På tide å male huset?

19. mai 2015av Svein Arne Strømsodd
Gleder du deg til å male huset, eller har du begynt å grue deg til en litt krevende jobb? Det behøver ikke bli så ille. Hva med å innkalle til dugnad? Er huset høyt, bør du leie en lift i stedet for å balansere på en stige. Må du male alle veggene i år? Hva med å bruke rulle og forlengerskaft? Her gir vi mange nyttige råd!
"Vi som meglere ser at kjøpere setter pris på at huset nylig er malt, så de slipper å gjøre det med det første. I motsatt fall slår det negativt ut og skaper usikkerhet om boligen og planken ser sliten ut og må males. Da blir også kjøper skeptisk til om resten av boligen er i god stand. Dette kan medføre vesentlig lavere bud/kjøpesum", sier Karsten Onsrud i Krogsveen.
Hvor ofte du bør male, avhenger av klimaet der du bor, hvor godt forarbeid du gjorde forrige gang, om du malte på vegger som var tørre nok, om du valgte riktig malingsprodukt og om det er snakk om sør- eller nordveggen.
«Det er oftere behov for ny maling på vegger som vender mot sør enn de som er i skygge mesteparten av dagen.»
Vi maler når det er behov for det – når det er viktig med ny overflatebehandling for å ta vare på huset vårt, og hindre et forfall. Med på kjøpet gir vi huset et estetisk løft og kanskje også en ny farge. Vi bør forresten ikke male for ofte, for da kan vi bygge opp tette malingslag som ikke slipper ut fuktighet fra veggen.
"Nøytrale og normale farger påvirker ikke prisen. I motsatt fall kan spesielle farger påvirke interessen for boligen og dermed også salgssum. Vurderer du å male før salg anbefaler vi å snakke med en megler om fargevalget dersom du er i tvil", sier Karsten Onsrud.
Man behøver ikke være malermester for å stille en enkel diagnose av fasadens tilstand. Se også hvordan du selv kan ta en utvendig hussjekk og lage din egen tilstandsvurdering. Nytt malingslag trengs når den gamle overflatebehandlingen begynner å bli slitt, når den ikke lenger har et dekkende sjikt som beskytter fasaden mot sol, nedbør og temperaturskiftninger. Maling som har begynner å falle av, flasse, sprekke opp eller blære seg, gjør treverket under sårbart. Fuktighet får fritt leie til å trenge inn, og dermed blir det grobunn råte- og soppangrep.
Mange tenker at når de skal male huset, så må hele huset males samtidig. Det behøver slett ikke være tilfelle, ofte kan malingen være like god på nord- og østveggen. Kanskje er det ikke nødvendig å gå løs disse veggene før det har gått par–tre år?
Når bør du male?
  1. Fagfolk anbefaler at du gjør malerjobben mellom mai og september. Da har du ikke kulde og mindre nedbør enn ellers i året. Det bør ikke være kaldere enn 5 plussgrader. Husk også at det er lavere luftfuktighet om våren og tidlig sommer enn på høsten.
  2. Ideelt vær for maling er når det er overskyet og ca. 16 plussgrader. Du må aldri male i solsteiken. Løsningsmidlene fordamper raskt i sola og oljen tørker inn før den får trengt seg inn i treverket. Dessuten – en soloppvarmet vegg bør kjøle seg i skyggen en stund før du begynner å male den.
  3. Det er lurere å male tidlig på dagen enn på ettermiddag og kveld. Dette er et spesielt viktig råd dersom du maler om høsten. Kveldsdugg fører til skjolder og gjøre halvtørr maling matt (duggmatting). Vanntynnbare akrylmalinger er å fortrekke om du må male sent på dagen eller om høsten. De tørker på et par timer.
  4. Veggene må være tørre! Et godt råd er å bruke en fuktmåler (Den koster et par–tre hundrelapper). Treverket skal ikke ha en relativ fuktighet på over 15–18 prosent. Stikk inn spissen på måleren flere steder på veggen, også i endeved.
  5. Følg med på værmeldingen. Husk at det er ideelt å vaske huset i regnvær. Ikke mal mellom regnbygene og vent noen dager med å male etter vasking. Veggen må være knusktørr!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder: Jotun og Ifi.no
Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd, Forlegger

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no
0