Komplett salgsoppgave

Enebakkveien 25C

4 600 000 kr
52 m²
2 soverom
Velkommen til visning i en nyoppusset 3-roms i Enebakkveien 25C!
Velkommen til visning i en nyoppusset 3-roms i Enebakkveien 25C!
Kart
Del
Kjetil Kraabøl
Presenteres av
Kjetil Kraabøl
Vålerenga
Nyoppusset 3-roms hjørneleilighet i blindgate på nedre Vålerenga. Flott felles hage og nærhet til kollektivtransport

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  4 600 000 kr
 • Andel fellesgjeld
  273 882 kr
 • Omkostninger
  960 kr
 • Totalpris
  4 874 842 kr
 • Etasje
  2
 • Byggeår
  1934
 • Soverom
  2 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  52 m²
 • Type
  Andelsleilighet
 • Eierform
  Andel
 • Fellesutgifter
  4 499 kr
 • Energimerke
  Grønn G

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding. Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Velkommen inn i en strøken 3-roms leilighet med god beliggenhet på nedre Vålerenga - like ved knutepunktet Galgeberg. Leiligheten er pusset opp i perioden 2020-2023 med moderne farge- og materialvalg. Fra leiligheten har du fin gangavstand til sentrum, Sørenga, Svartdalsparken og Ekeberg. I tillegg ligger busstoppet Galgeberg bare et par minutter fra leiligheten med buss nr. 20 og 37 som dekker store deler av byen. Borettslaget har en opparbeidet solrik hage med sittegrupper, plantekasser og grill. Høydepunkter
 • Oppusset de siste årene
 • Soverom med eget bad
 • Separat toalettrom
 • Romslig kjøkken med kjøkkenøy
 • Hyggelig fellesarealer
 • Kort vei til buss
 • Nye vinduer i alle rom
Velkommen til visning!

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Enebakkveien 25C, 0657 OSLO
Kommunenummer 301, gårdsnummer 232, bruksnummer 64
Andelsnummer 45, Svenengen Borettslag, organisasjonsnummer 961 094 321

Innhold

Totalt bruksareal: 52 kvm
Totalt primærrom: 52 kvm
Primærrom: Entré, stue/kjøkken, bad, toalettrom og to soverom
I tillegg disponerer boligen en kjellerbod på ca. 5 kvm.
Kjellerboder er fellesarealer som styret i borettslaget fordeler og kan omdisponere.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 19.05.2023 utført av Pretium Takst & Eiendom AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene. Boligen avviker fra godkjente byggetegninger ved at tidligere kjøkkenrom i dag er omgjort til soverom 2. Følgelig er kjøkkenet blitt flyttet ut til stuen. Se mer informasjon under punktet "Ferdigattest".

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført med bærende konstruksjoner mur/betong og etasjeskiller i betong. Les forøvrig mer om byggemåte og den tekniske tilstanden i rapporten.
I rapporten er det gitt tilstandsgrad 2 på følgende bygningsdeler:
- Bad grunnet alder på underliggende konstruksjon
- Kjøkkenventilator grunnet kullfilter og ikke avtrekk ut av bygget
- Toalettrom grunnet manglende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innbygget sisterne
I tillegg er det gitt tilstandsgrad 2 grunnet at det ikke er foretatt radonmåling og at boligen kun har naturlig ventilasjon. Hele bygget har naturlig ventilasjon, og dette var normalt på tiden bygget ble oppført. Se supplerende tekst i tilstandsrapporten. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette. 

