Mikrosement – en minimalistisk trend som har kommet for å bli – og nå kommer fargene for fullt

28. mai 2021 av Krogsveen
Det kan brukes på bad, kjøkken, gulv, vegg og benkeplater. Ja, til og med utendørs. Bare fantasien setter en stopper for den minimalistiske trenden som er i ferd med å «ta» oss nordmenn. Bruk av mikrosement er en trend som har kommet for å bli, og nå kommer også fargene for fullt.

Bruk av mikrosement er helt klart en trend som har kommet for å bli. Så enkelt er det. Og ikke bare på bad, men over alt i huset.

Zenzorama i Oslo har brukt mikrosement i en årrekke allerede. Først inn mot proffmarkedet, men de siste årene har mikrosement også nådd privatmarkedet.

Det finnes en rekke typer mikrosement. Den mest populære nå er Micro Quarts. Dette produktet er et ferdigblandet produkt. Det eneste du behøver å gjøre er å ta av lokket og tilsette farge. Så er det bare å påføre mikrosementen, heter det i opplysninger fra Zenzorama.

Gjør det selv

Proffmarkedet anbefaler at du bruker fagfolk for å sikre et best mulig resultat, men mikrosement kan også legges av en «handy» mann eller kvinne som ønsker å gjøre ting selv.
Små variasjoner av arbeidsteknikk og redskap kan imidlertid føre til store variasjoner av sluttresultat. En erfaren fagmann er vant med produktet, og bruker de beste redskapene. Da blir også sluttresultatet som oftest best.
Zeenzorama holder også kurs i påføring av mikrosement. Dette er kurs for både proff- og privatmarkedet.

Mikrosement har et stort voksende marked. Du kan nemlig bruke mikrosement på en rekke overflater. Tendensen er økende til at boligeiere bruker dette produktet i flere rom enn bare bad. Gulv, stuer, kjøkken, entréer – og ikke minst på hytta. I tillegg kan du også legge mikrosement utendørs.

Populært på baderom

Mikrosement og bad er den perfekte kombinasjon. Mikrosement gir et moderne utseende. Det er slitesterkt, vanntett, og passer like bra på gulvet som på veggen og i servanten. Du får en lekker overflate med tekstur, som oser av eksklusivitet. I tillegg er det behagelig å se på. Ikke minst fordi du slipper rutenettet av fuger.

Nettopp det at du slipper fuger, gjør rengjøringen til en lek. Fuger samler støv og skitt.

Har du allerede fliser på ditt eksisterende bad, er mikrosement et godt alternativ ved oppussing. Mikrosement kan nemlig påføres direkte utenpå de eksisterende flisene. Du slipper dermed rivejobben.
Alt du trenger å gjøre er å vaske de gamle flisene. Deretter påføres mikrosementen, som bygger kun tre millimeter. Du kan også enkelt legge mikrosement rundt hindringer, for eksempel i dusjsonen. Dette sparer du mye arbeid, tid og kostnader på.

Mikrosement på kjøkken – ja, takk

Mikrosement blir også mer og mer populært til bruk på kjøkken, enten du velger å bruke det på benkeplate, gulv eller vegg. Mikrosement egner seg for det aller meste.

Skal du påføre mikrosement på benkeplaten, bør den eksisterende platen være fastskrudd før du foretar behandlingen, og har du skjøter i benkeplaten, må du legge to lag med base før selve topplaget påføres.

Unngå glovarme panner og kjeler


Du bør, som på de fleste andre underlag, ikke sette en glovarm kjele eller stekepanne direkte på mikrosement. Glovarme panner eller kjeler kan resultere i et mørkt merke i overflaten, som imidlertid blir lyst igjen når feltet blir kaldt.
Likevel anbefales det ikke.

Micro Quarts tåler vann, og kan dermed enkelt rengjøres. Bruker du to-komponent mikrosement, er det viktig å fylle porene godt før lakken påføres. Spesielt rundt platetoppen fungerer dette veldig godt, så lenge man har lakkert godt. Også dette produktet er enkelt å holde rent.

Mikrosement passer dessuten perfekt til gulv, enten det er i entréen eller på kjøkkenet. Det er enkelt å holde rent, og tåler søl av så vel middagsmat som rødvin.

Gir avslappende følelse

Populariteten har økt voldsomt i det norske markedet de siste årene. Bruk av mikrosement gir et minimalistisk preg, noe mange nordmenn ønsker når de skal pusse opp eller bygge ny bolig.
Tilbakemeldingene fra kundene er gode. Et rom med mikrosement gir en avslappende og stressnedsettende følelse. Det gir rommet et diskré, nedtonet og spennende preg. Mange velger også mikrosement fordi det kan legges direkte oppå fliser.

Jo større rom – desto billigere

Hva så med prisen? Mikrosement kan verken beskrives som billigere eller dyrere enn fliser. Det fordi prisen på fliser varierer fra en kvadratmeterpris fra 150 kroner og nær sagt opp til ubegrenset. Og jo større flater som dekkes, desto rimeligere blir kvadratmeterprisen for mikrosement.

Større arealer vil gi billigere kvadratmeterpris. Dette fordi mobiliseringskostnadene fordeles på flere kvadratmeter. I snitt er prisen på mikrosement cirka 2500 kroner per kvadratmeter. Dette er inkludert alt, også arbeid.

Fakta om mikrosement

Mikrosement er et mer og mer anvendt produkt. Med mikrosement får baderommet ditt et minimalistisk betong-uttrykk.
Mikrosement er et mur-produkt, basert på nanoteknologi og mikropartikler. Det består i hovedsak av hvitsement, eller kvarts og rågummi. Mikrosement finnes i en rekke fabrikater. I dag er Feltona Micro Quartz mest brukt.
Slik påføres mikrosement utenpå eksisterende fliser:
* Rengjør eksisterende fliser godt
* Påfør primer
* Sparkle ut fugene med mikrosement base
*Prime overflatene
* Påfør to lag med mikrosement base
* Mikrosementen skal tørke mellom lagene. Tørketiden er litt forskjellig fra merke til merke. Sjekk derfor med ekspertene.
* Ujevnheter og nupper slipes vekk før og etter andre lag.
* Deretter påføres to lag med ferdig pigmentert mikrosement, medium eller fin type, med den fargen kunden har valgt.
* Til slutt forsegles mikrosementen med to-komponent lakk, som gjør overflaten tett, og som derfor hindrer flekkdannelser.


Bruk mikrosement i nye rom
Mikrosement i nye rom påføres rett utenpå membranen. Ellers samme påføringsmetode som instruksjonen over. Feltona Micro Quartz har dokumenter vedheft-test opp mot Adda membran system.
Foto: Jan Torkel Torstensen
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0