poster

Slik fikk Brede redusert sin risiko ved boligkjøpet sitt

30. august 2019

Å kjøpe bolig kan være risikosport. Det dreier seg om veldig mye penger og du kan stå i fare for å overse viktig informasjon og ende opp med problemer du ikke hadde forutsett. Eller rett og slett kjøpe feil bolig.

Trude Larsen
av Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF
Del

Dette var utgangspunktet til Brede (37) som kontaktet oss for kjøpshjelp i forbindelse med kjøp av sin første bolig.

Jeg var usikker på om jeg ville få med meg alt som var viktig i salgsmaterialet, forteller han.  Og ønsket slett ikke å risikere å kjøpe "katta i sekken" og komme skjevt ut fra hoppet ved starten av min boligkarriere. Det er mye som skal gås igjennom og tolkes, og det hviler mye ansvar på kjøpers skuldre.  Derfor søkte jeg profesjonell hjelp for å få kvalitetssikret boligen tilstand og informasjonen i salgsmaterialet på to boliger jeg hadde funnet på finn.no.

De to boligene jeg så på var veldig ulike.  Da hjalp det å få hjelp av en erfaren kjøpsrådgiver som hadde erfaring med vurdering av ulike typer boliger og hvilke forhold som påvirker risiko, fortsetter Brede.  Særlig fordi det ikke forelå tilstandsrapport fra takstmann, kun en takst som egentlig ikke forteller noen ting.

Les også:Hvordan kan du redusere risiko ved boligkjøpet

Finnes ikke fasitsvar

Brede har rett.  Ingen boliger er like.  Derfor er det ikke noe fasitsvar på hva som bør undersøkes og som gjelder for alle typer boliger.  Og de fleste har noen unike elementer som er lurt å titte nærmere på.

Når det gjelder boligen som Brede kjøpte så vi på følgende unike forhold:

  • Bygningsmessig standard, siden huset var fra 1920 og totalrenovert i 2018.
    Det var ikke mye å bygge på i salgsoppgaven og taksten.  Derfor undersøkte vi tegningene fra byggesaken og hvem som hadde stått for rehabiliteringen i sin tid.  Dette så ut til å være et solid firma som fremdeles holdt på, noe som indikerte at det var gjort ordentlig arbeid.
  • Fordeling av kostnader og vedtekter for sameiet.  Boligen lå i en tomannsbolig organisert som et eierseksjonssameie.  I forbindelse med salget var det laget vedtekter.  Kostnadsfordelingen var litt i disfavør av boligen som var til salgs.  Brede ble rådet til å ta forbehold i budet om endring av vedtektene slik at de fulgte sameiebrøken.  Dette ble tatt til følge, noe som vil kunne ha ganske stor betydning i fremtiden når det blir behov for større vedlikeholdsarbeider på huset.

I begynnelsen var jeg litt skeptisk til boligen siden huset var gammelt, forteller Brede.  Men etter å ha fått den vurdert av boligkjøpsrådgiver og fikk svaret på de supplerende undersøkelsene, følte jeg meg tryggere og ble veldig positiv til boligen.  Etter en veldig god opplevelse på visning fikk jeg også hjelp til budrunden.  Kjøpsprisen var, noe under prisantydning.  Det var også veldig bra, men for meg var å det få sjekket tilstanden og de juridiske rammene rundt boligen det viktigste".

Les om hvordan du kan få hjelp til å finne ut om boligen holder det den lover.

Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF

Trude Larsen

Trude Larsen startet opp et konsept for rådgivning til boligkjøpere i 2015. I november 2016 kjøpte Krogsveen dette selskapet for å imøtekomme dokumenterte behov for uavhengig boligkjøpsrådgivning. Trude er utdannet eiendomsmegler og har 30 års erfaring fra ulike arbeidsfelt knyttet til boligmarkedet. Trude brenner for å øke kjøpers kompetanse og stilling på boligmarkedet og har derfor også etablert bloggen Boligdama.