Komplett salgsoppgave

Dvergsneskollen 11

5 490 000 kr
158 m²
3 soverom
Krogsveen v/Azra Hadzic har gleden av å presentere Dvergsneskollen 11 - en innholdsrik familiebolig med sentral beliggenhet på Dvergsnes!
Krogsveen v/Azra Hadzic har gleden av å presentere Dvergsneskollen 11 - en innholdsrik familiebolig med sentral beliggenhet på Dvergsnes!
Kart
Del
Azra Hadzic
Presenteres av
Azra Hadzic
DVERGSNES
Velholdt og påbygd enebolig fra 06 - 3 stuer, 3(4) sov, 2 bad - Solrik uteplass m/hagestue - Carport - Barnevennlig!

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  5 490 000 kr
 • Omkostninger
  138 420 kr
 • Totalpris
  5 628 420 kr
 • Etasje
  2
 • Byggeår
  2006
 • Soverom
  3 soverom
 • Bad
  2 bad
 • Primærrom
  158 m²
 • Bruksareal
  168 m²
 • Tomteareal
  277,6 m² (eiet)
 • Type
  Enebolig i kjede
 • Eierform
  Eiet
 • Fasiliteter
  Balkong/Terrasse
 • Energimerke
  Gul C

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Velkommen til Dvergsneskollen 11 - din neste bolig!
Dette er en innholdsrik familiebolig med barnevennlig og sentral beliggenhet på Dvergsnes. Boligen er bygd i 2006 og ble utvidet i 2017 med tilbygg. Boligen kan bl.a. by på tre stuer, 3 (opprinnelig 4) soverom, to bad, kjøkken, bod/teknisk rom samt gang/entré med garderobeløsning. På baksiden av huset finner du platting på ca. 60 kvm og hagestue. I tillegg har du to utvendige boder med god lagringsplass, carport og biloppstillingsplass på tomten.
Fra boligen er du kort vei til barnehage, skole og dagligvarebutikken Coop Mega. Det er også flere take-away restauranter på veien. Det er flere tur- og bademuligheter i området, og du er i gåavstand til bl.a. Fidjekilen, Dvergsnestangen og Korsvikfjorden.
Velkommen til visning!

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Dvergsneskollen 11, 4639 KRISTIANSAND S
Kommunenummer 4204, gårdsnummer 96, bruksnummer 656

