Komplett salgsoppgave

Dronningens gate 24C

5 300 000 kr
116 m²
3 soverom
Meget sentral beliggenhet til alle fasiliteter i hjerte av Kristiansand sentrum.
Meget sentral beliggenhet til alle fasiliteter i hjerte av Kristiansand sentrum.
Kart
Del
Alex Modahl
Presenteres av
Alex Modahl
KVADRATUREN - Innholdsrik 4-roms eierleilighet i 3. etg med moderne oppgraderinger. Sentral, stilfull og komfortabel.

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  5 300 000 kr
 • Omkostninger
  133 670 kr
 • Totalpris
  5 433 670 kr
 • Etasje
  3
 • Byggeår
  1892
 • Soverom
  3 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  116 m²
 • Type
  Eierleilighet
 • Eierform
  Eierseksjon
 • Fasiliteter
  Balkong/Terrasse
 • Fellesutgifter
  1 500 kr

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Leiligheten i Dronningens gate 24c imponerer med sin romslige og godt utformede planløsning, og skaper en luftig atmosfære med god takhøyde. Lys strømmer inn gjennom store, nye vinduer som gir en følelse av åpne og lyse omgivelser som bidrar til en behagelig atmosfære. Kjøkkenet er en absolutt perle og er utstyrt med rause arbeidsbenker og skapplass, som gir praktisk lagringsplass og en funksjonell arbeidsflate.
Soverommet er romslig og byr på god plass til møblering og oppbevaring. Garderobeplassen er generøs, og det er enkelt å organisere klær og eiendeler.
Leiligheten har også tre nydelige stuer som gir rikelig med plass til å underholde gjester eller skape separate soner for ulike aktiviteter. 2 av stuene er opprinnelig tegnet som stue/soverom.
Velkommen på visning.

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Dronningens gate 24C, 4610 KRISTIANSAND S
Kommunenummer 4204, gårdsnummer 150, bruksnummer 39, seksjonsnummer 3, ideell andel 1/1

Innhold

Totalt bruksareal: 116 kvm
Totalt primærrom: 116 kvm
Bruksareal:
Leilighet 116 kvm
Primærrom:
Leilighet :
3. etasje 116 kvm: Entré, bad, kjøkken, soverom, spisestue, stue og tv-stue.
Vi gjør oppmerksom på at dagens bruk avviker fra byggetegningene hvor 2 av stuene er tegnet inn som stue/soverom og soverom. Her har en fleksibilitet for bruken av rommene.
Leilighetens balkong er på 12 kvm.
I tillegg disponerer boligen 1 bod i kjeller.
Kjellerboder er fellesarealer som styret i borettslaget/sameiet fordeler og kan omdisponere. Eier forplikter seg til å delta i vask av inngangsparti. Dette fordeles på alle boenheter i 24C og fem boenheter i 24D og tilsvarer ca 2 ganger årlig pr beboer.
Boden i kjeller/fellesområde og vaskerom i felles trappeoppgang har inngang fra utsiden av leiligheten.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare og dagens bruk avviker fra byggetegningene. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 07.08.2023 utført av Anticimex v/ Halvard Grina.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført i tegl-/murver. Les forøvrig mer om byggemåte og den tekniske tilstanden i rapporten.
Byggemåte : Leilighet i 3.etg. Leiligheten er oppført med yttervegger i tegl-/murverk, utvendige fasader av murpuss og profilerte stålplater. Vinduer i 2-lags glass. Etasjeskille av tre. Utgang fra kjøkken til veranda. Oppvarming med varmekabler og vedfyring. Tilhørende vaskerom i felles trappeoppgang og bod i kjeller/fellesområde.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
Sammendrag av boligens tilstandsgrad :
TGI i orden : 79 %
TG2 alder, slitasje, skader : 16 %
TG3 strakstiltak nødvendig : 2 %
TGIU ikke undersøkt : 3 %
TG3 strakstiltak nødvendig :
Våtrom/ v vaskerom i felles trappeoppgang - Avløpsrør :
Det er ikke etablert sluk eller annen godkjent vannsikring på vaskerommet. Vann fra vaskemaskin er ledet bort via avløpsrør i vegg. Sluk og tilstrekkelig fall på gulv må
etableres for å tilfredsstille kravene til våtrom. Automatisk vannstopper bør etableres frem til sluk blir etablert.
Sjablongmessig prisanslag gjelder for etablering av sluk og tilstrekkelig fall på gulv. Sjablongmessig prisanslag: kr 50 000 - 100 000.
Sammendrag av selgers egenerklæring :
2. Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
Ja kun faglært. Byggmester Bakkevold. Totalrenovering 2011.
2.1 Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet?
Ja. Byggmester Bakkevold. Totalrenovering 2011.
2.2 Foreligger det dokumentasjon på arbeidene?
Nei. Badet er totalrenovert i 2011 av forrige eier. Undersøker hos byggmester Bakkevold.
2.3 Er arbeidet byggemeldt?
Nei usikker. Utført av forrige eier.
11. Kjenner du til om det er/har vært utettheter i terrasse/garasje/tak/fasade?
Ja. Naboen over meg hadde lekkasje fra takvindu. Dette skyldtes at sikkerhetsrennen som lå i overkant av vinduet, for kort i den ene enden, og der kom det vann inn. Dette er utbedret.
12. Kjenner du til om det har vært utført arbeider på terrasse/garasje/tak/fasade?
Ja. Kun faglært. Stilrent, Byggmester Bakkevold, Murmester Bardoff Hansen. Fasaden ut mot gata 2017, Trappehustak 2011, Trappehus 2007
18. Kjenner du til forslag til- eller vedtatte reguleringsplaner, andre planer, nabovarsel, eller offentlige vedtak som kan medføre endringer i bruken av eiendommen eller eiendommens omgivelser?
Ja. Fått nabovarsel for 2-3 år siden om mulig oppføring av bygg på Norges Bank tomta.
25. Kjenner du til andre forhold av betydning som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private avtaler)?
Ja. Tinglyst parkeringsplass i bakgården som tilhører frisørsalongen i 1. etasje. Denne har ikke blitt brukt som parkeringsplass så lenge jeg har bodd her.
27. Kjenner du til vedtak/forslag til vedtak om forhold vedrørende eiendommen som kan medføre økte felleskostnader/økt fellesgjeld?
Ja. Fasaden på baksiden av huset er slitt og murpuss løsner. Det er innhentet pris på utbedring av muren og utskifting av vinduer i trappoppgangene.
Verandaen er gammel og slitt og var planlagt revet og bygd ny i fjor, men dette er utsatt. Har tillatelse til å bygge 1 meter lenger ut.
Dronningensgate skal bli bussgate for busser i østgående retning.

