poster

Personlig økonomi: Få orden på økonomien!

23. januar 2017

Nytt år, nye muligheter. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, gir deg tipsene som gir bedre økonomisk kontroll i 2017.

Maria Setsaas
av Maria Setsaas
Forbrukerøkonom, Danske Bank
Del

Kortsiktige mål for langsiktig kontroll

Det er lett å glemme hva som går inn og ut av konto i løpet av et år. Bruk en kalender og budsjettverktøyet i nettbanken til å føre opp både faste og sporadiske utgifter, fra de store tingene i familieøkonomien som bolig- og billån, samt forsikringer, ferier, klær og utstyr, til årets nyinvesteringer og målsettingen for årets sparing.

- En langsiktig oversikt gjør det lettere å lage, samt holde seg til, et realistisk budsjett hver måned. Noen av de viktigste er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtalene som passer for deg. Her ligger de store pengene. Deretter skreller man bort unødvendige impulskjøp ved å ha gode ukentlige vaner. For eksempel kan du spare både tid og penger ved å gjøre hele mathandelen på nett én dag i uken. Da reduser du sannsynligheten for å plukke med deg fristende varer ved kassen, sier Setsaas, og legger til:

Pensjonssparing er også et tema mange bør ta et fastere grep om. Sjekk norskpensjon.no, hvor alle avtalene dine ligger inne. Også fra tidligere oppdragsgivere. Her kan du raskt få oversikt over om du må spare mer per måned for å oppnå pensjonsdrømmen.

Kjøp, selg og del mer på nett

2016 var året delingsøkonomi tok av i Norge. Spesielt i storbyene har det blitt langt mer vanlig å spe på med leieinntekter fra ulike deletjenester som Airbnb og Nabobil, og tjenestene blir stadig mer utbredt.

- Et fint nyttårsforsett kan være å dra nytte av ulike deletjenester for å kunne tjene og spare litt ekstra hver måned. Utleie av fritidsboligen er skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes med 24 prosent for 2017, sier Maria Setsaas i Danske Bank.

Samtidig som det er svært populært med deletjenester, bugner bruktmarkedene på nett med alt fra flotte barnevogner til sportsutstyr og klær.

La 2017 bli året du kjøper og selger mer brukt. På nettsider som Finn.no og Facebook kan du gjøre et kupp på pent brukte varer eller tjene på å selge utstyret du ikke lenger bruker. Kanskje gir det ekstra motivasjon til rydde ut loftet eller garasjen også.

Kvitt deg med forbrukslånet

51 prosent av nordmenn under 30 år har tømt kontoen før neste lønning. Stadig flere oppsøker kortsiktige løsninger som forbrukslån og dyre kredittkort. Ifølge Finanstilsynet har husholdningenes forbruksgjeld nær doblet seg de seneste årene og nærmer seg 100 milliarder kroner.

- De kortsiktige løsningene er svært dyre og vi ser ofte tosifrede gjeldsrenter. Nyttårsforsettet jeg anbefaler er å betale ned den dyreste gjelden først. For mange er det helt unødvendig å betale tusenvis av kroner årlig på dyre lån. Du kan også kontakte banken din og refinansiere de kortsiktige lånene om du har sikkerhet i boligen din. Det beste tipset er likevel å balansere forbruket og inntektene gjennom året, og i utgangspunktet unngå å pådra seg denne dyre gjelden, sier Maria Setsaas i Danske Bank.

Kilder: TNS Gallup, Finanstilsynet, E24, Dinside.no og Danske Bank

Maria Setsaas
Forbrukerøkonom, Danske Bank

Maria Setsaas