Standard

Velkommen inn i en nyoppusset 3-roms leilighet på Nedre Vålerenga. Leiligheten ligger i et populært borettslag i blindvei med frodige og hyggelig uteområder. Fra leiligheten har du gangavstand til en rekke parker og turområder, samtidig som det er kort vei til Sentrum. Kort vei ut på E6 og Ring 3 med bil, og umiddelbar nærhet til kollektivtransport med buss fra Galgeberg.
Entré:
Leiligheten har en pen entré med kommode og oppheng for yttertøy. Allerede her merker du oppussingen som er gjort med delikat 1-stavs gulv og slette vegger i moderne farge. Fra entréen er det inngang til toalettrom, soverom 2 og gang videre inn til stue/kjøkken.
Stue/kjøkken:
Velkommen inn i en lys og moderne stue med åpen kjøkkenløsning. Her får du fint plass til en hjørnesofa med salongbord og tv-benk. Kjøkkenet er fra Mobalpa og består av grå, matte fronter, sort benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål og hvite Subway-fliser på bakvegg. Kjøkkenøy i lysere utførelse med nedfelt platetopp og integrert ventilator. Integrerte hvitevarer som medfølger boligen.
Hovedsoverom:
Det største soverommet er på ca. 12 kvm med god plass til dobbeltseng og innbygget garderobe.
Soverom 2:
Det mindre soverommet ligger på rommet som opprinnelig var kjøkken. Rommet egner seg svært godt som gjesterom/hjemmekontor eller barnerom.
Bad:
Badet ligger tilknyttet hovedsoverommet. Rommet har underliggende konstruksjon fra 2010 og er overflateoppusset i 2022. Her får du en servant med skuffer og ovenpåliggende servant i sort utførelse med matchende armatur, veddhengt speilskap, dusjhjørne med svingbare glassdører med sorte detaljer og opplegg for vaskemaskin.
Toalettrom:
Fra entréen har du inngang til toalettrom med delikate fliser i marmor-uttrykk. Rommet består av vegghengt toalett med innbygget sisterne og servant med underskap.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør. Taklamper og speil i entréen medfølger.

Oppvarming

Leiligheten er oppvarmet med vannbårne radiatorer tilknyttet felles varmeanlegg. Elektriske varmekabler i gulv på bad. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger dette heller ikke med. 

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ekspedisjonsdokument fra 13.11.1935 som i følge kommunen anses som datidens ferdigattest. I tillegg foreligger det ferdigattest på rehabilitering av våtrom datert 22.06.2010. Disse kan fås ved henvendelse til megler.
Etter at ferdigattest ble gitt er leiligheten bygget om ved at kjøkkenet er flyttet ut i stuen for å etablere et ekstra soverom. Dette er ikke bruksendret hos kommunen, og det er normalt ikke nødvendig å bruksendre rom som allerede er godkjent som oppholdsrom. Kjøper overtar eiendommen slik den fremstår på visning.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Utover andel fellesgjeld overdras leiligheten fri for pengeheftelser.
Borettslaget har legalpant for forfalte felleskostnader og andre krav som følger av borettslagsforholdet iht. burettslagsloven § 5-20. Pantet er begrenset oppad til 2G (G = folketrygdens grunnbeløp).
Det er tinglyst 10 servitutter på borettslagets eiendom. Disse omhandler blant annet bestemmelsen om vann- og kloakkledning, adkomstrett, bebyggelse, Oslos Lysverker rett til å bygge underjordisk transformatorstasjon samt evigvarende rett til å ha kommunale eksisterende innstallasjoner fortsatt værende på eiendommen, samt å drive, fornye og vedlikeholde disse.
Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter.

Eventuell adgang til utleie

Andelseier kan ikke uten samtykke fra styret i borettslaget overlate bruken av boligen til andre. Med samtykke kan andelseier overlate boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste år. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

