Kløyving av ved - snart siste frist for årets ved!

23. juni 2015 av Krogsveen
Et klassisk tips sier at veden må være kappet og kløyvd før sankthans. Her gir vi gode råd og tips om hvordan du kløyver raskt og effektivt!
Etter at veden er kappet og kløyvd må den tørke på et solrikt og luftig sted. Hvis du er for sent ute med kløyvingen, kan det bli vanskelig å få veden tørr nok til førstkommende fyringssesong.

Kløyvetipsene

  1. Sjekk at hoggestabben står støtt og har riktig høyde. Du skal ha ganske rette armer når øksa treffer, mål opp og plasser deg med passe avstand slik at du får et riktig treff.
  2. Stå med en bred beinstilling med tyngdepunktet på hoftene. Føttene skal være parallelle. Har du beina for tett sammen, er sjansen større for at du kan bli truffet av øksa.
  3. Tenk på at du skal bruke minst mulig energi. Bevegelsene skal være ledige og kontrollerte, med målbevisste og gjennomtenkte slag mot de store kubbene.
  4. Unngå at øksa får treff i områder med vridd ved, usymmetriske årringer og kvist. Utnytt kubbens svakheter. Gå til angrep der det allerede er naturlige sprekker.
  5. Jo mer utfordrende du tror kubben er, jo høyere løfter du øksa. Enten løfter du den bak hodet eller til siden for hodet. Bytt til en lettere øks når du skal dele små, enkle kubber og når du skal finkløyve.
  6. Tenk deg at slaget skal gå helt i bunnen av kubben. For å overliste kroppen din til å tenke og handle i samme bane, siker du nederst på kubben, ikke øverst. Det er farten og snerten – det siste ”dyttet” du gir øksa, som er avgjørende for resultatet.
  7. Store og krevende kubber angripes ved å kløyve bit for bit fra yttersiden. Er de helt umulige, tyr du til kiler. I sprekken den første har laget, slår du inn nummer to.
  8. Et smart triks for de mer viderekomne er at du beveger øksa litt til siden i det øyeblikket den treffer kubben. En slik vridning vil forsterke kløyvingseffekten.
Kløyving for hånd er et givende arbeid. Morsomt er det også, når arbeidet går som en lek etter at vi har finpusset teknikken og kommet inn i den gode rytmen. Selvsagt får vi mye gratis styrketrening på kjøpet, for her snakker vi om skikkelig kroppsarbeid. Godt for psyken er det også – innstengt aggresjon og frustrasjoner får fritt utløp når du slår løs på vridde kubber med seige kvister. Er vi utstyrt med et par gode økser, en tung og passe høy hoggestabbe og vedkubber som ikke er altfor lange og strie, kan vi etter en times innsats stolt beskue en stor haug med ferdigkløyvd ved.

Hoggestabben

Det er viktig å bruke en stor og tung hoggestabbe. Da blir den stødig. Dessuten er det et viktig poeng at vedkubben plasseres så langt unna kroppen din som mulig, på motsatt side av hoggestabben. En bom vil føre til at øksa treffer hoggestabben, og ikke det ene beinet ditt.
Mange har erfart at et bildekk festet til hoggestabben er et nyttig hjelpemiddel under kløyvingen. Det gjør at arbeidet skjer mer effektivt og trygt. Dekket fester du til hoggestabben med et par kraftige skruer. Dermed stabler du kubbene tett i tett oppå hoggestabben, inni ringen. Dekket holder veden i sin trygge favn både før og etter kløyvingen. Da slipper du å bruke tid og krefter på å hente opp alle vedstykkene som spretter ned på bakken, og som må kløyves en gang til. Skulle øksa skjene til siden når du bommer, treffer eggen myk og elastisk gummi.

Kløyveøksa

Spesialøksa fungerer som en kile med påmontert skaft. Det er kraften i hogget, teknikken din og øksas form og vekt som fører til at kubben deler seg. Kileformen gjør også at det (som regel) er lett å få løsnet øksa om den skulle sette seg fast. Slår du en vanlig øks med et tynt blad ned i en tettvokst kubbe, vil den sitte godt fast.
Kløyveøksene veier fra 1,2 kg og oppover til kløyveslegger på 5 kg og mer. Det er ikke raskere og mer effektivt å bruke tunge økser. En kløyveøks med en vekt på et par kilo og med den riktige kileformen, mestrer oppgaven vel så bra. Er øksa for tung for deg, blir det vanskelig å opprettholde en god teknikk, du får mindre kontroll og det er lettere å skade seg. Øksene med en tydelig konkav form på bladet (for eksempel øksene fra Fiskars) gjør det enklere å splintre kubben.
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Bilder: Svein Arne Strømsodd og istockphoto.com
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0