Gode flyttetips

14. juni 2018 av Krogsveen
Det lønner seg å være godt forberedt når du skal flytte. Begynn derfor planleggingen i god tid. Skal du engasjere et flyttebyrå eller leie en flyttebil? Hvordan skal jeg pakke alle tingene slik at både flyttingen og de første dagene i ny bolig går som en lek? Hvem må ha beskjed om adresseforandring? Her gir vi de viktigste flytterådene.
Vi ser at mange er usikre før de skal flytte, de vet ikke hvor de skal begynne. Da er det alltid viktig å starte med en god plan, sier Cathrine Wæraas Temmerud, direktør for Marked, Fag- og Kompetanseutvikling.

Engasjere et flyttebyrå eller flytte selv?

Hvis du ikke har store mengder inventar (og ikke digre og tunge gjenstander, som for eksempel et piano eller et flygel) er det mange penger å spare ved å leie en flyttebil. Inviter famile og venner til dugnad så snart flyttedatoen er bestemt. Alternativet er å engasjere et byrå til å gjøre jobben. Det er en enkel, kjapp og bekymringsfri løsning. Ta kontakt i god tid for å få et uforpliktende tilbud.

Tips om pakking

 1. Pakk mest mulig i esker eller plastsekker. Mange typer klær – samt dyner og puter – kan du pakke i søppelsekker. Trekk en søppelsekk over klær på kleshengere.
 2. Hvis du har tatt vare på originaleskene til TV og annet elektronisk utstyr, er dette den beste emballasjen.
 3. Gå til innkjøp av spesialesker for flytting, eller spør din nærmeste dagligvare om de har noen til overs. Eskene bør være stive og utstyrt med lokk, da er det enklere å stable dem i høyden på flyttebilen. Bruk bred teip for å lukke dem slik at alt holder seg på plass i eskene. Unngå at de blir for tunge – 20 kilo er mer enn nok. Blir det tyngre, kan bunnen åpne seg og bærerne vil slite mer enn nødvendig opp trappene.
 4. Glass pakkes forsvarlig inn i pakkepapir (gjerne avispapir). Bruk bobleplast for å beskytte andre skjøre gjenstander.
 5. Tørrvarer i kjøkkenskapene, som for eksempel ris og gryn: Teip igjen åpningen.
 6. Bruk en bred tusj for å merke eskene med hva de inneholder. Skriv også hvilket rom i ditt nye hjem de skal plasseres i.
 7. Unngå å bruke teip direkte på møbeloverflater, for eksempel på en skuffeseksjon. Teipen kan lage skjemmende merker. Pakk heller møbelet inn med bobleplast som holdes på plass med bred teip.
 8. Esker med det du først vil ha behov for i den nye boligen, plasseres sist på flyttebilen (toalettsaker, kaffemaskin og dugnadsmat).

Andre flyttetips

 1. Begynn planleggingen i god tid. Lag huskeliste der du fortløpende skriver opp ting du kommer på. Lag en romplan over innredningen i den nye boligen.
 2. Gjenstander på loft og kjeller, og alle ting du ikke har daglig behov for, kan du pakke i esker og merke flere uker før flyttedagen.
 3. Hvor skal flyttebilen stå – både utenfor ditt gamle og nye hjem? Bor du i et tettbygd strøk uten egen innkjørsel, bør du huske på å reservere plass.
 4. Bruk tilstrekkelig med pledd og tepper for å beskytte møblene under transporten. Unngå at de har mulighet til å gnisse mot hverandre.
 5. Det er smart å benytte sekkehjul og traller, de sparer rygg og krefter. Det finnes også sekkehjul beregnet for trapper. De fleste bilutleiefirmaer kan utstyre deg med flyttetraller.
 6. Er det noe som skal kastes? Er det noe du vil gi bort eller selge til en brukthandler eller på Finn.no? Venter du for lenge med å ta grep, blir disse tingene med på flyttelasset!

Hvem må ha beskjed om adresseforandring?

Meld fra til Folkeregisteret om at du skal flytte. Når meldingen er registrert, vil blant annet fastlegen, banken og mobilselskapet ditt få beskjed. Må du bytte fastlege, gjør du det på Nav under Min fastlege . Posten må selvsagt også få beskjed om adresseendring. Post ettersendes kun i to måneder, men ved å betale et lite månedlig beløp, kan du forlenge denne perioden. Posten har også et gratis flyttetilbud, blant annet kan du bestille skilt til din nye postkasse. Se mer om Postens tjenester og produkter i forbindelse med flytting her .
Gå igjennom lista på nettbanken din og vurdere hvilke bedrifter og organisasjoner du mener bør få vite om din nye adresse. Forsikringsselskap, banker, aviser og magasiner du abonnerer på, er opplagte. Det enkleste er å gi en melding gjennom bedriftens nettside. Familie og venner må også få beskjed.

Hva med bredbåndet?

Gi beskjed til operatøren din minst tre uker flør flytting. Da er du sikker på at bredbåndet vil være operativt den dagen du setter nøkkelen i døra. Planlegg også hvor du skal plassere den trådløse ruteren. Den bør stå høyt, for eksempel øverst på en bokhylle – ikke nederst på gulvet eller inne i et skap. Betongvegger, fliser, speil og elektronisk utstyr kan forstyrre signalene.
Lykke til!
Les også:
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder:
Vinjes transport AS
Bergen bilutleie AS
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0