Innhold

Totalt bruksareal: 168 kvm
Totalt primærrom: 158 kvm
Primærrom:
U. etasje 59 kvm: Gang, 3 soverom, bad.
1. etasje 99 kvm: Entré, bad, stue, spisestue, tv-stue og kjøkken.
Sekundærrom:
U. etasje 10 kvm: Bod/teknisk rom.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 31.08.2023 utført av Anticimex Kristiansand. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført i på støpt grunnmur. Yttervegger i trekonstruksjoner med liggende trekledning. Yttertak har flat takkonstruksjon tekket med asfaltpapp. Utvendig opparbeidet med asfalt, beleggningstein, terrasse og hekk. Les forøvrig mer om byggemåte og den tekniske tilstanden i rapporten.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
TG3:
Dører: Skyvedør og veranda dør mot platting og veranda er råteskadet i nedre del. Dører til begge bodene er delvis utbedret grunnet svelling og fuktskader.
Sjablongmessig prisanslag settes for nye bod dører, skyvedør og veranda dør
nærmere seg utskifting. Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000 - 50 000
TG2:
Bad sokkeletasje: Drenering fra innebygget sisterne er ikke registrert. Elastiske fuger bør stedvis fornyes grunnet gliper/sprekkdannelser. Det registreres bomlyd under flere fliser eksempelvis foran dør og toalett, noe som indikerer manglende vedheft mellom flis og underlag. Løs klemring til sluket ved vaskemaskin, ukjent løsning på tettedetalj rundt klemring. TG2 settes også grunnet alder på tettesjikt. Hulltaking og fuktmåling fra tilstøtende rom til våtsonen er ikke mulig grunnet yttervegg og vannrør/bereder. Det er derfor utført et overflatesøk med fuktindikasjonsinstrument. Det ble ikke oppdaget forhold som kan tolkes til fuktskade. Det er ikke etablert tilstrekkelig fallforhold på gulvet rundt sluket til badekar, fall til sluk ved vaskemaskin.
Bad 1. etg: Tettesjiktet har en alder som tilsier at restlevetiden er usikker.
Kjøkken: Gulvoverflater bærer preg av slitasje eksempelvis foran vask. Kun av estetisk betydning.
Øvrige rom: Knirk registrer i overgangen til spisestuen. Ingen skjevheter eller setninger registrert.
Rom under terreng: Det registreres ujevnheter/sprang på innfelt gulv soverom 1, større farge forskjell på gulvet samme sted. Kun av estetisk betydning og skyldes fjernet lettvegg.
Ilsteder: Brannplater innvendig i peisovn har stedvis sprekker. Nye brannplater bør etableres.
Innvendige trapper: Det er kun rekkverk/håndløper på en side. TG 2 i henhold til dagens forskrift NS 3600. Dette var ikke et krav da boligen ble bygd og ble derfor ikke etablert ved bygging.
Teknisk-/ VVS-anlegg: Varmtvannsbereder - TG2 er valgt på grunn av alder og tilstand. Varmtvannsbereder er plassert i rom uten sluk, og det er ikke etablert automatisk lekkasjestopper. Fuktføler tilkoblet mekanisk stengeventil bør etableres for automatisk avstengning av vann ved eventuell ekkasje. Dette var ikke et krav når huset ble bygd, og det er heller ikke krav om å ettermontere. Varmepumpe fra 2007. TG2 settes grunnet alder.
Radon: Det er ikke foretatt Radonmålinger i boligen. Dette er anbefalt jf. DSA.
Fasader inkl. kledning: Kledningen ligger stedvis for nærme terrenget. Større avstand/høydeforskjell bør etableres.
Yttertak: Rustangrep observert på luftehatt.
Veranda: Rekkverkshøyden er under 1,0 meter, 0,9 meter målt. Avvik fra dagens byggteknisk forskrift.
Sammendrag selgers egenerklæringsskjema:
Pkt. 9: Kjenner du til om det er/har vært insekter/skadedyr i boligen som f.eks. rotter, mus, maur eller lignende?
- 2018/19 - lyder/aktivitet i tak i underetasjen. Årsaken ble funnet og problemet utbedret av fagfolk (Frøyland Bygg Skade AS). Ingen lyder/aktivitet/problemer etter dette. På våren har det noen år kommet inn noen sukkermaur i hagestuen, men dette fant vi ut kan unngås ved å strø maurmiddel på utsiden på våren. Når dette gjøres så har vi ikke sett noe til maurene.
Pkt. 10: Kjenner du til om det er/har vært skjeggkre i boligen?
- Observert enkeltindivider sporadisk for noen år siden. men ikke de siste årene.
Pkt. 12: Kjenner du til om det har vært utført arbeider på terrasse/garasje/tak/fasade?
- Tekket tilbygg 2017 samt utbedret/vedlikeholdt opprinnelig tekking. Utført av Malco.
Pkt. 13: Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- El Installasjon i tilbygg 2017, utbedret avvik etter El inspeksjon, montert elbil lader. Utført av Elpunkt.
Pkt. 14: Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- El-kontroll 18 nov 2021. Service ventilasjonsanlegg utført av VENTEC AS mai-2023. Det ble da byttet en vifte i tillegg til filter etc.
Pkt.15: Har du ladeanlegg/ladeboks for el-bil i dag?
- Ja. Montert av Elpunkt.

