Komplett salgsoppgave

Frydenlundsveien 20A

2 690 000 kr
66 m²
2 soverom
Velkommen til Frydenlundsveien 20A!
Velkommen til Frydenlundsveien 20A!
Kart
Del
Anders Rønn Skajaa
Presenteres av
Anders Rønn Skajaa
LUND
Innbydende 3-roms leilighet med attraktiv beliggenhet på Lund - Kjøkken og bad fra 2012 og 2013 - Balkong m/kveldssol!

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  2 690 000 kr
 • Andel fellesgjeld
  398 443 kr
 • Omkostninger
  960 kr
 • Totalpris
  3 089 403 kr
 • Etasje
  1
 • Byggeår
  1957
 • Soverom
  2 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  66 m²
 • Type
  Andelsleilighet
 • Eierform
  Andel
 • Fasiliteter
  Balkong/Terrasse
 • Fellesutgifter
  5 151 kr
 • Energimerke
  Rød F

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding innen kl. 14:00.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Velkommen til Frydelundsveien 20A!
Dette er en svært attraktiv 3-roms leilighet med rolig beliggenhet på populære Lund.
God planløsning med bl.a åpen stue/kjøkkenløsning fra 2012 og utvidet bad oppusset i 2013. To soverom, romslig stue med utgang til innglasset balkong. Totalt 4 boder, en i leiligheten, to i kjeller, en en på loft.
Balkongen har god plass til hagemøblement med ettermiddags- og kveldssol. Leiligheten er nylig malt i tidsriktige og lyse farger. Kostnadsfri gateparkering like ved bygget og i område.
Fra leiligheten er det kort avstand til bussforbindelse, Coop Prix samt gåavstand til både Kvadraturen, UiA, treningsstudio og alt du ellers har behov for i hverdagen. Leiligheten passer ypperlig til bl.a. førstegangsetablerere, enslige og par.
Velkommen til påmeldingsvisnin!

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Frydenlundsveien 20A, 4631 KRISTIANSAND S
Kommunenummer 4204, gårdsnummer 152, bruksnummer 600, ideell andel 1/1
Andelsnummer 19, Solborg Borettslag Ba, organisasjonsnummer 953265443

Innhold

Totalt bruksareal: 79 kvm
Totalt primærrom: 66 kvm
Primærrom:
1. etasje 68 kvm: Gang, stue, kjøkken, bad og 2 soverom.
Sekundærrom:
1. etasje 13 kvm: Innglasset balkong og bod.
I tillegg disponerer boligen tre boder. To boder i underetasjen/kjeller samt en bod på loft.
Kjellerboder er fellesarealer som styret i borettslaget fordeler og kan omdisponere.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 24.05.2023 utført av Odd Haakon Henriksen v/Anticimex. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført med følgende byggemåte:
Leilighet beliggende i 1.etg i boligblokk fra 1957. Bygget er en mur/trekonstruksjon. Utvendig kledd med fasadeplater. Innglasset balkong. Taket er saltaksformet og tekket med betongtakstein. Vinduer er type 3-lags glass i PVC. Oppvarming er elektrisk og ved. Skorstein med vedovn i stue. Tilhørende to boder i kjeller og en bod på loft.
Takstmann har vurdert 62% av bygningsdelene til TG1, 33% TG2, 0% TG3 og 5% TGIU.
Det gjøres spesielt oppmerksom på punktert vurdert til TG2:
Våtrom/Bad: Ventilasjon uten mekanisk avtrekk, ikke registrert drenering fra innebygget sisterne, registrert bomlyd i enkelte fliser, tettesjikt grunnet alder/restlevetid og tilnærmet flatt gulv/fall.
Kjøkken: Det er kun kullfilter og ikke separat avtrekk fra rommet. TG2 i henhold til krav fra NS 3600. Stedvis noe slitt overflater og noe knirk.
Øvrige rom: Stedvis aldringspreget flater, knirk og skjevheter tilstede.
Skjevhetsmåling: Skjevheter er mer påregnelige i eldre bygninger enn i nye. Største avvik ble målt til 15 mm skjevhet i entre.
VVS: Varmtvannsbereder er plassert i tørt rom men har ikke automatisk vannstoppventil og ingen tilkomst til fordelerskap der det er montert rør i rør system.
Radon: Radonmåling er ikke gjennomført. Dette er anbefalt jf. DSA.
Se supplerende tekst i egenerklæringsskjema og tilstandsrapporten. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.

