logo
poster

Ni tips til hagen for å øke inntrykket av eiendommen

10. april 2018

Hagen er noe av det første folk ser når de kommer på visning, og gir derfor et viktig førsteinntrykk på visning. En velstelt hage og tilpasset uteplass vil kunne være med på å øke verdien av eiendommen. Med enkle grep kan du forandre en grå uteplass til en liten oase, selv med liten plass.

Del

På våren og sommeren blir hagen og verandaen brukt som en forlengelse av boligen. Du får plutselig et ekstra rom der du kan sole deg, lese en god bok, lage mat, plukke tomater fra kjøkkenhagen eller sette deg ut med en kopp frisk morgenkaffe.

Det kan være en god investering å bruke litt ekstra tid og penger på hagen. Her gir vi deg ni tips til hva du bør tenke på med hensyn til hage og uteplass for å øke verdien av eiendommen – grep som rett og slett også gjør uteplassen til et hyggeligere sted å være.

1) Hagen som en forlengelse av boligen

Hagen bør gjenspeile og være en forlengelse av boligen og eiendommen. For et gammelt hus med en stor hage passer kanskje fargerike blomster, bærbusker og frukttrær best – mens for et mer moderne hus er det mer tilrettelagt for en stilren og lettstelt hage med planter i krukker. Skal du selge et typisk hus for barnefamilier, kan det være greit å ha en ryddig hage tilrettelagt for lek og aktiviteter. Uansett er en velstelt hage det er enkelt å holde i orden viktig.

2) Tenk på at hagen skal være fin hele året

Spør på gartneriet om de kan hjelpe deg å finne frem til blomster og planter med ulik blomstringstid, slik at du har farger i hagen helt fra første krokus om våren, til de mest værharde plantene som holder til første snøfall.

Tenk også på varigheten på plantenes blomstringstid. Noen planter er svært vakre – men blomstrer kun i én uke. Velg gjerne stauder, som er blomster og planter som kommer igjen år etter år. Da slipper du å begynne på nytt hver sesong.

3) Gjør hagen praktisk tilrettelagt

Det er mange fine løsninger for terrassegulv; fra platting og ulike typer stein – noe som definitivt vil være med på å øke bruksverdien av hagen. Det finnes også gode løsninger for skillevegger, slik at uteplassen blir usjenert og skjermet for innsyn.

4) Vis at planter har en funksjon

Planter og blomster kan gjøre hage og verandaen din lun, frodig og trivelig. I tillegg kan planter være med på å dempe innsyn, noe som kan være fornuftig å vise potensielle kjøpere. En hekk er super å bruke enten som et naturlig skille mellom naboeiendommer eller som en slags inndeling av egen hage. Invester i en hekk som holder seg fin og varer i mange år, gjerne en vintergrønn hekk som man har glede av og som skjermer hele året.

5) Åpne opp hagen

Vurder også om du ønsker å beholde trær som skygger og skjermer for innsyn, eller om du kan beskjære noen av trærne for å bedre utsikten og øke romfølelsen. Det er med andre ord en balansegang mellom å beholde trær og hekker som en naturlig skjerming mot innsyn, og å åpne opp uterommet og skape romfølelse.

6) Del inn uteplassen i soner og skap oaser

Man trenger ikke nødvendigvis stor plass for å dele inn uteplassen i små soner. Ved å dele opp hagen i eksempelvis rene frydområder, og nytteområder med urter etc. skaper man små oaser som er godt både for kropp og sjel!

April og mai er en fin tid å begynne å plante og sette ut blomster på verandaen og i hagen. Ennå kan det være litt kaldt om natten, så velg blomster som tåler noen få kuldegrader. Ranukler, Stemor, Tusenfryd og Helleborus er fine vårblomster som tåler litt. Her er tips til blomster som tåler vårkulden

Du trenger heller ikke store plassen for å skape din egen lille kjøkkenhage. Sukkererter, tomater, timian, mynte og basilikum er det fullt mulig å få til på et lite areal.

Klatreblomster som Clematis, Ipomoea og Thunbergia kan friske opp en vegg eller et verandagelender med fine farger og dufter. Blomster kan også plantes i høyden med et hyllestativ eller ved hjelp av blomsterkasser for å unngå at de tar opp for mye plass.

7) Plant blomster som tiltrekker seg sommerfugler!

Få ting er vakrere for øyet enn sommerfugler i vakre farger som mykt flyt gjennom luften, drikker nektar av blomster eller beriker en grå stein kun med sin tilstedeværelse. Litt omtanke i beplantningen kan gi deg noen sommerfuglmagneter – og den lydløse lille fargeklatten er jo den perfekte hagegjest!

Tips til planter som tiltrekker seg sommerfugler finner du her

8) Velg utemøbler tilpasset arealet

Har du en liten veranda, så velg utemøbler som ikke tar for mye plass. Plassen vil da oppleves som mer luftig og et mer behagelig sted å oppholde seg på. Bruk heller ikke for mange møbler. Tar møblene for mye plass kan det bli mindre behagelig å oppholde seg på verandaen og du mister romfølelsen som er viktig å vise potensielle kjøpere.

Nye møbler kan også være med på å gi det lille ekstra til hagen. Invester eventuelt i et malingsstrøk på dine gamle møbler og noen nye puter – og uteområdet vil fremstå som nytt.

9) Skap en lun stemning på verandaen og i hagen

Puter, pledd og noen fine lyslykter kan varme opp og gjøre uteplassen din varmere. Sørg for å ha et lett tilgjengelig sted der du kan stue det bort når du ikke oppholder deg på uteplassen.

Før fotografering og visning er det fint å tenne lys, det gjør mye med stemningen og førsteinntrykket av uteplassen - se bare på denne flotte boligen som er til salgs på Fagerborg i Oslo :

Les også våre tips til hvordan du styler verandaen og hvordan du gir hagen et verdifullt løft før salg

Lenker:

moseplassen.no

plusstid.no

bogront.no

hjem.no

hemnet.se

lysthagen.com

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2020 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2020 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies