.1985. Denne gjelder for 1 og 2 etasje, samt garasje.
Senere ble det gitt midlertidig brukstillatelse for resterende av eiendommen, datert 05.12.1985.
Midlertidig brukstillatelse ble gitt 06.04.2006. Denne gjelder parkeringskjeller, bruksendring av kjeller til kontor og påbygg med leiligheter. Antall nye boenheter 6 stk. i ny 5 etasje.
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven § 21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan- og bygningsloven.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Leiligheten overdras fri for pengeheftelser.
Sameiet har legalpant for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet iht. eierseksjonsloven § 31. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp).
Det er tinglyst følgende servitutter på sameiets eiendom.
Dagboknr 905902, tinglyst 31.08.1926, type heftelse: Erklæring/avtale.
Bestemmelse om legging av kabler. Rettighetshaver: Østfold Energiverk AS.
Dagboknr 10978, tinglyst 03.12.1984, type heftelse: Erklæring/avtale
Moss kommune har rett til å la kloakk, vann og elektriske ledninger føres over tomten, med flere bestemmelser.
Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter.
I tillegg er det tinglyst følgende på eiendommen grunndata:
Dagboknr. 848910, tinglyst 07.08.2017 - reseksjonering.
Snr: 16.
Formål: Bolig.
Tilleggsdel: Grunn.
Sameiebrøk: 229/10000.
Deling av seksjon.

Eventuell adgang til utleie

Leiligheten kan leies ut såfremt leiligheten har forsvarlige radonverdier. Leietaker må følge sameiets vedtekter og ordensregler på lik linje som eier. Seksjonseier plikter å underrette sameiet skriftlig om utleie.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har energiattest. Det foreligger imidlertid ikke energiattest for denne boligen, men hvis kjøper krever det kan energiattest innhentes for selgers regning.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

Omgivelsene rundt Svaebakken 8 er tilbaketrukket og lite eksponert for den trafikk som finnes i de øvrige sentrumsgatene. Plasseringen er likevel svært sentral og praktisk talt midt i byen. Fra leiligheten er det reell gangavstand til alle tilbud og fasiliteter som finnes i sentrum. Like nedenfor finnes gågaten, byens hovedåre med en rekke forretninger og spisesteder langs sidene. Kort gangavstand er det også til byens store kjøpesenter med tilknyttet bussterminal.
Enkel tilgang til et bredt kollektivtilbud utgjør også en attraktiv fordel ved å bo i byen. Holdeplasser for de fleste lokale og regionale busslinjer som passerer gjennom sentrum finnes i umiddelbar nærhet, mens ekspressbusser til Oslo og Gardermoen stopper ved Nesparken. Det er i tillegg få minutters gange til togstasjonen som har hyppige avganger i retning Oslo dagen gjennom. Reisetiden til Oslo S er fra kun 30 minutter.
Selv om leiligheten ligger midt i byen, er det likevel kort vei til flotte friområder. Nærmest er den vakre Nesparken med både sandstrender og bademuligheter, mens mer omfangsrike turområder venter på nærliggende Jeløy og i Mossemarka. Sistnevnte er tilgjengelig på stier og veier allerede fra Nesparken. På Jeløy kan du følge Kyststien langs sjøen til øyas unike landskapsvernområde på Alby, der du i tillegg finner gallerier og kaféer.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiertomt på 1 761 kvm som tilhører sameiet. Tomten er fellesareal med unntak av utvendige parkeringsplasser som er tilleggsdeler til enkelte seksjoner.

Parkering

Seksjonen disponere egen utvendig parkeringsplass, merket H0203.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Sameiet er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

