Komplett salgsoppgave

Karlbergveien 5

5 400 000 kr
172 m²
3 soverom
Karlbergveien 5 formidles av Krogsveen Moss.
Karlbergveien 5 formidles av Krogsveen Moss.
Kart
Del
Knut Dahl
Henrik A. Berg
Presenteres av
Knut Dahl og Henrik A. Berg
Tomb
Innholdsrik enebolig på over 1,6 mål stor, solfylt tomt. Oppgradert i senere år. Nyere kjøkken og bad. Dobbelgarasje.

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  5 400 000 kr
 • Omkostninger
  136 342 kr
 • Totalpris
  5 536 342 kr
 • Etasje
  2
 • Byggeår
  1974
 • Soverom
  3 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  172 m²
 • Bruksareal
  180 m²
 • Tomteareal
  1 635 m² (eiet)
 • Type
  Enebolig - Frittliggende
 • Eierform
  Eiet
 • Fasiliteter
  Garasje/P-plass

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Innholdsrik enebolig i landlige og fredelige omgivelser på Tomb
 • Stor eiet tomt på over 1,6 mål med frukthage og sol hele dagen
 • Flere oppgraderinger av boligen utført siden 2010
 • Yttertak på bolig omlagt i 2018, på garasje i 2020
 • Nytt bad og vaskerom etablert i 2017
 • Velholdt kjøkken fra 2010
 • Familievennlig romløsning med tre utpreget store soverom
 • Nærhet til sjøen, småbåthavner og omfangsrike turområder
 • Gang- og sykkelvei helt frem til barneskole i Saltnes
 • 10 min. med bil til togstasjon i Råde - 45 min. videre til Oslo S

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Karlbergveien 5, 1643 RÅDE
Kommunenummer 3017, gårdsnummer 25, bruksnummer 87, ideell andel 1/1

Innhold

Totalt bruksareal: 180 kvm.
Totalt primærrom: 172 kvm.
Bruksareal pr. etasje:
U. etasje: 64 kvm.
1. etasje: 116 kvm.
Følgende rom inngår i primærromsdelen:
U. etasje: Entré, gang og tre soverom.
1. etasje: Entré, gang, vaskerom/toalettrom, bad, stue, kjøkken og soverom.
Følgende rom inngår som sekundærrom:
U. etasje: Tre boder.
Bruksareal garasje:
1. etasje: 53 kvm. - garasje.
2. etasje: 20 kvm. - uinnredet loftsrom.
De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 22.08.2023 utført av Anticimex AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.
Det er avvik på dagens planløsning sett opp i mot godkjente bygningstegninger. Dette gjelder soverom i underetasjen og bad/vaskerom i første etasje. Se punktet om "Ferdigattest" i salgsoppgaven for mer informasjon.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Byggemåte enebolig iht. tilstandsrapport:
Bolig over to etasjer samt krypekjeller og kaldtloft. Gulv av betong mot grunn. Grunnmur av lettklinkerblokker og betongkonstruksjon. Etasjeskiller av
treverk. Yttervegger av trekonstruksjon utvendig kledd med stående trekledning. Takkonstruksjon i saltaksform, utvendig tekket med takplater.
Boligen har profilert entrédør med glassfelt og slett entrédør med kikkehull. Verandadør med to-lags glass fra 2012. Vinduer med to-lags glass fra
mellom 2012 og 2014, samt fra ukjent årstall.
Byggemåte garasje iht. tilstandsrapport:
Dekke av betong. Yttervegger av treverk, utvendig kledd med stående trekledning. Takkonstruksjon i saltaksform, utvendig tekket med takplater. Taktekking fra 2020.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
Rom under terreng: riss i gulvflis, samt bomlyd i flis mellom entrè og gang, TG:2.
Krypkjeller: tilsig av vann, stedvis utettheter i stubbloftet, TG:2.
Elektrisk anlegg: to doble stikkontakter er permanent frakoblet, varmekabler i soverom 2 fungerer ikke, TG:2.
Terrasse/platting: bomlyd i enkelte gulvfliser, TG:2.
Garasje: riss i grunnmur og betongdekke, feil fall på gulv, gulv i andre etasje ufullstendig, TG:2.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten om de nevnte forhold. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.
Enkelte utdrag fra selgers egenerklæring:
5. Kjenner du til om det er/har vært problemer med drenering, fuktinnsig, øvrig fukt eller fuktmerker i underetasje/kjeller?
Svar: Ja - Kommer litt vann/fukt i krypkjeller. Drenering rundt deler av hus utbedret i 2011.
18. Kjenner du til forslag til- eller vedtatte reguleringsplaner, andre planer, nabovarsel, eller offentlige vedtak som kan medføre endringer i bruken av eiendommen eller eiendommens omgivelser?
Svar: Ja - Har kopi av oppmålingsprotokoll (tomt) som grenser til nordvest hjørne til Karlbergveien 5.
25. Kjenner du til andre forhold av betydning som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private avtaler)?
Svar: Ja - Ligger en nedgravd kabel (ca. 4 meter) ved tomteskillet mellom Karlbergveien 5 og Karlbergveien 8.

