poster

10 tips til å dekke et fint bord til jul

7. desember 2017

Det er hyggelig å invitere gjester i julen. Vi har god tid og sitter ofte lenge rundt bordet, da er det ekstra hyggelig å kunne ønske velkommen til et fint dekket bord.

Franciska Munck-Johansen
av Franciska Munck-Johansen
Interiørfotograf og stylist
Del

1. Velg en fargeskala
Det lønner seg å velge en fargeskala og holde seg til den når det gjelder pynt, lys, servietter, blomster og lignende. Her er bordet dekket i rødt og gull med grønt som tilbehør.

2. Velg pynt som gir assosiasjoner til jul
Her er bordet pyntet med julekuler i flere ulike størrelser. Bruk gjerne det du har fra før og ta gjerne med pynt som har en historie, da får gjestene noe å prate om.

3. Bruk naturen
Bruk gjerne ting fra naturen når du pynter, det skaper en jordnær og uformell stemning. Gran er det perfekte valget til julebordet. Det sier jul mer enn noe annet, og så lukter det godt.

4. Levende lys er et must
Intet julebord uten stearinlys, og gjerne mange av dem. (Bare husk å følge med dem). Bland gjerne ulike typer levende lys, som her hvor det er brukt både kubbelys og telysholdere.

5. Glass og servise
Et julebord er en god anledning til å finne frem det fineste serviset. Et juleservise passer selvfølgelig perfekt, men et annet fint servise blir også bra.

6. Dekkebrikker og dekketallerkener gir feststemning
Du skaper ekstra feststemning ved å bruke dekkebrikker og dekketallerkener. La dem også gjerne ta opp fargen på serviset eller glassene. Her er det for eksempel brukt både glass og dekketallerkener med gullkant.

7. Gjestene må kunne se hverandre
Det er fint å bruke blomster og kandelabrer, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Det kan derfor være en fordel med flere lave buketter i stedet for én stor. Lange og lave dekorasjoner som her fungerer ekstra bra.

8. Fyr i peisen
Det er koselig med fyr i peisen. Hvis du ikke har peis, kan du lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen på et fat, for eksempel i et hjørne av rommet.

9. Tenk gjerne litt utradisjonelt
I stedet for å bruke en vanlig duk, kan det være fint å bruke et pledd, et fint stykke stoff eller som her hvor det er brukt en indisk sari.

10. Skap en fin helhet
Velg pynt til bordet i samme farger og stil som pynten i resten av huset, da får du en fin helhet.

Da er det bare å sette på julemusikken og ønske gjestene velkommen!

Franciska Munck-Johansen
Interiørfotograf og stylist

Franciska Munck-Johansen

Franciska er kjent som interiørfotograf og -stylist, fra interiørreportasjer i de fleste store norske interiørblader som Interiørmagasinet, Vakre Hjem & Interiør, Bonytt etc, i tillegg til en rekke utenlandske magasiner.

Franciska er også en av Norges største interiørbloggere med bloggen Franciskas Vakre Verden. Hun har i tillegg gitt ut en rekke interiørbøker.