poster

Årets farge 2019 er GRØNN

16. november 2018

Nylig ble grønt kåret til årets farge i 2019. Basert på grundige studier av internasjonale tendenser innen mote og interiør har Fargerike kommet fram til at bruken av grønne nyanser er en klar og sterk trend.

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Grønt – som blått, årets farge 2018 – springer ut av noe som er større enn oss selv. Som himmel og hav i blått er også grønt en helt sentral farge i naturen. Den har en egen ro og harmoni over seg, noe vi verdsetter i en hektisk hverdag. Samtidig signaliserer grønnfargen positivitet, liv, forventning og håp. Og som kjent er Håpet lysegrønt (uttrykket er hentet fra tittelen til en novelle skrevet av Alexander Kielland).

Med denne fargen inviterer du naturen inn i boligen. Dessuten spiller fargen på lag med det som blir stadig viktigere for oss – økosystemet og en grønnere livsstil.

Seks paletter i grønt

Fargerike har i disse dager publisert et fargekart med årets farge. Her er grønt delt inn i seks paletter. Disse stilene eller trendene spenner fra det myke og duse til mer kraftfulle og eksotiske varianter av grønt. Her er det mye å velge blant! Du vil garantert finne en fargetone som passer i ditt hjem. Og du kan gjerne blande og eksperimentere, du behøvet ikke låse deg til én av palettene.

Og du må ikke lenger være bundet av at det bør være en fargemessig harmonisk og sømløs overgang fra rom til rom i boligen. Når du skal velge farge, bør du heller stille følgende spørsmål: Hva skal rommet brukes til, og hvem skal oppholde seg der?

Sølvgrønn

Dette er den patinerte fargen vi kan sanse på fjellet om høsten, og i den litt sarte grønnfargen på baksiden av bladene om våren. Fargen er myk, nesten uskarp – som en drøm man ikke helt får tak i. Sølvgrønt har på sett og vis et slør over seg, som et støvdryss. Dette er fargestilen som gir oss maksimalt med ro, akkurat som naturen selv.

third
second

Økologisk grønn

Stilen er nordisk og naturlig – et symptom på tiden vi lever i. Paletten er dempet raffinert og myk, og den passer like godt på hytta som i leiligheten i byen. Den assosieres med en livsstil preget av bærekraft og grønne verdivalg. Interiørene oppleves som bekvemme å oppholde seg i, her spilles det ikke på dekadanse og eleganse. Rom i denne fargen kler blant annet naturmaterialer, planter, kurver og metall.

third
second

Tropisk grønn

Denne paletten er eksotisk, leken og saftig. Den kan oppfattes som litt vågal og fantasifull, og gir næring til drømmer om frodige og sydlige breddegrader. Den tropiske stilen, som vi tydelig ser i dagens motebilde, har innslag av palmetapeter og mønstre i sterke farger med tegninger av blader, blomster, frukt og fugler. Med slike figurative innslag kan stilen bli organisk og morsom – eller den kan gjøres mer dekadent og klassisk.

third
second

Stille grønn

Dette er en farge med et grågrønt slør. Den kan skape en polert og kjølig stil som oppleves som elegant, urban og raffinert. Fargene er matte og tidsriktige. Det hviler en stillhet over interiører i denne fargen, fargen skaper harmoni og dempet atmosfære. Her er det ikke rom for dramatikk, hjemmet er nøye planlagt, preget av eleganse og en ryddig struktur.

third
second

Smakfull grønn

Det hviler en deilig ro over denne fargen, og det oser av kos og hygge! Paletten er tyngre enn i de andre stilene, for ”Smakfull grønn” har et slør av sort i seg. Et spennende innslag mot det mørke kan være å friske opp med syrlige kontraster. Fargen får deg i en behagelig, harmonisk og avslappet stemning. Den kler en møblert og konform stil – som et middagsbord med fotsid duk, myke lysekroner og blomstrende gardiner.

third
second

Smaragdgrønn

Dette er en av naturens viktigste og kraftigste grønnfarger. Den har en tropisk lekenhet over seg, og egner seg godt til color blocking (kombinasjoner av komplementære farger) og store mønstre. Dette er en sprek farge som kan fungere like bra i et klassisk miljø som i et ungt og trendy hjem.


Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

Kilder:
Fargerike
Fargekart: Årets farge 2019
Alle foto: Fargerike

Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no