Moderniseringer og påkostninger

Det er satt inn nye lydtette vinduer i alle 4 vinduene som vender ut mot Dronningens gate og på soverommet. Dette ble gjort desember 2022.
Foreligger el-rapport fra Elektroxperten.

Standard

God standard og klassisk sjarm. Boligen har vakre tregulv som gir en tidløs atmosfære og legger til varme i rommene. Takene har god takhøyde, noe som gir en luftig følelse og ekstra romslighet.
Leiligheten har blitt oppgradert med nye vinduer som vender ut mot Dronningens gate. Dette er spesielt verdifullt i en sentral beliggenhet hvor bylivet kan være livlig.
Kjøkkenet og badet ble renovert i 2011, og de moderne oppdateringene skaper funksjonalitet og estetikk. Dette gir en følelse av nyhet og komfort til disse viktige områdene av leiligheten.
For tilkobling og underholdning er leiligheten utstyrt med TV og internett fra Altiboks, (fiber internettlinje.) Dette sikrer rask og pålitelig internettforbindelse, som er essensielt i dagens digitaliserte verden.
Det er utarbeidet rapport fra ElektroXperten for kontroll av det elektriske anlegget, oversendes på forespørsel. Konklusjon er at leiligheten har et gjennomgående bra elektrisk anlegg.
Alt i alt er denne leiligheten preget av en kombinasjon av klassisk eleganse og moderne bekvemmeligheter. Standarden, oppgraderingene og fasilitetene gjør den til et attraktivt og komfortabelt hjem for enhver beboer.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.
Taklampene i spisestuen vil ikke medfølge salget.

Oppvarming

Leiligheten varmes opp med varmekabler på kjøkken og bad, elektriske ovner i alle stuene og soverommet,
samt peis og vedovner.

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest på eiendommen datert 04.11.2008. Denne kan fås ved henvendelse til megler.
 
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven § 21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan- og bygningsloven.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning. 

