poster

Unngå å bli ribbet av julehandelen

9. november 2016

Julehandelen starter tidligere og koster oss mer enn noen gang. Her får du gode tips til å unngå å bli ribbet av julehandelen!

Maria Setsaas
av Maria Setsaas
Forbrukerøkonom, Danske Bank
Del

Juleforberedelsene går som det suser og nordmenn bruker mer på julehandel enn noen gang. Netthandel har gjort det enkelt å starte jakten på gode tilbud tidlig, men vi bruker også langt mer enn før. Med noen enkle grep kan du unngå en økonomisk smell på nyåret.

Heftig julebudsjett

I følge handelsorganisasjonen Virke, brukte gjennomsnittsnordmannen 10 700 kroner på julehandelen i 2015 – en økning på 230 kroner sammenlignet året før. Tallene forventes å ligge rundt samme nivå i år.

Vi ser en del av de samme trendene som i fjor - rekordhøye boligpriser, lave boliglånsrenter og gode lønninger – nordmenn har fulle lommebøker og det viser igjen under juletreet.
Maria Setsaas

I en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført på vegne av Danske Bank, svarer 42 prosent av mennene og 39 prosent av kvinnene at de normalt bruker mellom 2000 og 5000 kroner på julegaver.

- Det er forbløffende mange som svarer at de skal bruke høye summer på julegaver. I tillegg starter vi tidligere og tidligere. Jeg tror netthandel har gjort det langt lettere å bli fristet av tilbud og klikke gaver med seg hjem. Annonsering har blitt svært nøyaktig på tvers av digitale flater og vi får en konstant påminnelse om alle gavene vi må handle inn. Det er nok lettere å bruke mer penger på julehandel når en kan få alt unnagjort fra sofakroken, sier Setsaas.

# Vær kreativ på gavefronten

Sett av penger til julehandelen – gjerne på en egen konto – og ikke bruk mer enn planlagt. Det kan gjerne være en mulighet til å bli kreativ med hva du legger under juletreet.

- Jeg tror vi handler for mer enn hva vi i utgangspunktet har budsjettert. Det være en god ide å sette av beløpsgrense på gaver blant familie og venner. En spareavtale til barn eller barnebarn står kanskje ikke øverst på ønskelisten, men det kan være en fin gave som de vil nyte godt av langsiktig når de skal studere eller kjøpe bolig. Matkurs, dansekurs, eller andre opplevelser er også kreative gaver som kan gi stor glede, tipser Setsaas.

# Unngå kredittkortfella

Statistikken viser at sju prosent av nordmenn regner med å ha kredittkortgjeld etter fullført julehandel.

- Det er ingen god idé å starte nyåret med en økonomisk baksmell. Unngå å låne penger til å kjøpe gaver, men om du må bruke kredittkortet, så bør det gjøres fornuftig og ikke med mer enn hva du kan betale for i januar. Julehandelen kan fort bli en kostbar opplevelse med kredittkortrenter på 15-20 prosent. Vi har også sett kredittkortselskaper som krever mye høyere renter enn det. Da løper pengene raskt og unødvendig, sier Setsaas.

# Styr unna panikkhandelen

Tall viser at mer enn hver fjerde nordmann starter julegaveinnkjøpene før november. Mens 41 prosent av kvinnene er tidlig ute med handelen, kan kun 14 prosent av menn si det samme.

- Start julehandelen tidlig for å holde kontroll på utgiftene med gjennomtenkte kjøp. Let etter gode tilbud på nett og i butikk. Panikkhandel på lille juleaften eller julaften kan lett blir en dyr affære, sier Setsaas.

Kilder: TNS Gallup 2015, Respons Analyse 2015, Adresseavisen, vg.no og Danske Bank.

Maria Setsaas
Forbrukerøkonom, Danske Bank

Maria Setsaas