logo
poster

Blått – årets farge 2018!

20. november 2017

I regi av Fargerike ble for få dager siden BLÅTT lansert som årets farge 2018. I 2017 var det rødt, året før var det rosa. Det er ikke tilfeldig hvilken farge det er som blir kåret – valget bygger på internasjonale trendanalyser og tendenser innen interiør og mote.

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Fargerike har blandet seg fram til fargekart med blåtoner som absolutt vil kle norske interiører. For i Norge er blått den fargen de fleste nordmenn elsker. Fargen er ikke krevende å bruke. Vi er fortrolig med blått, og fargen har en sterk appell. Vi vet hva den representerer, og hva den gjør med oss.

I vår søken etter ro i sjelen og gode naturopplevelser er blått sentralt. Fargen er knyttet til vår tradisjon og historie, og til uendelige blånyanser i naturen, på havet og på himmelen.

Språket har også fanget opp denne posisjonen – vi snakker om blåtimen, himmelblå, blåklokke, blåbær, blånende fjell – om mange andre blå-ord! Et interiør i blått er godt å hvile øynene på. Fargen demper og lindrer stress, den får oss til å senke skuldrene

Både det lyse og det mørke er representert på det nye fargekartet. Slik det også er i naturen. Sommernatten er mellomblå, hav og himmel møtes i gråblå dis, skogstjernet er blåsort, snøen er blåhvit og den myke nattehimmelen kan være fiolett.

Fire paletter i blått

Fargekartet er delt inn i fire paletter eller stiler som viser blåfargens mange stemningsleier. Her er det fritt fram for den som skal fargelegge boligen sin. Har kan man blande og eksperimentere, man behøver ikke låse seg til en av stilene.

Natthimmel

Denne paletten er inspirert av mørke og myke himmelfarger. Dette er farger du opplever i skumringstimen eller i løpet av natten. De magiske blåtonene gir rommet dybde og et eksotisk preg.

Himmel og hav

Havet har vært vårt viktigste levebrød og vår viktigste ferdselsvei. Den lange kystlinjen og vår kystkultur er kanskje den viktigste årsaken til at blåtonene havblått, himmelblått og hvitt har så stor plass i hjertene våre.

Morgendis

Paletten er inspirert av sommermorgener og disige, nordiske vinterlandskap. Fargeinntrykkene du får om morgenen, gir ro til sjelen. De kjølige nyanser gir også en følelse av luftighet. Paletten er enkel å bruke i de aller fleste rom.

Fargelegg hvite interiører med blått!

Kanskje er det på tide å endre stilen fra fargeløst hvitt (med enkelte innslag av jordfarger?). Blått er en enkel og flott farge å bruke. Et godt råd for deg som er litt usikker og kanskje vegrer deg mot store forandringer: Ikke ta stua først. Begynn med små rom – entreen er ideell. Blir det vellykket, tar du soverommet i neste omgang.

Lykke til!

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

 

Kilder:
Fargerike v Tale O. Henningsen

Årets Farge 2018 (med fargekart). Fargerike

Magasinet Impuls (Fargerike)

Foto: Fargerike


Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2021 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2021 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies