Hvordan velge riktig håndverker?

11. november 2014 av Krogsveen
Å velge den beste håndverkeren for den tjenesten du skal ha utført, er ikke alltid enkelt. Her gir Krogsveen deg de viktigste rådene om hvordan du bør gå fram.
Hvert år mottar Forbrukerrådet tusenvis av henvendelser fra forbrukere som er misfornøyde med håndverkere de har engasjert. Det dreier seg blant annet om dårlig utført arbeid, forsinkelser og at prisen ble mye høyere enn forventet.

Hvor finner du ledige håndverkere?

Har du gode erfaringer med håndverkere du har brukt tidligere, er saken grei. Men de dyktige og seriøse har ofte gjort avtaler for flere måneder frem i tid. Legg derfor planer for arbeidet som skal utføres, og bestill håndverker i god tid. Og det viktigste rådet er: spør venner og bekjente om de kan anbefale noen gode håndverkere!

Har håndverkeren den nødvendige kompetansen?

Hvordan kan du vite at håndverkeren har den faglige bakgrunnen han gir seg ut for å ha? Har han sentral godkjenning for ansvarsrett? Har han mesterbrev? Representerer han en godkjent våtromsbedrift? Ved alle omfattende arbeider er det mye tryggere for forbrukerne å velge en håndverksbedrift som er godkjent av disse ordningene. Useriøse håndverkere skryter på seg kompetanse de ikke har og misbruker ordningenes godkjenningsstempler.
- Vi ser ofte at kjøpere blir skeptiske og usikre dersom det er dårlig utført arbeid på en bolig, sier Karsten Onsrud hos Krogsveen. Han anbefaler bruk av dyktige og erfarne håndverkere.
Tidligere i høst ble det lansert en nettside som gjør det enkelt for forbrukerne å finne ut om bedriften har den kompetansen de sier de har. Klikker du deg inn på www.kompetansesjekk.noog skriver inn bedriftens navn, får du umiddelbart svar på hvilke godkjenningsordninger som er registrert. Det er Direktoratet for byggkvalitet, Mesterbrev og Fagrådet for våtrom som står bak denne siden.
NB: Skal du gjøre noe i boligen som er søknadspliktig, bør du velge en bedrift med sentral godkjenning for ansvarsrett. Firmaer uten denne godkjenningen må søke lokal godkjenning. Sjekk om formalitetene er på plass før du signerer kontrakt! Hvis ikke, kan det føre til forsinket byggestart (eller at du må på jakt etter et annet firma).

Andre viktige råd

1 Styr unna svart arbeid
Krev faktura og betal via bank, da har du kvittering å vise til hvis du må klage. Svart arbeid innebærer at et oppdrag utføres uten garanti. Dessuten: Når boligen skal selges, er det viktig å ha dokumentasjon på hva som er gjort (f.eks. på våtrommet), og hvilken bedrift som utførte arbeidet.
2 Sett opp en skriftlig avtale
Avtalen skal blant annet inneholde punkter om pris, betalingstidspunkt, en detaljert beskrivelse av arbeidet som skal utføres og en dato for når oppdraget skal være avsluttet. Muntlige avtaler er ikke mye verdt hvis det oppstår konflikter. Standardkontrakter (Byggeblankett 3501 eller 3502) kan du laste ned gratis (www.forbrukerradet.no/kontrakter/ ).
3 Organisasjonsnummer
Sjekk om firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret. (http://www.brreg.no). Med et organisasjonsnummer vet du hvem du handler med. Her får du også en oversikt bedriftens økonomiske situasjon, styremedlemmer og hvem som fører regnskapet.
4 Innhent tilbud fra flere håndverkere
Forbrukerrådet foreslår at du minst bør innhente flere tilbud. Da blir det enklere å sammenlikne. La ikke lav pris være det avgjørende kriteriet.
5 Be om referanser
Ring to–tre av referansene for å forhøre deg om erfaringene de har med firmaet.
6 Hva med soliditeten?
Hva skjer om firmaet skulle gå konkurs? Har du mistanke om at firmaet sliter økonomisk, kan du sikre deg ved å be en bankgaranti.
7 Enkelt å få kontakt?
Sjekk hvor lett det å få respons med firmaet (på telefon og e-post). Test også ut hvor raske de er med å følge opp spørsmål du måtte ha.
8. Gjør avtale i god tid
Det lønner seg å være tidlig ute med å inngå en avtale. Flinke og pålitelige håndverkere med konkurransedyktige priser har ofte gjort avtaler for flere måneder frem i tid.
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0