poster

Interiørtips maling innendørs: årets farge 2016 er rosa

1. februar 2016

På slutten av fjoråret lanserte Fargerike Årets farge 2016. I år er det ROSA som gjelder! I fjor var det oransje, året før var det blågrønt. Etter en altfor lang periode der den hvite og minimalistiske stilen har rådet, har norske interiører blitt stadig mer fargerike og personlige. Heldigvis!

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Det er femte år på rad at Fargerike lanserer Årets farge. I samarbeid med det franske trendbyrået NellyRodi, ansatte i butikkene og analyser etter å ha besøkt Europas største interiørmesser, ble rosa kåret til Årets farge 2016.

Farger skaper assosiasjoner

En spørreundersøkelse viste at folk assosierer fargen rosa med kjærlighet, lykke, glede, varme, jente, trygghet, søt energi og friskhet. De rosa palettene er myke og behagelige. De skal tilføre rommene en naturlig varme og en følelse av nærhet. Vi skal assosiere noe som er håndlaget – i motsetning til dataverdenen og industriproduksjon. Strikk er mer og mer populært, det samme er broderier. Stoffene og den østlige inspirasjonen spiller en stadig sterkere rolle.

Trend 2016: det unike, det bare du har

I Norge er vi stolte av bunadene våre. Og det er ikke noe i veien for å brodere noe eget, gjerne med et innslag fra Østen. Fletter, håndlagde tapet, møbler, porselen og stoffer i pastellfarger er også med på å understreke det unike og myke. Det unike, det som bare du har, og det du oppfatter som luksuriøst, er viktige stikkord for 2016. Og da er det lett å hente frem elementer fra en svunnen tid, hvor nettopp håndverket var i høysetet.

«Rosa favner alt dette. Nydelige broderier i rosa pasteller gir oss ro og fjerner oss fra det maskinelle. Skap interiører som får deg til å føle deg spesiell og vakker! Slike rom gir oss mulighet å puste, til å trekke inn skjønnheten. For det en ingen annen farge som får en til å føle seg så flott som rosa. Og ikke noe får oss til å føle oss så luksuriøse som noe bare vi har.»Tale HenningsenKreativ leder i Fargerike

Tre paletter

Kjeden Fargerike presenterer tre rosa paletter med hvert sitt budskap:

Fryd får deg til å føle deg ung og vågal – det er en djerv, leken og frisk palett!

Harmoni får deg til å trekke pusten dypt, senke skuldrene og falle til ro.

Mystikk henter frem det litt underfundige og mystiske fra andre kulturer.

Fryd

Fryd har en glad, ung og frisk rosa skala. Den henter inspirasjon fra California og Australia. Her finner du fargene som gir deg glede og energi. De passer perfekt til Colour Blocking. Kimono FR1161, Kronblad FR1160 og Sløyfe FR1159 er alle sterke og klare. Mens en av Fargerikes gamle travere, Tutu FR2521, er en lysere pastell. Sammen danner de noe tøft og ungt. Til disse vågale rosa tonene er det plukket frem syv aksentfarger. Kraftige og tydelige gir de hovedfargene en enda sterkere tropisk følelse. Friske blomster og en følelse av sommer gir de deg en varm og deilig dag.

Harmoni

Harmonihar med sine pastelltoner et sterkt romantisk preg – en svunnen tid hvor tiden ikke løp fra en, men ga en ro og hvile. De feminine og sarte pastellfargene Pikekyss FR1153, Peon FR1587 og Perle FR1152er perfekt til både retroinspirerte miljøer og moderne minimalistiske rom. Bordeaux FR1154 er akkurat det denne kvartetten trenger. Den setter et punktum, og er akkurat så ”sort” den må være. De myke pastellfargene som hentes frem i aksentfargen, leker med 50-tallsfargens sorthet. Akkurat passe, så det hele ikke blir for søtladent og kjedelig.

Mystikk

Mystikk er nesten som i en eventyrverden, og her finner vi Potpurri FR1172, Rose FR173, Marmor FR1171 og Merlot FR1174.De smyger seg frem og sender oss av gårde til Østen, India og Pakistan – hvor vi finner rikdom i ornamenter og broderier. En litt fremmed kultur, men allikevel kjent. Med mønstre satt sammen fra mange land, kan man leke seg med mørke, underfundige farger, for selv aksentfargene har dette eventyrlige og mystiske i seg.

Nyt rosa, la deg senke ned i en deilig verden med velvære og luksus!

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

Kilde: Tale Henningsen

Alle bildene er levert av Fargerike. Foto: Sveinung Bråten. Styling: Christine Hærra og Rikke-Bye Andersen


Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no