poster

Her er tipsene til deg som tømte kontoen i sommerferien

5. august 2018

Ble sommerferien dyrere enn planlagt? Slik får du orden på lommeboken etter sommerutskeielsene.

Anne Motzfeldt
av Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom
Del

En rekordhøy euro og jaget om den perfekte drømmeferien gjør at mange kommer hjem til uhåndterlige kredittkortregninger. Vi unner oss stadig flottere hoteller og aktive utflukter når vi er på tur. Og alt dokumenteres på Instagram og Facebook. Regningen kan imidlertid bli for høy for mange og bufferkontoene tømmes. Da kan tiden være inne for en privatøkonomisk reorientering og en aldri så liten hestekur gjennom høsten, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Ta kontroll på dagligforbruket

Noe av det første man bør gjøre for å gjenoppbygge bufferkontoen er å innføre disiplin i hverdagsshoppingen. Både hva angår mat, klær og ting til huset. Det enkleste er å skrive handlelister for matvarehandlingen, slik at man slipper impulskjøpene og kraft til å motstå butikkenes bugnende fristelser. Det viser seg at planlagte storinnkjøp gjør en familie mer disiplinert og kostnadsbevisst, enn om man sammenligner med hyppige handleturer. Dropp også nye innkjøp av klær og interiørartikler for en periode.

En annen mulighet er å innføre handlestopp i noen måneder. Dropp å kjøpe nye klær, unødvendige pynteting til huset og luksusforbruk i en periode. Her er det tusenlapper å hente for de fleste.

Skattejakt

Noe av det enkleste man kan gjøre for gjenopprette privatøkonomien, er å gjøre det man burde gjort for lenge siden: Rydd i boder, i kjelleren, på loftet og i garasjen.

– Det er både bra for miljøet og økonomien å gjenbruke det du selv ikke bruker. Det meste kan selges trygt og effektiv på nett, og man får endelig gjort oppryddingen som kanskje har blitt utsatt i mange år. Det finnes også mange terrengsykler, kajakker og andre havarerte fritidsprosjekter som støver ned ubrukte. Gi dem nytt liv til nye eiere, sier Motzfeldt.

Aksjesalg og refinansiering

De som har aksjer- og aksjefond står nå overfor en av de største spareomleggingene på langt tid. Fra 1. september 2017 kan man opprette en aksjesparekonto. Denne løsningen gir større fleksibilitet siden man kan bytte mellom børsnoterte aksjer hjemmehørende i EØS og aksjefond uten å betale skatt. Det vil være skatteamnesti for flytting av fond og aksjer til aksjesparekontoen i år, en mulighet de fleste med urealiserte gevinster bør benytte seg av.

Da kan det for eksempel lønne seg å flytte inn fond med gevinst skattefritt, og ta ut den opprinnelige kjøpsprisen skattefritt, for så å bruke disse pengene på å betale ned eventuell dyr kredittkortgjeld. Har du derimot aksjer og aksjefond som har utviklet seg dårlig, bør du vurdere å realisere tapet før du eventuelt setter pengene inn på en aksjesparekonto.

– Jeg anbefaler i slike tilfeller en totalvurdering av din økonomiske situasjon, blant annet med tanke på hvor høy er gjelden og hvilke andre muligheter har man. Har ferien gått fullstendig over styr, så bør du også vurdere å snakke med banken din om mulige løsninger. Mange som tar opp dyre forbrukslån ville fått mye bedre betingelser hos banken sin, sier Danske Bank-økonomen

Tar en økonomisk høstopprydding

Noen av det viktigste er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtalene som passer for deg. Her ligger de store pengene. Tenk også kritisk igjennom hvor mye du bruker av abonnementene og strømmetjenestene dine.

– Treningsabonnementet kan man enkelt erstatte med utendørstrening, samtidig som mange vil sette pris på en digital detox-periode uten alle strømmetjenestene. Og ikke bestill en ny drømmereise før du er tilbake i likevekt. Rydd opp og ta kontroll, sier Anne Motzfeldt.

Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom

Anne Motzfeldt