Pusse opp? Her er tips til harmoniske fargevalg!

17. august 2016av Svein Arne Strømsodd
Myke nyanser, ton-i-ton, harmoni, nyanser og skalaer er ord som beskriver fargetrender i 2016. Fargepalettene gir deg spillerom til å skape din helt personlige stil, gjennom ulike harmonerende kombinasjoner. Så er spørsmålet bare hvor mye du våger?
Fargen rosa, som er kåret til Årets Farge 2016, har fått nytt liv i paletten Engelsk hage. Blågrønt, som har vært i vinden en stund, skiller lag, og vi får frem to vakre paletter: den myke, vakre blå og skogens deilige grønne. Sanselig røde farger og gule toner har vært fraværende en stund, men vi vil se mer og mer av disse fargene fremover.
«Fargene er skapt slik at de er vakre når de kommer sammen, men de er også nydelige alene. En herskapelig villa fra forrige århundre er brukt som lerret. Det har fått frem fargene på en vakker og stemningsfull måte, men fargene kler likeså godt et moderne hjem. Fargenes naturlighet og matte overflate står godt til nordiske tresorter og design.»Tale O. HenningsenKreativ leder i Fargerike
Fargene er inspirert av naturen. Fyrrige røde jordtoner, kjølig blått fra himmel og hav og skogens grønne ro, blomstenes rosa og lillatoner og solrik gul. Her kan alle finne en farge de elsker. – Fargene er laget for at du skal kunne leke deg med å sette dem sammen, lag på lag, og la dem smelte sammen i ditt personlige uttrykk, avslutter Tale.

De fem fargeskalaene

Kjeden Fargerike har satt sammen et fargekart som presenterer fem ulike fargeskalaer inspirert av lune tekstiler, matte flater og varme pasteller. I fargekartet er de ulike fargetonene satt sammen slik at de gir en harmonisk og melodisk helhet. Fra nyansenes glidende overgang får vi et modent og klassisk preg. Innenfor hver skala finner du dempede nyanser som er enkle å bruke, og sterkere farger som krever litt mer.
Sanselig Rød
Røde farger er kraftfulle og gir en spennende dybde til rommet. Dette er varme og sanselige nyanser som er inspirert av fargene vi finner i jordsmonnet. Akkurat som blank fløyel leker de med lyset og forandrer seg hele tiden. Disse fargene er perfekte hvis du ønsker en glamorøs og bohemaktig stemning.
Engelsk Rose
Denne paletten henter inspirasjon fra roseblader. Nyansene spenner fra det sarte og lette til det dype og sensuelle, en annen side av Årets Farge 2016, rosa. De delikate fargene gir en frisk og sommerlig følelse selv på en norsk vinterdag. Brukt sammen med nyanser i grønt får du virkelig fremhevet den frodige hagefølelsen.
Drømmende Blå
Blå er en magisk farge som vi alltid vil komme tilbake til, og den er høyaktuell i 2016. Den gir følelsen av ro og nærhet samtidig som den har en kjølig distanse i seg. Denne paletten tar oss fra dypeste havbunn til klar vinterhimmel.
Organisk Grønn
Det er lett å finne roen i grønt, denne paletten kan sammenlignes med å gå en tur i skogen. Her finner du varme nyanser som gir en følelse av trygghet og ro, men også friske farger som gir energi og inspirasjon.
Gyllen Gul
Gult er en farge som varmer og stråler, og i denne paletten vil du finne dempede og myke nyanser av gult som minner om fargespillet i gyllen halm. Disse fargene har en naturlighet over seg og gir harmoniske rom det er lett å finne roen i.
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd, Forlegger

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no