Slik unngår du heksesot, og slik kvitter du deg med det

26. februar 2023 av Krogsveen
For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du nemlig også kjenne årsakene til at den oppstår. Her får du gode råd.
Forskere mener å ha funnet en forklaring på dette fenomenet, og dette er viktig informasjon i arbeidet med å bli kvitt heksesoten. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du nemlig også kjenne årsakene til at den oppstår.

Hva er heksesot?

Heksesot – bare tanken får det til å gå kaldt nedover ryggen på boligeiere. Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på innvendige overflater i boliger, og da særlig på kalde flater som dårlig isolerte yttervegger med såkalte kuldebroer. Heksesot dannes i luft, og legger seg så som et sotaktig belegg på innvendige overflater i boligen.
Heksesot på vegg og tak i nyoppusset leilighet, heksesot i hjørne, og i skuff ved lagring av plastgjenstander.

Dårlig ventilasjon?

Fenomenet oppstår gjerne i boliger som er nyoppussede, men også i helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt. Heksesot er en god indikasjon på at boligen din er for dårlig ventilert.
Du kan se heksesot som skjemmende, sotaktige flekker eller belegg, og det fester seg over alt. Lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, på vegger og i tak. Til og med på vindusflater legger heksesoten seg.

Misfargingen kommer raskt, og den kommer gjerne p vinterstid, når det er kaldt ute g varm og tørr luft inne.

En rekke boligeiere har blitt rammet av det, og her skal skal vi gi deg noen gode råd om hvordan du kan unngå å få heksesot i boligen din.
Heksesot på og ved lysbryter

Norske forskere fant forklaringen

Norske forskere mener de har funnet forklaringen på hvorfor heksesot oppstår, og hvordan det dannes. Sporene peker i retning av et bestemt stoff som finnes i de fleste malingstypene vi bruker.

For å finne ut hvordan du blir kvitt heksesot en gang for alle, måtte forskerne kjenne til årsakene til at heksesot oppstår.

- Dette er svært viktig forskningsarbeid, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Etter å ha mottatt en rekke reklamasjoner fra boligeiere, har boligprodusentene engasjert norske forskere for å komme til bunns i problemet med vegger og interiør som plutselig blir sotsvarte.

- De første tilfellene i Norge dukket opp i 2004, og antallet har økt med overgangen til mer miljøvennlige malingstyper, sier Jæger.


Nysgjerrig på prisutviklingen i ditt område? Sjekk her

Synderen

Stoffet TMPB-MIB er et stoff som finnes i de fleste malingstypene vi bruker. Stoffet sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet finnes også i gulvpolish, trykkfarger og flere andre materialer vi omgir oss med i hverdagen.

Det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) brukte kun et halvt år på å komme frem til det de mener er forklaringen på heksesot.

Forskerne fant ut at stoffet fordamper over veldig lang tid, og binder seg sammen med ultrafine partikler i luften, som igjen omdanner seg til større partikler som fester seg som heksesot. Fenomenet oppstår bare om vinteren, da luften innendørs ofte er veldig tørr.
- Det kan fortsatt være flere årsaker til heksesot, men dette er første gang vi får en forklaring på problemet, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Slik forebygger du deg mot heksesot

Forebygging mot heksesot er viktig. Det kan du eksempelvis gjøre ved å velge en gammel malingstype. Sørg også for god utlufting etter at du har malt. Dette øker sjansene for at eventuelle sotpartikler finner veien ut, i stedet for å feste seg på veggene.

Du kan også bedre ventilasjonen i boligen din. Dette er noe forskerne sterkt anbefaler. Du er nemlig aldri helt fri for muligheter til å få heksesot i boligen din.

Skal du pusse opp boligen din vinterstid? I så fall bør du sørge for rikelig med ventilasjon. God ventilasjon er nemlig stikkordet for å unngå heksesot. Sørg derfor at du har god utlufting under oppussingen, og dersom det er kaldt ute, og du ikke kan ha vinduer og dører oppe under oppussingen, bør du skifte ut luften ved å sjokk-lufte ofte. Sett opp vinduer og dører, og luft godt ut, før du lukker igjen så ikke vannet fryser.

Dersom du først har fått heksesot i boligen din, må du male over. Før du maler, må du rengjøre flatene grundig.
Kilde og foto: Mycoteam, istock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0