Fem myter som skremmer oss fra å investere

26. oktober 2017 av Krogsveen
Misforståelser fører til at mange lar være å investere, selv om de kunne hatt stor glede av det. Når det kommer til investering, finnes det et hav av myter.

Myte 1: Investering krever mye penger

– Dette er kanskje den vanligste myten av dem alle, men den stemmer ikke. Investering er ikke en hobby kun forbeholdt millionærer. Har du noen få hundrelapper, kan du i utgangspunktet investere. Har du litt penger til overs hver måned kan du opprette en månedlig spareavtale.
Det viktigste er ikke hvor mye penger du har, men når du har planer om å bruke dem. En tommelfingerregel er at du bør ha en tidshorisont på minst tre år, om du skal investere fremfor å ha pengene på konto, sier Motzfeldt.

Myte 2: Investering krever masse kunnskap

– Ja, investering krever kunnskap, men kun av dem som ønsker å være så involvert at de selv velger enkeltaksjer og obligasjoner. Det finnes mange løsninger hvor eksperter tar seg av de løpende investeringene for deg, både enkeltaksjer, fond og pensjonsprodukter.
Det er ikke annerledes enn at det også krever kunnskap å fikse bilen sin selv, fremfor å få den fikset av en mekaniker.
Ofte vil ekspertene investere pengene dine basert på når du planlegger å bruke dem, hvor høy risiko du ønsker å ta og hvor mye penger du har råd til å tape, om investeringen mot formodning skulle gå i negativ retning, sier Motzfeldt

Myte 3: Investering er tidkrevende

– På samme måte som tiden det tar å lage middag er avhengig av hvilken rett du lager – om du lager det fra bunnen eller kjøper noe som bare skal varmes opp – kan investeringer både ta mye eller lite tid.
Ønsker du å sette deg inn i alle detaljer knyttet til selskapene du investerer i. Ønsker du å følge med på den daglige utviklingen i aksjemarkedet, ja, da kan du bruke all fritiden din på investeringer. Men du kan altså overlate alt til eksperter, for eksempel via fond eller pensjonsprodukter.
Noen investorer foretrekker den første løsningen, andre den sistnevnte. Investering er med andre ord akkurat så tidkrevende som du selv gjør det til.

Myte 4: Investering er veldig risikabelt

– Det stemmer at investering er forbundet med høyere risiko enn å ha pengene stående i banken. Men det er en del misforståelser knyttet til akkurat hva som er risikofylt ved å investere. Sannheten er at du selv kan velge om du ønsker å investere med høy eller lav risiko. Det viktigste er at du som investor tar et bevisst valg, og et valg som du er komfortabel med.
Aksjer og obligasjoner er som regel grunnelementene når du investerer. Aksjer gir på lengre sikt den høyeste forventede avkastningen, men risikoen er også høyere. Aksjer svinger mer i kurs enn obligasjoner, og dårlige perioder vi typisk gi større tap.
Er du villig til å ha en høy risiko, bør du altså satse på en høy andel aksjer. Ønsker du en lavere risiko, bør du i stedet ha en overvekt av obligasjoner.
En tommelfingerregel er at jo lengre tidshorisont du har på sparingen, jo høyere andel aksjer kan du tillate deg, ettersom en lengre tidshorisont gjør deg mindre sårbar overfor svingninger i aksjekursene.
Er du villig til å ha en høy risiko, bør du altså satse på en høy andel aksjer. Ønsker du en lavere risiko, bør du i stedet ha en overvekt av obligasjoner.
Anne Motzfeldt, Forbrukerøkonom i Danske Bank

Myte 5: Investering er dyrt

– Nei, det er ikke nødvendigvis dyrt å investere. Når du investerer er det typisk noen omkostninger forbundet med selve gjennomføringen av investeringen, altså selve kjøpet eller salget av verdipapirene. Men digitale plattformer har de senere årene redusert mange av disse kostnadene. Noen tar også et såkalt depotgebyr for å oppbevare dine verdipapirer.
Har du eksperter som tar hånd om investeringene på dine vegne, slik som i fond, betaler du en løpende omkostning for dette. Her er det riktignok en tendens at nye, billige investeringsprodukter presser prisene nedover.
Dessverre fører disse fem mytene til at mange holder seg unna investeringer, selv om lysten og behovet er der. I dag er det så lett å investere – enten via digitale løsninger eller ved hjelp av en bankrådgiver. Kanskje er det for mange en mental barriere som skal overvinnes før de kaster seg ut i sine første investeringer. Heldigvis er det (nesten) aldri for sent å komme igang.

Investere i bolig?

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0