Standard

Boligen holder en god standard og kan by på bl.a. følgende:
Stuer:
Eneboligen har totalt tre stuer i hovedetasjen. Når boligen ble påbygd i 2017 ble det etablert en ny stue/spisestue. Det ble satt inn ny bærebjelke og etablert foldbare dører langs hele veggen samt lamellegardiner på den ene siden for å kunne skille av om ønskelig. Det er også egen inngang til spisestuen fra gang/entré. Både hovedstuen og spisestuen har god plass til sofa- og spisegruppe. I stuen finner du også peis som gir godt med varme på kaldere dager, og varmepumpe i tv-stuen. Det er parkett på gulv og slette malte overflater. Tv-stuen har skifergulv og varmekabler i gulv samt utvendig elektrisk solskjerming. Fra tv-stuen kan du også åpne opp og benytte rommet på sommeren.
Kjøkken:
Kjøkkeninnredning fra Strai med slette fronter og laminert benkeplate. Det er kitchenboard mellom benkeplate og overskap. Kjøkkenet har integrert stekeovn og platetopp samt frittstående kjøleskap og oppvaskmaskin. Kjøkkenet har godt med skap- og benkeplass og har en naturlig sonedeling til stuen.
Bad:
Boligen har totalt to bad, et bad i hver etasje. Begge badene er flislagt med varmekabler i gulv. Badet i hovedetasjen har dusjkabinett, servant samt overspeil og toalett. Det er også ellers god oppbevaringsplass til kommode e.l. Badet i underetasjen kan by på badekar m/dusj på vegg, servantskap med dobbel vask, vegghengt toalett og opplegg til vaskemaskin. Det er også downlights i himlingen på badet i underetasjen.
Soverom:
Boligen har opprinnelig hatt fire soverom, alle i underetasjen på et plan. Nåværende eier har fjernet lettvegg mellom to av soverommene for å utvide hovedsoverommet. Eier har valgt å beholde inngangsdøren til opprinnelig rom, og lettvegg kan etableres på nytt om ønskelig. Soverommene har god plass til seng, garderobe og tilhørende møblement. Rommene passer også til bl.a. kontor, barnerom, lekerom, gjesterom eller det du måtte ha behov for.
Det er kun de hvitevarene som er listet opp som følger med. Disse hvitevarene følger med:
Det gjøres oppmerksom på at hvitevarene er kjøpt for noen år tilbake, og kjøper må forvente slitasje som følge alder og normal bruk. Eier opplyser at stekeovn skal byttes innen kjøper overtar.
Uteområde:
Boligen kan by på et flott uteområde på baksiden med ca. 60 kvm platting og en sjarmerende hagestue med innlagt strøm. Her kan du nyte hele året! På fremsiden av boligen er tomten pent opparbeidet med belegningsstein og beplantning. Det er to boder på utsiden med god lagringsplass til sykler, bildekk, ski, o.l. I den ene boden finner du også arbeidsbenk som passer ypperlig for den som er handy, trenger plass til redskap eller har funnet en ny hobby.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.
Dette medfølger ikke:
- Taklamper i tv-stue, over kjøkkenbord og over spisesgruppen.
- Takvifte soverom.
- Stekeovn, ny stekeovn vil bli installert.

Oppvarming

Boligen har peis i stuen, varmekabler i begge bad, tv-stue samt to av soverommene i underetasjen (hovedsoverom som er slått sammen samt mindre soverom). Det er varmepumpe i tv-stuen. Ellers elektrisk oppvarming.

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest på eiendommen datert 16.01.2012. Det er også ferdigattest på tilbygget datert 12.12.2017. Disse kan fås ved henvendelse til megler.
Boligen har opprinnelig fire soverom, men nåværende eier har fjernet lettveggen mellom to av soverommene i underetasjen for å etablere et større hovedsoverom.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Eiendommen overdras fri for pengeheftelser
Det er tinglyst tre servitutter på eiendommen. Disse omhandler blant annet kommunale rettigheter iht. skjøte, registrering av grunn og omnummerering ved kommuneendring.
Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter. 

Eventuell adgang til utleie

Eiendommen har ikke separat utleieenhet. Det vil normalt være anledning til utleie av hele eiendommen eller enkeltrom, såfremt utleiearealet er bygningsmessig godkjent for varig opphold og har forsvarlige radonnivåer. 

