Belysning - sett boligen i et bedre lys

2. september 2017 av Krogsveen
Belysning er avgjørende for din trivsel i boligen – og for prisen du oppnår ved et salg. Her gir vi deg lyse ideer!
De fleste rom fyller flere formål i en bolig. Spisebordet kan like gjerne brukes til lekselesing som til store vennemiddager. Soverommet er lekerommet til barna på dagtid. Kjøkkenet er for mange både et oppholdsrom, et arbeidsrom for matlaging – og et rom for hygge og fest rundt bordet. Ulike formål krever ulik belysning. Planlegg for det!

Arbeidslys og oppholdslys

Den gamle av og på-bryteren gjør det vanskelig å veksle mellom arbeidslys og et mer behagelig oppholdslys. Det sterke lyset du behøver når du skjærer grønnsaker på kjøkkenbenken, kan oppleves som ubehagelig når du setter deg ved kjøkkenbordet for å spise. Antall lyspunkter i rommet, og hvor disse er plassert, gir deg noe spillerom når lyset skal tilpasses flere bruksområder. Installerer du dimmer, derimot, kan du i en håndvending tilpasse lyset til formålet.
Tenk nøye gjennom hvilke aktiviteter som finner sted i de ulike sonene i hvert rom i boligen din. I de delene av boligen hvor det veksles mellom flere aktiviteter, som krever ulike belysning, bør du vurdere flere lys-systemer i samme rom – og få elektrikeren til å installere dimmer.

Både pynt og praktisk

Lamper og lys handler ikke bare om selve belysningen. En lampe kan være et kunstverk og trekke opp totalinntrykket av en hel bolig. Dekorative lamper med tilpasset varmetemperatur og funksjon, og ikke minst gjennomtenkt plassering kan utgjøre forskjellen på 5 og 15 interessenter på listen etter visning. God belysning kan få rom til å fremstå som større, lunere og/eller flottere. Belysningen kan fremheve elegante detaljer, løfte frem bilder og kunstverk, og det kan dele store rom inn i naturlige soner. Kort sagt kan du ved hjelp av belysningen få et mer harmonisk og attraktivt hjem.
Mye handler om smak og behag, litt handler om planlegging. Synlige ledninger kan bidra til å trekke ned helhetsinntrykket. Planlegger du å renovere boligen, eller bygge ny bolig, bør du sørge for å integrere lyskilder med skjulte ledninger. Dekorlamper på veggene blir mer dekorative om de ikke skjemmes av ledninger som ligger utenpå veggen.
Plasseringen av integrerte spotter i taket må harmonere med naturlig plassering av møbler, bilder på veggene, hvor peisen står, bokhyller og hvordan rommene skal brukes.
Integrerte løsninger er dyrere, men ser mer ryddige ut og kan bidra til å øke verdien av boligen din om dette planlegges riktig.

Når du skal selge

Mørke boliger virker mindre enn lyse boliger. Skarp belysning gjør boligen mindre harmonisk og mindre hyggelig. Vi ser at belysningen i høyeste grad påvirker hvordan interessentene opplever boligene vi megler. Gjennomtenkt plassering av velegnede og integrerte lysløsninger vil heve helhetsinntrykket betraktelig. Små ting kan spille en stor rolle i denne sammenhengen. En god lampe skal ikke vise lyspæren, bare det jevne lyset fra lyskilden. Tenk også gjennom hvilke type lyspære du velger. LED-lamper vil ha en annen lystemperatur enn de tradisjonelle glødepærene. Gode løsninger og valg for belysning gir boligen høyere bruksverdi og salgsverdi.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0