Standard

Leiligheten byr på følgende:
Stue/Balkong:
Romslig og lys stue med gode vindusflater som gir rikelig med lys. Stuen har gode møbleringsmuligheter til både sofagruppe, tv-seksjon og en større spisegruppe. Det er praktisk med peis fra 2017 for både kos og oppvarming. Fra stuen er det utgang til balkong som ble utvidet og innglasset i 2015. På balkongen kan du nyte ettermiddag- og kveldssolen fra ca. kl. 15-20 iflg. selger (sommer).
Kjøkken:
Kjøkken av god størrelse og ble åpnet opp til stue og pusset opp i 2012, kjøkkeninnredningen er fra IKEA. Kjøkkenet har godt med skap- og benkeplass og er et ypperlig sted å lage mat, samt plass til spisebord som kan utvides til stue ved mange middagsgjester.
Bad:
Badet er flislagt med varmekabler i gulv. Vegghengt toalett samt servant med oppbevaring og overskap med speil, spotter i tak og opplegg til vask/tørk. Badet ble utvidet og oppusset i 2013, nytt dusjkabinett fra 2022.
Soverom:
To gode soverom med plass til dobbeltseng og tilhørende møblement. Det er også satt inn garderobeskap for ekstra oppbevaring. Soverom nr. 2 passer også flott til bl.a gjesterom, barnerom, kontor eller det en måtte ha behov for. Begge soverommene vender mot bakgård og rommene er malt i lune farger som skaper en hyggelig soveromsatmosfære.
Gang/Oppbevaringsplass:
Gang med plass til ytterklær samt integrert skap og praktisk bod. I tillegg medfølger 3 boder, to i kjeller og en på loft.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør. Hvitevarer på kjøkken medfølger.

Oppvarming

Elektrisk oppvarming.

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest på eiendommen datert 09.05.1959. Det foreligger også ferdigattest for utvidelse og innglassing av balkonger datert 05.10.2015. Disse kan fås ved henvendelse til megler.
Det er et avvik fra opprinelige plantegninger. Døren inn til soverommet fra stuen er flyttet til gangen, og åpningen fra stuen er tettet igjen.
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven § 21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan- og bygningsloven.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning. 

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
Utover andel fellesgjeld overdras leiligheten fri for pengeheftelser.
Borettslaget har legalpant for forfalte felleskostnader og andre krav som følger av borettslagsforholdet iht. burettslagsloven § 5-20. Pantet er begrenset oppad til 2G (G = folketrygdens grunnbeløp).
Det er ingen tinglyste servitutter på eiendommen. 

Eventuell adgang til utleie

Andelseier kan ikke uten samtykke fra styret i borettslaget overlate bruken av boligen til andre. Med samtykke kan andelseier overlate boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste år. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Energimerking

Energikarakter F og oppvarmingskarater 5.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

Sentral og populær beliggenhet på Lund. Boligen ligger i gåavstand fra alt du trenger i hverdagen. Like ved finner du dagligvarebutikken Coop Prix, og en kort spasertur unna finner du både Spar samt Joker som også er søndagsåpen.
Fra leiligheten er du i gåavstand til både Kvadraturen og Universitetet i Agder. Ca. 10-minutters gange fra boligen finner du også Spicheren treningssenter samt Sats Aquarama. Det er også bussforbindelse 300m fra boligen som tar deg til de aller fleste deler av Kristiansand med hyppige avganger.
For den turglade er Jegersberg å finne i nærområdet samt Bertes Bukta og Bystranda som byr på flotte forhold om sommeren. Det er også flere turmuligheter i området, og like ved finner du også volleyballbane og park.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved felles påmeldingvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Barnehager:
Lund barnehage (1-5 år)
Kongsgård barnehagesenter (0-5 år)
Blåmann Steinerbarnehage (0-5 år)
Barne- og ungdomsskoler:
Kristiansand Internasjonale skole (1-10 kl.)
Lovisenlund skole (1-7 kl.)
Steinerskolen i Kristiansand (1-10 kl.)
Wilds Minne skole (1-7 kl.)
Oddemarka skole (8-10 kl.)
Videregående skoler:
Kristiansand Katedralskole Gimle
Tangen videregående skole
Kvadraturen skolesenter
Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen/bydelsadministrasjonen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiertomt på 3 577 kvm som tilhører borettslaget.    

Parkering

Gateparkering etter områdets bestemmelser. 

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Borettslaget er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