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

Meget attraktiv beliggende bolig i nyere boligområde som har vært i god utvikling. Her er det godt tilrettelagt for barn med bl.a flere lekeplasser, barnehager og skoler like i nærheten.
Fra boligen er det en kort spasertur til nærmeste dagligvarebutikk Coop Mega som for tiden utvides til kiwi og apotek. Det er kort vei til bussforbindelse med Metrobuss (M4) med hyppige avganger.
På Dvergsnes har du umiddelbar nærhet til sjøen og flotte bademuligheter. Det er i tillegg flere hyggelige turløyper man kan benytte seg av, og det er kort avstand til bl.a. Sukkevann idrettsanlegg og golfbane.
Videre er det en liten biltur til Sørlandssenteret og Kvadraturen med alt av fasiliteter og litt til. Tømmerstø Brygge med restaurant og isbar om sommeren samt helårs døgnåpen butikk ligger også like i nærheten.

Adkomst

Fra Dvergsnesveien i rundkjøringen ved Coop Mega tar du første til høyre, deretter følger du veien og tar første til venstre inn på Dvergsneskollen. Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved felles påmeldingsvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Barnehager:
Espira barnehage (0-5 år)
Maritippen barnehage (0-5 år)
Maurtua barnehage (1-5 år)
Barne- og ungdomsskoler:
Valsvigveien skole (1-2 kl.)
Odderhei skole (3-7 kl.)
Strømme skole (1-7 kl.)
Holte skole (8-10 kl.)
Videregående skoler:
Kristiansand Katedralskole Gimle
Tangen videregående skole
Kvadraturen skolsenter
Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen/bydelsadministrasjonen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Tomten er pent opparbeidet med platting og utestue på baksiden, samt beleggningsstein og asfalt på fremsiden. Det er også veranda fra spisestuen og trapp ned til plattingen.

Parkering

Det medfølger carport med El-bil lader på egen tomt samt biloppstillingsplass. Ellers er det gjesteparkering rett i gaten.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger. Eier er selv ansvarlig for private stikkledninger til boligen.

Regulerings-og arealplaner

Eiendommen er regulert til boligformål i henhold til reguleringsplan nr. 605 Dvergsnes, Areal B datert 26.09.1990 med tilhørende reguleringsbestemmelser datert 09.06.2004, revidert 31.05.2005.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Kommunale utgifter

Kommunale avgifter er kr 14.342,- for inneværende år. I dette inngår gebyr for vann, avløp, eiendomsskatt og feiing/tilsyn.
I tillegg kommer gebyr for renovasjon fra Avfall Sør. Normalgebyret for 2023 er kr. 3.925,-. Merk at kostnad kan variere etter forbruk og husholdning.
Nåværende eier har et strømforbruk som tilsvarer ca. kr 27.464,- pr. år. (2022) / 14-15.000 kwh. pr. år. Eier opplyser at hittil i år (08.09.23) har strømforbruket vært kr. 15.627 (med lading av 2 El-biler) / 10.200 kwh hittil.
Boligen er tilknyttet Telenor som leverandør av kabel-tv og internett, og har avgift på kr 849,- pr. mnd. Tv-tuner/dekoder medfølger ikke. Det er innlagt fiber for TV og Internett.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk og avtaler.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 821.000,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2.955.600,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten utgjør kr. 5.645 pr år og er inkl. i kommunale avgifter.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen, samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 585,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 585,- pr. stk.
Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 5.628.420,-.
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos Tryg Forsikring på kr. 15.050,- for eneboliger mindre enn 230 kvm.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner Spareskillingsbanken. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad.
Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.
 

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

May Ruud Tennebø og Helge Tennebø

Overtakelse

Etter nærmere avtale.

Velforening

Boligen er tilknyttet Dvergsneskollen Velforening.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring hos Anticimex. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema og tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Claims Handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom Tryg. I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra Tryg. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
 
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 andre ledd, dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3)

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Vederlag: 1% av salgssummen.
Tilrettelegging kr 4.900,-
Oppgjør: kr 6.000,-
Markedspakke: kr 22.600,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 31-0158/23
Krogsveen avd. Kristiansand AS
NO 924 405 937 MVA
Oppdragets KR-kode KR31.23158

Dato

Sist oppdatert: 25. september 2023 kl. 10:07

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.