Standard

Nåværende eier overtok boligen i 2010 og har frem til 2023 bekostet en rekke oppgraderinger. Boligens elektriske anlegg er utbedret og modernisert over tid, blant annet med ny tre-fas inntakskabel og nytt sikringsskap i 2014.
En helhetlig oppussing av stuen ble utført i 2015 og omfattet ombygging av vinterhage til en del av dagens stue. Både vinduer og overflater ble skiftet ut inkludert ny én-stavs parkett i hele stuen, ny peisovn ble samtidig installert i stuen.
Kjøkkenet ble pusset opp i 2010 og samtidig oppgradert med ny innredning fra Øvereng som i dag bærer preg av forsiktig bruk og er velholdt. Innredningen består av et større antall skap og skuffer samt benker med praktiske arbeidsflater. Alle hvitevarer utenom kombiskap er integrert - stekeovnen i hendig benkehøyde.
Badet og vaskerommet ble begge pusset opp i 2017. Vann- og avløpsrør ble skiftet ut og nytt elektrisk anlegg installert. Badet er helhetlig utført med grå fliser på gulv og vegger samt innredet med både dusjnisje og badekar. Verdt å fremheve er også badets areal som i seg selv utgjør en bekvemmelighet, i tillegg til badets moderne standard.
Vaskerommet inneholder også klosett og kan av den grunn fylle rollen som gjestetoalett. Adkomst rett fra entreen er praktisk. Vaskerommet er av et mer kompakt, men velutnyttet areal. Gulvet er også her utført med fliser, veggene med flis-mønstrede våtromsplater. Ny varmtvannsbereder på familievennlige 225 liter ble installert i krypkjeller i 2017.
Boligens tre soverom er fordelt på begge etasjer, hvorav hovedsoverommet inngår i første etasje. Dette har et utpreget stort areal på nesten 20 kvm. og er innredet med en omfangsrik garderobeløsning. Underetasjens to soverom er også av generøs størrelse, begge på nesten 14 kvm. som gir barna stor plass til lek og opphold i egne omgivelser.
Ytterligere et rom i underetasjen på nesten 7 kvm. som opprinnelig var bod er innredet i senere år og benyttes i dag som stue.
Overflater og innredninger:
Gulv: Parkett, laminat, tepper, fliser og vinylbelegg.
Innervegger: Panelplater, tapet, fliser og våtromsplater.
Himlinger: Panel og plater.
Kjøkken: Skapinnredning med profilerte hvite fronter og vitrineskap. Laminerte lyse benkeplater. Underlimt dobbel stålvask med avrenningsbrett og ett-greps blandebatteri. Integrert platetopp, stekeovn og oppvaskmaskin. Nisje til kjøleskap. Veggmontert ventilator stål. Glassplate på vegg over platetopp.
Bad: Servantskap med glatte grå fronter og heldekkende servant med ett-greps blandebatteri. Veggspeil med integrert belysning. Badekar med veggmontert to-greps blandebatteri og hånddusj. Dusjnisje med glassdør og to-greps blandebatteri med hånd- og regndusj. Toalett montert på innbygget sisterne.
Vaskerom: Servantskap med glatt hvit front og heldekkende servant med ett-greps blandebatteri. Gulvmontert klosett. Rør-opplegg til vaskemaskin.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.

Oppvarming

Oppvarming med elektrisitet og vedfyring.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger dette heller ikke med. 

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ikke ferdigattest på eiendommen som nybygg, men midlertidig brukstillatelse ble gitt 03.09.1974. 
Tillatelsen var gitt på følgende vilkår:
Puss av undermur.
Forsvarlig overdekking av avløpsledning.
Boligen er tilbygget i 1994 med påbygg i underetasjen med ovenforliggende veranda, og i 1997 med påbygg på veranda samt overbygget inngangsparti i underetasjen. Det foreligger ingen ferdigattest for tiltakene. Det foreligger ferdigattest for fasadeendring og etterisolering av hagestuen datert 02.07.2018.
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven § 21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan- og bygningsloven.
Det er avvik på dagens planløsning i underetasjen og i første etasjen sett opp i mot mottatte godkjente tegninger.
Soverom nr.3 i underetasjen og deler av badet samt vaskerom i førsteetasjen er opprinnelig byggemeldt som bod, klesbod og marbod. Innredning av rommene til bruk for varig opphold er ikke bruksendret/omsøkt og er heller ikke godkjent av kommunen. Konsekvensen ved søknad kan være at rommene ikke godkjennes som varig opphold og at rommet da må brukes som bod/midlertidig oppbevaring.
Kjøper overtar alt ansvar, kostnad og risiko for dette videre.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Eiendommen overdras fri for pengeheftelser.
Det er ingen tinglyste servitutter på eiendommen.