Leiligheten ligger sentralt, men tilbaketrukket til i et rolig område på Vålerenga mellom Kampen, Etterstad og Gamlebyen.
Fra leiligheten er det kort vei til offentlig kommunikasjon, et godt utvalg av skoler og barnehager, dagligvarebutikkene Coop Extra St. Halvardsgate og Rema 100 Jordal og andre servicetilbud med kort avstand til Tøyen Torg.
Like i nærheten finner du flere hyggelige restauranter og kafeer med blant annet Smia, Galgen, Kampen Bistro, Pizzeria La Pierta, Haveli (indisk) Javelin Kafè, Farine og Vålerenga Vertshus - alle stedene har kvaliteter som gjenspeiler Vålerenga: sjarm og godt miljø! Man kan også spasere til nye Ensjø Torg hvor man blant annet finner Åpent Bakeri, Apotek, Spar, Dr. Dropin, Winther Blomst Ensjø m.m.
Ikke lang unna ligger SATS treningssenter Kampen, og Jordal med både idrettspark og nye Jordal amfi.
På Tøyen bygges det nye Tøyenbadet som skal ferdigstilles etter 2023. Dette vil bli et moderne badeanlegg med fire bassenger innendørs og et stort utendørs badeanlegg.
Boligen kan i tillegg til dette by på et godt tilbud av offentlig kommunikasjon med gangavstand til både buss nr. 20, 37, 100 og 110 samt Ensjø T-banestasjon.
Utbyggingen i Bjørvika gjør at sentrum nærmer seg Vålerenga, og vil bidra til et positivt løft for hele området.
Velkommen til Enebakkveien 25C!

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Beskrivelse av tomt

Felles tomt for borettslaget opparbeidet med plenarealer, diverse beplantning, sittegrupper og asfalterte arealer bestående av innkjøring samt gangveier.

Parkering

Mulighet for leie av parkeringsplass etter ansiennitet i borettslaget. Selskapet har 11 parkeringsplasser hvorav 10 er til utleie for beboere. Ved henvendelse til styret kan man bli satt på venteliste og ledige plasser blir tildelt ut ifra denne.
Det kan være mulig å leie garasjeplass i 2 garasjelag i borettslagets nærområde. Svenengen garasjelag disponerer 10 stk garasjeplasser i enden av Schweigaardsgate. Dalehaugen garasjelag disponerer de resterende garasjene i Schweigaardsgate.
Borettslaget disponerer gjesteparkeringsplasser på området, disse er særskilt merket. Ellers vanlig gateparkering.
Det er innført beboerparkering i dette området. Dette betyr at du kan parkere fritt døgnet rundt på parkeringsplassene regulert til beboerparkering i området rundt din bolig for kun kr. 5.400,- pr. år for fossile biler.
Har du el-bil så betaler du kr. 1.620,- pr år, hydrogenbil og el-varebil er gratis.
Motorsykkel og moped kr 2.700,-.
El-motorsykkel og el-moped kr 810,- pr år.
Se Oslo kommune sine nettsider for mer informasjon.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger. Borettslaget er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

Eiendommen er regulert til boligformål i henhold til reguleringsplan S-2255 hentet 18.04.2023 med tilhørende reguleringsbestemmelser datert 28.07.1977 med senere endringer i henhold til S-2937 datert 01.10.1987. Planen er helt eller delvis opphevet som følge av bystyrets vedtak 23.09.2015 sak 262 gjennom ny "Kommuneplan 2015 - Oslo mot 2030 - Smart, trygg og grønn." Området blir berørt av endringer i reguleringsplan for Oslo Sentrum og indre sone i Oslo kommune som følge av dette. Denne nye planen får betydning for en rekke vedtatte reguleringsplaner i Oslo. Henviser til kommunens nettsider for ytterligere informasjon: https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/politikk/kommuneplan/
Pågående byggesaker og reguleringssaker:
Saksnummer 202212750 - Reguleringssak: Brynsbakken - Oppstartsmøte - Kapasitetsøkende jernbanetiltak. Saken omhandler søknad om sikringssone for vann- og avløpsetatens hovedledninger. Videre vurderes behov og mulige løsninger for å legge ned to av vannledningstraséene som krysser sporområdet omtrent på høyde med Vålerenga kirke og opprette en ny vannledningstrasé lenger øst.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Felleskostnadene er kr 4 499,- pr. mnd. og inkluderer: Nedbetaling av fellesgjeld, internett, oppvarming, varmtvann, vaktmestertjeneste, renhold, kommunale avgifter, eiendomsskatt, drift og vedlikehold, mm.
Felleskostnadene justeres etter borettslagets faktiske utgifter, normalt en til to ganger årlig. Det tas forbehold om at felleskostnadene kan justeres fortløpende pga renteøkninger.
Felleskostnadene fordeles slik:
Felleskostnader: kr 2 677,-
Renter og avdrag: kr 1 822,-
Ytterligere oversikt over fordelingen av felleskostnadene foreligger ikke fra forretningsfører.
Nåværende eier har et strømforbruk som tilsvarer ca. kr 11 000,-
I selgers husstand har det bodd 3 mennesker og det opplyses om at strømforbruket har vært ca. 6 500 kwh pr år.
Boligen er tilknyttet Homenet som leverandør av internett.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk. Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 1 110 177,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 3 996 637,20.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 48 386,- pr. 31.12.2022
Andel fellesgjeld er kr 273 882,- pr. 01.05.2023
Total fellesgjeld for boligselskapet er 22 163 351,- pr. 01.05.2023 og lånevilkårene er:
Type lån: Annuitet
Restløpetid: 18 år 3 mnd
Rente: 4,15% flytende
Borettslaget har ikke tilrettelagt for individuell nedbetaling av andel fellesgjeld.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Tinglysingsgebyr for hjemmelsdokument kr 480,-
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle pantedokumenter kr 480,-
Total kjøpesum inkl. andel fellesgjeld og gebyrer ved kjøp til prisantydning er kr 4 874 842,-.  Av dette beløpet utgjør kr 273 882,- andel fellesgjeld som ikke skal innbetales, men følger boligen. 
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos If Forsikring på kr. 6.850,-.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Elvija Stora og Sandis Stors

