Drømmer du også om et drivhus eller orangeri, da bør du lese dette!

6. mai 2019av Franciska Munck-Johansen
Et drivhus eller orangeri står høyt på ønskelisten til mange, og det er ikke så rart, for det er et fint tilskudd til hagen. Her kan man dyrke grønnsaker om man vil, det kan brukes til et hyggelig utehus som kan forlenge sommeren. Men det er ikke alltid enkelt å vite hvordan man skal gå frem, og det er en del man bør vite før man setter i gang. Her får du 10 gode tips.

9 gode tips til deg som har planer om å anskaffe drivhus eller orangeri

  1. Start med å finne ut hvorfor du ønsker å anskaffe deg et drivhus eller orangeri. Hva ønsker du å bruke det til? Har du grønne fingre og drømmer om et sted du kan holde på med plantene det meste av året, ønsker du å bruke det som et rom i hagen der du kan kose deg med et glass vin med gode venner, eller noe helt annet?
  1. Velg størrelse på drivhuset. Et godt råd er å velge det største du får plass til og har råd til. Det er mye hyggelig man kan gjøre i et drivhus. En kvadratmeter eller to ekstra kan derfor komme godt med.
  2. Finn ut hvor huset skal stå. Velg en plassering i hagen som harmonerer godt med huset og det du ellers har i hagen. Ta også gjerne hensyn til solforhold og utsikt om du har det.
  3. Velg et drivhus i god kvalitet som du kan ha glede av i mange år fremover. Velg et drivhus som passer til norske forhold og et drivhus som tåler både vind og vær.
  1. Sørg for at drivhuset står støtt. Det beste er å støpe et fundament som drivhuset står på. Det gjør at drivhuset står helt stødig. Du kan også bruke jordspyd, som gjør at drivhuset ikke blir utsatt for uønskede bevegelser.
  2. Velg møbler som passer til drivhuset og til bruken du ser for deg. Drømmer du om gode samtaler for to kan to gode stoler være en god løsning. Ser du for deg lange og hyggelige middager med gode venner, kan et stort rundt bord være et godt valg. Ser du for deg å bruke det mest til planter, kan et langt plantebord være en viktig prioritering.
  3. Det er praktisk med møbler som har flere funksjoner. En daybed kan både brukes på dagen til å ligge og sitte i, men den fungerer også fint som overnatting om man får gjester.

  1. Velg gjerne tak av polypropylen. Polypropylen er et rillet plastmateriale. Det skygger lett for solen, noe som gjør det veldig behagelig å være i drivhuset. Hvis du har glasstak vil solen steke, noe som kan gjøre det vanskelig for plantene, i tillegg til at tekstilene kan bli ødelagt.
  2. Sørg for luftemuligheter. Velg gjerne automatiske vindusåpnere, som er både praktiske og smarte. Da åpnes og lukkes vinduene ut i fra temperaturen i drivhuset. Det gjør at man slipper at det blir alt for varmt der.
Det er litt jobb å sette opp et drivhus. Det kan derfor være lurt å få hjelp til monteringen. Men de fleste som er noenlunde handy bør kunne klare oppgaven.
Når først det er gjort kan dere se frem til mange år med koselige dager og kvelder i ly for både regn, vind og vær.

Franciska Munck-Johansen

Franciska Munck-Johansen, Interiørfotograf og stylist

Franciska er kjent som interiørfotograf og -stylist, fra interiørreportasjer i de fleste store norske interiørblader som Interiørmagasinet, Vakre Hjem & Interiør, Bonytt etc, i tillegg til en rekke utenlandske magasiner.
Franciska er også en av Norges største interiørbloggere med bloggen Franciskas Vakre Verden. Hun har i tillegg gitt ut en rekke interiørbøker.
0