Eventuell adgang til utleie

Eiendommen har ikke separat utleieenhet. Det vil normalt være anledning til utleie av hele eiendommen eller enkeltrom, såfremt utleiearealet er bygningsmessig godkjent for varig opphold og har forsvarlige radonnivåer.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har energiattest. Det foreligger imidlertid ikke energiattest for denne boligen, men hvis kjøper krever det kan energiattest innhentes for selgers regning.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

På Tomb bor du landlig og fredelig med nærhet til sjøen, svabergene og vakre turområder. I natur- og friluftsområdene omkring er det nær sagt utallige utfluktsmuligheter, både til lands og vanns. Med sykkel tråkker du raskt frem til Flere flotte badestrender er innenfor sykkelavstand, deriblant Saltholmen som også har et sjarmerende maritimt miljø med bryggerhus i vannkanten. Har du båt og får plass i en av de mange småbåthavnene omkring, får du et ypperlig utgangspunkt for dagsturer på fjorden.
Til Saltnes er det ca. 3 kilometer og gangvei helt frem, blant annet til den nye og moderne Spetalen barneskole. Tilknyttet skolen er det også bygget en helt ny idrettshall som blant annet er tilholdssted for Saltnes Sportsklubb som representerer et aktivitetstilbud i nærmiljøet.
På Saltnes finnes for øvrig nærbutikk samt et knippe andre småforretninger og tjenestetilbud. Et bredere tilbud er det i Karlshus, knappe 10 minutter unna med bil. Her ligger er det også pendlervennlig togstasjon med stort parkeringsområde. Reisetiden med tog videre til Oslo S er fra kun 45 minutter. Sentrumsområdene av Fredrikstad og Moss er begge innenfor en kjøretur på ca. 30 minutter.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiertomt på 1 635 kvm.
Eiendommen har et gammelt målebrev fra 1977. Noen eiendomsgrenser er ikke sikre. Eiendomsarealet i matrikkelen er av den grunn usikkert. Historisk oppgitt areal er 1635,5 kvm iht. målebrev/skylddeling.

Parkering

Parkering i frittstående dobbelgarasje og på egen tomt.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via privat og kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Eier er selv ansvarlig for private stikkledninger til boligen.
Adkomstveien ligger på en privat eiendom gnr.25 bnr.37 og på en kommunal eiendom gnr.25 bnr.8.

Regulerings-og arealplaner

I henhold til opplysninger fra Råde kommune datert 18.07.2023 omfattes eiendommen av kommuneplan "KPL0135 - Kommuneplan - Råde kommune" med formål bolig.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Kommunale utgifter

Kommunale avgifter er kr 18.686,- for inneværende år.
I dette inngår gebyr for vann, avløp, renovasjon, eiendomsskatt og feiing/tilsyn.
Eiendomsskatten utgjør kr 7.148,- og er inkludert i det ovennevnte beløp.
Renovasjon faktureres direkte fra Movar. Helårsrenovasjonen utgjør kr 3.992,- for 2023.
Nåværende eier har et strømforbruk som tilsvarer ca. 18.500 kwh. pr. år. 
Boligen har en årlig forsikringspremie på kr 11.644,-.
Boligen er tilknyttet Altibox (fiber) som leverandør av tv/internett og har avgift på kr 1.245 pr. mnd. Tv-tuner/dekoder kan medfølge.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk og avtaler.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 1 087 795,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 3 916 062,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten utgjør kr. 7.148,- pr år.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen, samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 585,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 585,- pr. stk.
- Pantattest kr 172,-
Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 5.536.342,-.
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos If Forsikring på kr. 15.050,- for eneboliger mindre enn 230 kvm.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner BN bank. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad. Krogsveen mottar et honorar av BN Bank for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Trond Remi Bjørkå

Overtakelse

Etter nærmere avtale.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring hos Anticimex. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema og tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Claims Handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom If.  I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 andre ledd, dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: 1,5% av salgssum
Tilrettelegging: kr. 15.000,-
Markedspakke: kr 16.900,-
Oppgjørshonorar: kr. 6.000,-
Foto/stylingrådgivning: kr 6.400,-
Offentlige opplysninger: kr. 3.500,-
Visninger pr. stk.: kr 2.900,- (3 visninger inkl.)
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 30-0194/23
Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Moss
NO 992 616 733 MVA
Oppdragets KR-kode KR30.23194

Dato

Sist oppdatert: 29. november 2023 kl. 16:29

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.