Kjøpe bolig? Slik planlegger du godt og unngår de største fallgruvene

29. juni 2017 av Krogsveen
I jakten på nytt drømmehjem er det lett å trå feil. Her oppsummerer vi noen av fallgruvene for (over)ivrige boligkjøpere, og gir tips til god planlegging.

1. Ikke lås deg til ett område når du skal kjøpe bolig

Mange har klare meninger om hvor de vil flytte. Altfor klare, kanskje? De innskrenker letingen til ett eller noen få områder og utelukker andre boligstrøk basert på forestillinger som ikke lenger trenger å være riktige. For i løpet av relativt få år kan et boligområde ha endret karakter og attraktivitet fullstendig. Skole-, barnehage- og kollektivtilbud kan ha blitt bedre. Nye butikker, spisesteder, bibliotek og idrettshall kan ha kommet til. Flere sykkel-, gangstier og lysløyper likeså. I likhet med støyskjermer og barnevennlige trafikkreguleringer. Bare for å nevne noe. Vårt første råd er altså: Utvid horisonten og sjekk flere muligheter. Større utvalg øker sjansen for å finne drømmehjemmet. Din lokale Krogsveen megler hjelper deg å sjekke områder, priser og planlagt utvikling.

2. Fokuser på helheten – ikke detaljene

Når du skal vurdere å kjøpe bolig, er det viktig å tenke helhetlig. Hva er det du ikke under noen omstendighet kan leve med? Hva går greit, i alle fall på kort sikt? Og ikke minst – hva koster det å få boligen akkurat slik du vil ha den. Renovering av bad er dyrt, veldig dyrt. Og må gjøres av fagfolk. Nytt kjøkken likeså – men kanskje holder det å bytte fronter og knotter på innredningen i første omgang? Å male vegger, legge ny tapet og nytt gulv er relativt rimelige forbedringer som mange klarer å gjøre selv. Dersom du har et bevisst forhold til hva som er viktig for deg å gjøre noe med i de boligene du ser på, er det lettere å beregne ekstrakostnadene og dermed hva du kan tillate deg å by.
Husk: Det er lett å falle for detaljer; du kjøper en komplett bolig, ikke bare en stue med fin utsikt. Tenk helhet og skaff deg en grov oversikt over hva normal oppussing vil koste - legg dette inn i budsjettet.

3. Tenk over hvor lenge du skal bo i boligen

Hvis du finner drømmeboligen og bestemmer deg for å delta i budrunden, er det viktig å tenke langsiktig. Ser du for deg å bo der de neste 10 årene, har 50 000 fra eller til egentlig ikke så mye å si. Et annet forhold som er lett å glemme, men viktig å huske dersom man bare tenker å bo noen få år, er omkostningene som kommer i tillegg til kjøpesummen. Jo kortere tid du tenker å bo, desto større er risikoen for at en eventuell prisgevinst spises opp av dokumentavgiften til staten, som er på 2,5 %. I tillegg kommer salgsomkostninger. Husk imidlertid at du slipper å betale dokumentavgift hvis du kjøper en borettslagsbolig, eller nyoppført bolig. Ved nybygg betaler du kun dokumentavgift av din andel av tomteverdien. Selv om boligprisene har steget jevnt over flere år, så viser trenden nå tilbakegang og stagnasjon flere steder, så ikke tenk kortsiktig investering om du er nødt til å selge om få år.
Råd: Tidsperspektiv er viktigere enn du tror. Ha det i bakhodet før budrunden begynner.

4. Undersøk planlagte endringer i nærområdet

Som vi påpekte under punkt 1, boligområder endrer seg. Det er derfor viktig å orientere seg om reguleringsplaner og andre planer for de nærmeste årene. Vedtatte planer vil fremkomme i prospektet, men spør megler og selger om de vet om noe «på gang», så du får god innsikt. Planer som ikke er vedtatt vil normalt ikke fremkomme av prospektet. Tenk igjennom hvordan endringer vil påvirke boligstrøket på lengre sikt – både på godt og vondt.
Hva det kan være snakk om? Omfattende utbygging av boliger, industri, skole, kjøpesenter osv osv i nærområdet. Planlagte nye veier. Kanskje påvirker endringene utsikten fra boligen som du ble så begeistret for. På den annen side, andre forandringer som kortere skolevei eller nytt kjøpesenter i nærheten kan være positive.
Uansett viktig å huske: Planlagte endringer kan påvirke både bokvalitet og boligverdi. Sjekk ut hva som skal skje, og ta det med i vurderingen.

5. Meld fra om feil og mangler så tidlig som mulig!

Så står dere der da, nyinnflyttet og fornøyde. Men kanskje viser det seg at alt ikke var like rosenrødt som det så ut på visning. Feil og mangler som er oppgitt i prospekt og tilstandsrapport, eller som er normal slitasje og elde som følge av alder på boligen, er noe en kjøper overtar ansvaret for. Derfor er det viktig å bruke god tid på visning og lese prospektet nøye, så ubehagelig overraskelser ikke vil komme. Det er mange glade amatører blant norske huseiere, og ikke alt som er selvgjort er like velgjort, selv om det ser pent ut ved første øyekast. Dessverre er denne type håndverk noe en kjøper må kalkulere inn ved budgivningen.
Men om det skjer noe med den nye boligen din som du absolutt ikke hadde grunn til å regne med da du kjøpte, er det viktig å melde fra om dette skriftlig. På papiret har du 5 år på å melde fra om skjulte feil og mangler, men de fleste klager bør gjøres så snart som mulig etter at de er oppdaget. Melder du fra for sent, kan du tape rettighetene dine. Ta kontakt med megler for råd og bistand, eller selgers eierskifteforsiringsselskapet dersom selger har tegnet forsikring.

6. Søk råd hos fagfolk i tide

Dette er ikke ment som en fullstendig liste over ting du må passe på når du skal kjøpe bolig . Snarere er det en oversikt over slikt som er lett å glemme. Har du kjente som er kyndige, vil de kunne oppdage feil og mangler ved boligen som du selv lett overser. Banken din kan hjelpe deg med å regne på hva de faktiske utgiftene blir. Kanskje kjenner du noen i nabolaget som vet mer om området. Mange steder er det også utviklet en nabolagsprofil som forteller mer om forholdene .Og still mange spørsmål til din lokale eiendomsmegler. Så stiller du godt forberedt i boligjakten. Husk at Krogsveen også tilbyr boligkjøpsrådgivning – din helt personlige partsrepresentant i boligjakten. I tillegg har Krogsveen konseptet Trygg Bolighandel for alle som både skal kjøpe og selge, dvs at du som selger får bistand til kjøpsprosessen, tips og veiledning til å forstå salgsoppgaven og eiendommens risiko, samt tips til budgivningen. All bistand i din kjøpsprosess gis for boliger som selges via andre meglerkjeder.
Til syvende og sist er det ofte magefølelsen som får siste ordet. Sier den deg at her vil det bli godt å bo og leve, så er det bare å hive seg med på budrunden og håpe det beste. Forutsatt at du har gjort alle mer rasjonelle vurderinger først.
Lykke til!
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0