Eiendommen er regulert til boligformål i henhold til detaljreguleringsplan nr. 1258 Agder Alle 4 m.fl. datert 11.05.2012 og godkjent 24.10.2012.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Felleskostnadene er kr 5.311,- pr. mnd fra 01.06.2023. og inkluderer: Kabel TV og internett, renter og avdrag lån, byggforsikring, kommunale avgifter, renhold fellesareal, vaktmestertjenester, forretningsførsel, vedlikehold/- og serviceavtaler m.m.
Felleskostnadene justeres etter borettslagets faktiske utgifter, normalt en til to ganger årlig. Det tas forbehold om at felleskostnadene kan justeres fortløpende pga renteøkninger.
Fra 01.07.2023 endres felleskostnadene til kr. 5.151,- pr. mnd pga reduksjon via Telia TV/Internett på kr. 160,-.
Felleskostnadene fra 01.07.2023 fordeles slik:
Telia TV/Bredbånd: kr. 399,-
Renter felleslån: kr. 1.603,-
Avdrag felleslån: kr. 1.069,-
Driftskostnader: kr. 2.060,- (inkl. kommunale avgifter, renovasjon, forretningsførsel, vaktmestertjenester, renhold fellesareal, strøm fellesareal m.m.)
Dugnad: kr. 20,-
Nåværende eier har et strømforbruk som tilsvarer ca. kr 9.800,- pr. år. / 6.500 kwh. pr. år. Ifølge eier mellom kr. 800 - 850,- pr. mnd avhengig av årstid og bruk av peis.
Boligen er tilknyttet Telia som leverandør av kabel-tv og internett, og er inkl. felleskostnadene. Tv-tuner/dekoder medfølger ikke.
Utgiftene er basert på nåværende eiers forbruk. Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 589.797,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2.123.269,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel fellesgjeld er kr 398 443,- pr. 09.05.2023
Total fellesgjeld for boligselskapet er 17 531 503,- pr. 09.05.2023 og lånevilkårene er:
Rentebetingelser: Annuitetslån med 4.9% pa. Via Nordea.
Lånets løpetid: Første termin/første avdrag: 25.03.2021, siste termin 25.12.2041.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Tinglysingsgebyr for hjemmelsdokument kr 480,-
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle pantedokumenter kr 480,-
Total kjøpesum inkl. andel fellesgjeld og gebyrer ved kjøp til prisantydning er kr 3.089.403,-. Av dette beløpet utgjør kr 398 443,- andel fellesgjeld som ikke skal innbetales, men følger boligen. 
Ved benyttelse av forkjøpsrett tilkommer kr 7.768,- (Sørlandets boligbyggelag).
Hvis kjøper ikke er medlem av boligbyggelaget tilkommer innmeldingsgebyr på kr 750,- pr. ny andelseier.  
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos If Forsikring på kr. 6.850,- for andelsbolig med andelsnr.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner Spareskillingsbanken. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad.
Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Ingeborg Bryn Ekehaug

Informasjon om forkjøpsrett

Leiligheten er tilknyttet Solborg Borettslag Ba. Borettslaget består av 44 leiligheter.
Forretningsfører er Sørlandet Boligbyggelag, tlf. 38 07 90 70
Dugnad må påregnes. Det blir innbetalt kr. 20,- gjennom felleskostnadene hver mnd til dugnadskassen. Møter andelseier på dugnad vil beløpet bli refundert.
Dyrehold må søkes om. Skal det eksempelvis anskaffes hund eller katt må dette søkes til styret, og godkjennes av naboer.
Foretatt påkostninger de senere år i regi av borettslaget: 
- Utvidelse og innglassing av balkonger i 2015
- Ny takstein og ettersiolering i 2016
- Fornyet avløpsrør i kjelleren samt støt membran i avløpsrør i 20/21
I henhold til borettslagets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny andelseier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn.
Iht. burettslagslova kan man bare eie én andel i borettslaget. Kun fysiske personer kan være andelseiere.
Øvrige andelseiere i borettslaget og eventuelt medlemmer av boligbyggelaget har forkjøpsrett. I henhold til burettslagslova tar dette inntil 20 dager å avklare fra melding om salget er gitt borettslaget. Dersom boligen tas på forkjøpsrett løses kjøper fra avtalen. 
Borettslaget er tilknyttet Borettslagenes Sikringsordning AS som dekker manglende innbetaling av felleskostnader fra øvrige andelseiere.  Avtalen om sikring er gyldig til avtalen sies opp av en av partene. Oppsigelsesfrist er 1 desember med gyldighet fra førstkommende årsskifte.
Dokumenter for borettslaget kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Etter nærmere avtale. Gjerne skriv inn ønsket overtagelse i budskjema.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring og eventuelle reklamasjoner må rettes direkte til selger. Selgers egenerklæringsskjema følger som bilag til denne salgsoppgaven i tillegg til tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom If.  I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
 
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3)

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Vederlag: 1,4% av salgssummen. Tilrettelegging kr 15.000,-. Oppgjør: kr 6.000,-. Markedspakke: kr 22.600,-.
Visninger: kr 2.000,- for alle visninger. Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 31-0166/23
Krogsveen avd. Kristiansand AS
NO 924 405 937 MVA
Oppdragets KR-kode KR31.23166

Dato

Sist oppdatert: 26. september 2023 kl. 17:22

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Vi legger til rette for gode visninger med tid til alle. Kontakt megler på telefon eller via linken «visningspåmelding» for å avtale tidspunkt. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding innen kl. 14:00.
Husk også å lese salgsoppgaven før visningen.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.