Å kjøpe bolig i «kjøpers marked» - Hvordan går man frem?

7. januar 2018av Trude Larsen
I de siste månedene har vi sett et økt antall boliger til salgs i Oslo og Akershus. Sammen med en nedgang og utflating i prisene er det nå plutselig blitt såkalt “kjøpers marked”. Hvordan kan man ta hensyn til denne situasjonen som boligkjøper? Les Boligkjøpsrådgiver Trude Larsens tips her.
Med kjøpers marked mener vi at kjøper har flere boliger å velge mellom som faktisk er mulig å få kjøpt uten heftige budrunder, ja i noen tilfeller også uten konkurranse fra andre budgivere. De mest attraktive objektene er det fremdeles rift om, men hovedbildet er nå at det ofte trengs flere visningsrunder før boligen er solgt.

"Kjøpers marked" - både bra og skummelt

Dette er en god situasjon for kjøperne, ikke minst fordi den sterke prisveksten ser ut til å ha stoppet opp. Men det kan også føles litt skummelt. For hva skal man forholde seg til når man ikke lenger kan henge seg på en pågående budrunde? Og tør man egentlig kjøpe nå når vi ser et skifte i markedet?

Benytt “overgangsvinduet”

For å ta det siste først: Vi ser et skifte i markedet og prisene er lavere enn for en kort stund tilbake. Prisene kan selvsagt falle noe mer i den nærmeste fremtid. Men de fleste eksperter spår at det største prisfallet er tatt og at prisene er i ferd med å stabilisere seg. Det har foregått en korreksjon som følge av at kredittpraksisen hos bankene er strammet inn.
I stedet for å sitte på gjerdet kan det være lurt å utnytte “overgangsvinduet” og et mer gunstig «kjøpers marked» som man ser akkurat nå.
Det kan være lurt å kjøpe nå mens tilbudet er stort. Selgernes prisforventninger har tilpasset seg kjøpers marked og godtar å selge til prisantydning eller lavere. Det er like vanskelig å treffe bunnen som å treffe toppen av et marked, så tenker du på å kjøpe er det en god tid for dette nå.
I stedet for å sitte på gjerdet kan det være lurt å utnytte “overgangsvinduet” og et gunstig «kjøpers marked» som man ser akkurat nå.

By på en bolig i et kjøpers marked? Dette bør du tenke på!

  1. Sjekk hvordan prisantydningen ligger i forhold til lignende boliger solgt den siste tiden. Det er større sannsynlighet for at denne er reell nå enn i et sterkt stigende marked, fordi det er forbundet med stor risiko å forvente flere budgivere som bidrar til høyere salgspris enn prisantydning. Selv om prisantydningen er edruelig og i tråd med markedsprisen behøver du ikke å gå rett på denne for å få tak i boligen. Husk at det er du som sitter med de beste kortene, men vær obs på at flere andre interessenter plutselig kan dukke opp og da kommer du i konkurranse med andre
  2. Har du veldig lyst på boligen skal du ikke operere med skambud eller svært lave bud. Da skyver du selger fra deg og mister forhandlingsposisjonen.
  3. Dersom du liker boligen, har sjekket den godt og den passer for deg skal du ikke la deg skremme fra å by på den fordi ingen andre gjør det. Det er det som kan skje i kjøpers marked og er boligen riktig for deg har du et godt utgangspunkt for forhandlinger.
  4. Prøv heller å peile deg inn på en middelvei som kan gjør at forhandlingene er i gang og du kan utløse et motbud fra selger. Motbudet er bindende for selger, og idet det gis et motbud er du som budgiver ikke lenger bundet av ditt forrige bud. Derfor er det en viss risiko for selger å gi et motbud. Ofte sjekker megler ut din interesse for å ønske å motta et motbud før det gis.
  5. Synes du det er vanskelig å vite hva markedsprisen er, så søk råd hos profesjonelle som har kunnskap om det lokale markedet. For eksempel en boligkjøpsrådgiver.I Krogsveen har vi konsepter for dette, og som trygger hele kjøps – og salgsprosessen for deg som er i boligmarkedet. Vi har kalt det Trygg Bolighandel.

Pust med magen

Husk at du må ha et visst tidsperspektiv ved investering i bolig og at du ikke må måle verdistigning fra en måned til en annen. Hvis du kjøper i dagens marked og det skulle falle ytterligere noen måneder, ikke få panikk. Det betyr ikke at du har valgt feil. Pust med magen og kos deg i boligen. Erfaringsmessig vil prisene stabilisere seg og begynne å gå oppover igjen etter en tid. Det er bare hvis du blir tvunget til å selge når markedet er nede i en i en liten bølgedal og du ikke kjøper noe nytt i det samme markedet, at du kan stå i fare for å tape penger.
Samtidig må du være klar over at det å kjøpe bolig og ta på seg gjeld alltid vil ha et element av risiko.

Hjelp til å kjøpe bolig?

Trude Larsen

Trude Larsen, Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF

Trude Larsen startet opp et konsept for rådgivning til boligkjøpere i 2015. I november 2016 kjøpte Krogsveen dette selskapet for å imøtekomme dokumenterte behov for uavhengig boligkjøpsrådgivning. Trude er utdannet eiendomsmegler og har 30 års erfaring fra ulike arbeidsfelt knyttet til boligmarkedet. Trude brenner for å øke kjøpers kompetanse og stilling på boligmarkedet og har derfor også etablert bloggen Boligdama.
0