Informasjon om borettslaget

Leiligheten er tilknyttet Svenengen Borettslag.
Borettslaget består av 79 andelsleiligheter.
Forretningsfører er Obos Eiendomsforvaltning AS, tlf. 22 86 59 99.
Dyrehold er tillatt.
Foretatt påkostninger de senere år:
2021-2022: Oppussing av fasadene i hele borettslaget samt skiftet ut alle vinduer.
2020-2021: Slipt trappeoppgangene
2010: Våtromsrehabilitering
Planlagte påkostninger:
Ifølge styreleder er det pr. 18.04.2023 ingen prosjekter planlagt som vil medføre låneopptak eller økning i fellesutgifter. Det jobbes med et prosjekt for oppgradering av uteområder og sykkelparkering, men disse pengene er allerede lånt i forbindelse med vindu- og fasadeoppussingen.
I henhold til borettslagets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny andelseier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn. Iht. burettslagslova kan man bare eie én andel i borettslaget. Kun fysiske personer kan være andelseiere.
I henhold til borettslagets vedtekter er det ikke forkjøpsrett på denne leiligheten. Det er derimot forkjøpsrett for andelseierne i borettslaget på de leilighetene med et bruksareal på 70 kvm eller mer.
Borettslag har anledning til å være tilknyttet et sikringsfond om dekker eventuelt manglende innbetaling av felleskostnader. Dette borettslaget er ikke tilknyttet et slikt fond, noe som vil kunne medføre en risiko for økte felleskostnader dersom andre andelseiere ikke betaler sine felleskostnader. Borettslaget har imidlertid legalpant i andelen, og manglende betaling av felleskostnader kan dermed tvangsinndrives av borettslaget.
Dokumenter for borettslaget kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Selger ønsker overtagelse tidligst 18. september 2023. Overtakelse kan uansett tidligst skje etter at styrets godkjennelse er avklart.

Boligselgerforsikring

Selger har ikke tegnet boligselgerforsikring og eventuelle reklamasjoner må rettes direkte til selger. Selgers egenerklæringsskjema følger som bilag til denne salgsoppgaven i tillegg til tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom If.  I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3)

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Vederlag: 1% av salgssummen inkl. eventuell fellesgjeld.
Tilrettelegging kr 15.000,-
Oppgjør: kr 6.000,-
Markedspakke: kr 25.000,-
Visninger: kr 4.500,- pr. visning
Oppslag eiendomsregister: kr 2.500,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 56-0017/23
Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Gamle Oslo
NO 950 007 613 MVA
Oppdragets KR-kode KR56.2317

Dato

Sist oppdatert: 06. juni 2023 kl. 20:35

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding. Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.