Slik forbereder du deg til boligjakten!

23. oktober 2018 av Krogsveen
Kjøp av bolig er ikke hverdagskost, og det oppleves derfor av mange som ukjent farvann når man skal inn på boligmarkedet. Her får du råd og tips til hvordan du forbereder deg til boligjakten!
Våren og sommeren er en av årets mest travle perioder. Tilbudssiden øker vesentlig, men også samlet etterspørsel. Her er våre tips til hvordan du best forbereder boligjakten:

A. Finansiering

Når prosessen starter har du gjerne noen tanker rundt hva du har lyst på og hvor (beliggenhet). Men for de aller fleste er beløpet banken innvilger i lån i stor grad styrende i forhold til hvor og hva du kan kjøpe. Ta derfor kontakt med banken din, og finn ut hvor mye du kan kjøpe for og få finansieringen på plass. Det er kjedelig å ikke ha dette på plass hvis drømmeboligen skulle komme kjappere enn forventet. I en budrunde eller forhandling bør du da ta et forbehold om finansiering, noe selgere kan vurdere som negativt. Ta gjerne også kontakt med flere banker slik at du også får sammenlignet vilkår.

B. Need to have or nice to have?

Sett deg ned og spør deg selv hva som er viktig for deg. Hva er må-krav og hva er bør-krav? Hvor har du lyst til å bo og hvorfor? Hvilke kvaliteter må området ha? For et ungt par som er i ferd med å etablere seg med barn, vil typiske viktige punkter være barnevennlighet, hage/lekeområde, nærhet og kvalitet til skole/barnehage osv.
Vær åpen for nye områder og kanskje kan du våge deg litt ut av bykjernen? Jeg opplever fra tid til annen boligkjøpere som har hatt en negativ oppfatning av et område, men som totalt endrer oppfatning etter å ha faktisk undersøkt området nærmere. Jo lengre ut, jo mer får du for pengene. Ta derfor en avveining på beliggenhet vs innhold og kvaliteter ved området.
Krogsveens boligsøkerregister er Norges mest oppdaterte og nøyaktige register over interessenter på jakt etter ny bolig. Helt siden 1995 har vårt unike verktøy spleiset husrom med hjerterom i Norge. Boligsøkerregisteret hjelper deg som drømmer om noe nytt å finne akkurat den boligen som betyr mer for deg enn for alle andre. Det er helt gratis å registrere deg – registrer dine ønsker her og få drømmeboligen rett på e-post, før alle andre!

C. Kjøpe først eller selge først?

Vurder hvilken rekkefølge som passer deg best hvis du eier en bolig fra før som skal selges. Her er det ikke noe fasitsvar. Det er fordeler og ulemper med begge. Er du veldig "kresen" med tanke på hva du ønsker i en ny bolig, taler dette for å kjøpe først. Er du trygghetsorientert og/eller har et objekt som kan være vanskelig å omsette, så taler dette for å selge først.
I alle tilfelle er det lurt å kontakte en megler tidlig slik at du kan få en vurdering på en realistisk salgspris hvis du allerede eier en bolig, samt få råd om eventuelle grep som vil lønne seg å gjøre før salg. Er megleren serviceinnstilt, vil du også få noen å støtte deg på i kjøpsprosessen.

D. Orienter deg

Dra på visninger, selv om det kanskje er en stund til kjøpet skal skje. På den måten får du en følelse på ulike boligtyper, løsninger, områder osv. Dermed kan du senere i prosessen vurdere ulike boliger bedre og mer effektivt. Videre vil du få en følelse på prisnivået, noe som er svært nyttig senere i prosessen. Spør derfor megleren om hva boligen ble solgt for, eventuelt før deg opp på visningslisten og bli informert underveis i en budgivning.

E. Undersøkelsesfasen og litt om tankesett

For mange vil det være smart å gå metodisk til verks i forhold til hva som bør sjekkes og hva som det bør spørres om, hvis det ikke fremkommer av salgsoppgaven. Altfor for få gjør dette, etter min mening. Bruk også god tid i boligen. Ikke la magefølelsen styre alt. Ofte hører jeg "...jeg fikk ikke den riktige følelsen". Det forstår jeg. Men prøv å se forbi en eventuell dårlig presentasjon av boligen. Husk at boligen fort kan oppleves annerledes med et malingstrøk, annen møblering o.l.

Sjekkliste:

  1. Når er badet fra, og hvem pusset det opp? Er det gjort av eier selv/ufaglærte, bør dette tas i betraktning i forhold til hva du bestemmer deg som din makspris.
  2. Når er taket, drenering, kledning/isolasjonen, soilrør o.l. fra? Sett deg inn hva som er teknisk levetid på de ulike delene av eiendommen. Dette finnes på nett, eller i boligkjøperboken fra SINTEF byggforskningsinstitutt.
  3. Er det foretatt radonmåling i eventuell kjeller og 1.etasje? Det er pålagt måling dersom boligen, eller deler av denne, skal leies ut og det må være forsvarlige verdier.
  4. Sjekk om eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp. Er boligen tilknyttet en privat septiktank, må denne i mange kommuner kobles fra. Spør megler om status her.
  5. Hvordan varmes boligen opp? Fra 2020 vil oljefyring forbys. Det er greit å vite hvis det aktuelle prospektet har dette som oppvarmingskilde i dag. Enova har støtte-/refusjonsordning (se www.enova.no ).
  6. Sjekk alltid om det er noen planer som kan medføre endringer i eiendommens omgivelser. Det er kjedelig hvis en fin utsikt blir erstattet med en blokk. Be derfor om å få tilsendt reguleringskart og reguleringsbestemmelser, og sjekk hva nabotomten er regulert til. Vedtatte planer om endringer skal imidlertid fremkomme av salgsoppgaven under nøkkelinformasjon og i selgeres egenerklæring, men det kan foreligge forslag hos kommunen som er ukjent for megler og selger. Og er det et gammelt industribygg på nabotomten, så vurder sannsynligheten for om dette kan erstattes med et annet bygg. Dette gjelder særskilt i vekstområder. Be gjerne om hjelp fra megleren hvis du ikke forstår eller er usikker på noe i reguleringskartet.
  7. Er det planer i boligselskapet (borettslaget, sameier eller aksjelaget) som kan medføre økte felleskostnader eller økt fellesgjeld? Det er ikke alltid mulig å oppdrive svar på alle spørsmål fordi eieren, eventuelt styret ikke vet det, men det er viktig å spørre.
  8. Er det forhold i taksten du er usikker på, kan gjerne takstmannen kontaktes.
  9. En megler er i utgangspunktet ikke bygningskyndig.
Har du fulgt alle punktene ovenfor, og "alt" stemmer, er budgivning neste fase!
Lykke til med boligjakten!
Les også:
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0