poster

Superfood på en busk nær deg!

Har du sett etter, langs veggen i blokka der du bor eller i parken? De finnes nemlig like i nærheten av deg, Aronia eller svartsurbærbuskene. Med sin vakre blomstring om våren og nydelige høstfarger brukes de ofte som prydbusker. Men visste du at bærene på Aroniaen er noe av det sunneste du kan spise?

Cathrine Wæraas Temmerud
av Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling
Del

Hva kan jeg bruke svartsurbær til?

Svartsurbær er en høyt verdsatt matplante som kan brukes i blant annet syltetøy, saft, vin og te. Aroniabær er meget godt egnet til nedfrysing og dette gjør at de også er perfekt å bruke i smoothies.

Helse i hvert bær

Mange tror at svartsurbær er giftige, det er de altså ikke. Snarere tvert imot; de er noe av det sunneste du kan spise og inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Antioksidantrike matvarer kan som kjent redusere risikoen for sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer - så her er det helse i hvert eneste bær!

Aroniabusken kommer fra Nord-Amerika der den ble brukt som en mat- og medisinplante. Planten ble innført i Europa på 1900-tallet, men er ikke fullt så kjent som en matplante her til lands.

Høstes helst etter første frostnatt

Idét solbær-, blåbær- og tyttebærsesongen er over, kan du dra ut på en bonus-bærplukketur. Aroniaen modnes nemlig ganske sent, og høstes i slutten av september. Ideellt sett skal den høstes etter første frostnatt.

Hver busk bærer så mye som 9-12 kg bær, så plukkingen går som en lek!

Kilder:

www.bramat.no

www.rolv.no/urtemedisin

Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling

Cathrine Wæraas Temmerud