I henhold til mottatte opplysninger fra Moss kommune datert 23.08.2023 omfattes eiendommen av reguleringsplan under bakken "Østfoldbanen VL(Ski)-Moss, Sandbukta - Rygge grense" med formål trasè for jernbane, vedtatt 14.11.2016 med plannr. 369. Kommunedelplan under arbeid "Kommunedelplan Sentrum" med status planlegging igangsatt, plannr. 463. Kommunedelplan "Sentrumsplan Moss" med formål sentrumsformål nåværende og vei nåværende, vedtatt 15.06.2015 med plannr. 363. Videre omfattes eiendommen av kommuneplan "Kommuneplanens arealdel 2021-2032" med formål sentrumsformål nåværende, vedtatt 24.03.2021 med plannr. KP3002.
Eiendommen ligger i gul støysone iht. T-1442 og i hensynssone for byggegrenser, utbyggingsvolum og funksjonskrav med tillegg av andre sikringssoner.
Det er planlagt et større byggeprosjekt like ved Svaebakken 8. Dette gjelder Sterudkvartalet. Ved gjennomføring av prosjektet, må det påregnes byggeaktivitet inntil prosjektet står ferdig. Konf. megler ved ytterligere spørsmål.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Fellesutgiftene inkluderer: felles bygningsforsikring, kommunale avgifter (kun renovasjon), tv/internett (kun grunnpakke), strøm fellesareal, renhold fellesareal, vedlikehold bygg og utvendig anlegg, styrehonorar, forretningsførsel, revisjon og andre driftskostnader.
Fellesutgiftene justeres normalt en til to ganger årlig i forhold til sameiets faktiske utgifter og ble sist justert 01.09.2023 fra kr 1.630,- til kr 1.724,- pr. mnd.
I tillegg må seksjonseier betale kommunale avgifter kr 10 901,- for inneværende år.
I dette inngår gebyr for vann, avløp og eiendomsskatt.
Eiendomsskatten utgjør kr 6 166,- av det ovennevnte beløp. Vann og avløp er stipulert med et forbruk på 44 kubikk.
Det er 6 terminer i Moss kommune.
Nåværende eier har et strømforbruk som tilsvarer ca. kr 20.000,- pr. år.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk. Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 677 734,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2 439 842,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten utgjør kr. 6.166,- for 2023.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 8 455,- pr. 31.12.2022.
Andel fellesgjeld er kr 0,- pr. 24.08.2023.
Det er ikke felles lån i sameiet.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen og leilighetens andel av eventuell fellesgjeld, samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 585,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 585,- pr. stk.
- Pantattest kr 172,-
Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 3.896.342,-.
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos Tryg Forsikring på kr. 9.250,- for boliger med seksjonsnummer.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner BN bank. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad. Krogsveen mottar et honorar av BN Bank for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Mari Nilsen Ellevold

Informasjon om forkjøpsrett

Eiendommen er seksjonert, og leiligheten er tilknyttet Svaebakken 8 sameie, med sameiebrøk 229/10000.
Sameiet består av 35 boligseksjoner og 2 næringsseksjoner. Svaebakken BRL er hjemmelshaver til seksjon nr. 4 og snr.18 t.o.m 32.
Forretningsfører er Vansjø Boligbyggelag.
Sameiet har vaktmester. Det må påregnes årlig vasking av svalgang.
Dyrehold er tillatt innenfor de begrensninger og i overensstemmelse med de vilkår som er fastsatt i sameiets vedtekter. Samtykke til husdyrhold omfatter kun ett (1) dyr.
Saker som styret har jobbet med og vedlikehold som har vært gjennomført i 2021 og 2022:
Opprustning av søyle nordøstre hjørne av bygget.
Generelt vedlikehold.
Nøkkellåser.
Ordensregler.
Vasketjeneste.
Varmepumper.
Lekkasje 4 etasje.
Klage til Stadsforvalter vedrørende Sterudkvartalet.
Vedlikehold og nyanskaffelser som er ønskelig for 2023.
Viderføre nøkkellåser.
Heis.
Maling.  
Kjøper skal ikke godkjennes av sameiets styre, men eierskiftemelding skal oversendes Vansjø BBL for registrering av eierskifte.
Vi gjør videre oppmerksom på at det iht. eierseksjonsloven ikke er anledning å erverve mer enn 2 seksjoner i sameiet, her teller også eierskap via. firma, nærstående og familie. Kjøper har risikoen for at overskjøting på denne bakgrunn kan nektes av Statens Kartverk. I så fall vil kjøper uansett være forpliktet til å gjennomføre handelen, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting.
Konferer med megler for mer informasjon.
Dokumenter for sameiet og kopi av seksjonsbegjæringen kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Etter nærmere avtale.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring hos Anticimex. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema og tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Claims Handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom Tryg. I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra Tryg. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 andre ledd, dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: 1,5% av salgssum
Tilrettelegging inkl. alle visninger med påmelding: kr. 9.900,-
Markedspakke: kr 15.000,-
Oppgjørshonorar: kr. 6.000,-
Foto: kr. 4.900,-
Offentlige opplysninger: kr. 3.500,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 30-0227/23
Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Moss
NO 992 616 733 MVA
Oppdragets KR-kode KR30.23227

Dato

Sist oppdatert: 29. november 2023 kl. 16:29

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Privatvisninger avtales - Kontakt megler. Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.