poster

Derfor trenger du nødvendigvis ikke frykte gjeld etter fylte 50

20. september 2019

Er du over 50 år og ønsker å ha minst mulig bolig-gjeld? Se hvorfor boligkjøpsrådgiver Trude Larsen mener det kan gå fint å ha gjeld i godt voksen alder.

Krogsveen
av Krogsveen
Redaksjonen
Del

Tidligere hadde de fleste som mål å være gjeldfrie, når barna flyttet ut. Slik er det ikke lenger.

Nå viser tall at én av fire pensjonister har lån på boligen, og at enda flere ønsker å ta opp boliglån for å kjøpe ny bolig.

Vi ser at mange eldre, både pensjonister og de som fortsatt er i jobb, ikke lenger frykter lån i samme grad som før. Tvert i mot ønsker de å ha noe lån, og flere enn tidligere betaler kun renter og ikke avdrag på lånene, sier Larsen.

Prioriter det livet du vil leve

Det tenker hun er bra, blant annet fordi det sørger for at du – som senior – får den boligen du ønsker deg eller trenger for å leve et godt liv i alderdommen.

Vi ser at flere og flere over 50 ønsker å bytte ut eneboligen med leilighet. Prisene på leilighet – spesielt nye - har økt voldsomt de siste årene, og mange opplever at de får mindre igjen for huset enn leiligheten koster. Dermed må de ut på lånemarkedet, sier Larsen.

Muligheter for gode lånebetingelser for seniorer

Det tenker hun er uproblematisk, blant annet fordi det kan være gode betingelser på boliglån og seniorlån, så lenge du har god sikkerhet i boligen din. Samtidig tar banken hensyn til inntekten din. Lavere inntekt som pensjonist, kan være et hinder for å få lån. Derfor er det klokt å være tidlig ute med å planlegge ditt siste boligkjøp.

At arven til barna blir mindre, mener hun heller ikke bør være et stort problem.

Holdningen til arv har endret seg i takt med resten av samfunnet. Vi lever lenger og tillater oss å tenke litt mer på oss selv. Mange over 50 er særdeles spreke og vil gjerne bruke alderdommen aktivt med for eksempel å reise samt være på hytta. Derfor ønsker de å leve et enklere liv når de er hjemme, og velger derfor leilighet fremfor å bo i enebolig, sier Larsen.

Husk å ha noe til overs

Hun anbefaler samtidig at du ikke tar opp mer i lån, enn at du kan betjene det når du går av med pensjon.

Beregn hvor mye du får i pensjon, og legg lista i forhold til det. Husk også at det er klokt å ha litt å gå på, spesielt hvis du er glad i å reise, shoppe, spise ute og gjøre andre sosiale ting.

Selv har Larsen flyttet fra enebolig til leilighet. Noe hun stortrives med.

Jeg sier ikke at det er for alle, men for meg har det vært perfekt. Jeg liker å bo i leilighet, sier hun.

Ønsker du å finne ut hva boligen din er verdt? Les mer ved å klikke HER.

Krogsveen
Redaksjonen

Krogsveen

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no