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
4204/150/39/3:
08.12.1947 - Dokumentnr: 1573 - Bestemmelse om gjerde
Overført fra: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:39 Snr:2
Gjelder denne registerenheten med flere
13.06.1997 - Dokumentnr: 8741 - Best. om adkomstrett
Rettighetshaver: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:1
Rettighetshaver: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:2
Rettighetshaver: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:3
Rettighetshaver: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:4
Rettighetshaver: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:5
Bestemmelse om vann/kloakkledning
Overført fra: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:39 Snr:2
Gjelder denne registerenheten med flere
22.05.1998 - Dokumentnr: 7222 - Erklæring/avtale
Denne seksjon har tilleggsdel - bygning.
Overført fra: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:39 Snr:2
Gjelder denne registerenheten med flere
20.11.2000 - Dokumentnr: 19703 - Resek/deling av seksjon
Seksjon som deles:
Snr: 2
Formål: Samleseksjon bolig
Sameiebrøk: 354/462
Ny seksjon:
Snr: 3
Formål: Bolig
Sameiebrøk: 118/462
13.06.1997 - Dokumentnr: 8741 - Best. om adkomstrett
Rettighet hefter i: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:1
Rettighet hefter i: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:2
Rettighet hefter i: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:3
Rettighet hefter i: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:4
Rettighet hefter i: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:1732 Snr:5
Bestemmelse om vann/kloakkledning
Overført fra: Knr:4204 Gnr:150 Bnr:39 Snr:2
Gjelder denne registerenheten med flere

Eventuell adgang til utleie

Leiligheten kan leies ut såfremt leiligheten har forsvarlige radonverdier. Leietaker må følge sameiets vedtekter og ordensregler på lik linje som eier.

Diverse

Selger opplyser om følgende feil/mangler på eiendommen:
Verandaen er gammel og slitt og var planlagt revet og bygd ny i fjor, men dette er utsatt. Har tillatelse til å bygge 1 meter lenger ut.
Fasaden på baksiden av huset er slitt og murpuss løsner. Det er innhentet pris på utbedring av muren og utskifting av vinduer i trappeoppgangene.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

Nydelig leilighet med en svært sentral beliggenhet i Kvadraturen, Kristiansand, og tilbyr enkel tilgang til alle byens fasiliteter og attraksjoner. Beliggenheten gjør det praktisk og effektivt å ta del i alt det Kvadraturen har å by på.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen/bydelsadministrasjonen for oppdatert informasjon.
Offentlig transport :
Buss : Tollbodgata 2 min 0.2 km
Tog : Kristiansand stasjon 10 min gange 0.8 km
Fly : Kristiansand Kjevik 18 min med bil
Dagligvare :
Kiwi Torvet 2 min gange
Meny Torvet 4 min gange
Varer/Tjenester : tid til fots
Sandens Kjøpesenter 3 min
Torvkvartalet 4 min
Vitusapotek Sandens 2 min
Lillemarkens Vinmonopol 6 min
Ladepunkt for el-bil : tid til fots
Sandens P-huset 3 min
Recharge TP Torvet Kristiansand 4 min
Sport : tid til fots
Kongensgt. skole 3 min
Tresse treningsfelt grus festplass 4 min
SATS Kristiansand Sentrum 6 min
Sørlandets Fysikalske Institutt 7 min

Beskrivelse av tomt

Eiertomt på 283 kvm som tilhører sameiet. Tomten er fellesareal.

Parkering

Gateparkering etter områdets bestemmelser. 
Kort avstand til parkeringshus med lademuligheter for el-bil.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger. Eiendommen har septikktank, skal legges til kommunalt nett i løpet av høsten 2023, denne jobben er under arbeid nå. Eier er selv ansvarlig for private stikkledninger til boligen.

Regulerings-og arealplaner

Eiendommen er regulert til bolig/forretning/kontor i henhold til reguleringsplan for Murbyen datert 09.12.2020.
Kommentar til plan under arbeid : Dronningens gate 24 C saksbehandler Martens tlf 95884016.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Felles strøm, forsikring og noe til vedlikehold.

Kommunale utgifter

Kommunale avgifter er kr 14.664,- for inneværende år. I dette inngår gebyr for vann, avløp, eiendomsskatt og feiing/tilsyn.
Renovasjonskostnader kommer i tillegg. Avfall Sør.
Eiendomsskatten er kr 5.849,- for inneværende år og er inkludert i de kommunale avgiftene.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk og avtaler.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 830 082,- ifølge selger/skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2 988 295,-
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Eiendomsskatt

 Eiendomsskatten utgjør kr. 5.849 pr år.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen og leilighetens andel av eventuell fellesgjeld,
samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 585,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 585,- pr. stk.
Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 5.433.670,-
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos If Forsikring på kr. 9.250,- for boliger med
seksjonsnummer. 
 

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner Spareskillingsbanken. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad.
Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.
 

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Elise Lynn Austegard

Informasjon om sameiet

Sameiet består av 3 boenheter og 1 frisørsalong.

Overtakelse

Etter nærmere avtale.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring hos Anticimex. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema og tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Claims Handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom If.  I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
 
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3)

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 31-0273/23
Krogsveen avd. Kristiansand AS
NO 924 405 937 MVA
Oppdragets KR-kode KR31.23273

Dato

Sist oppdatert: 11. september 2023 kl. 13:48

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.