Er du en av dem som betaler for høy rente på boliglånet?

20. mars 2023 av Krogsveen
Mange lar boliglånet gå sin gang og sjekker sjelden hva slags rente de har. Du kan spare mye på å hente inn konkurrerende tilbud hos andre banker.
Det kan være store forskjeller på tilbudene bankene sender ut når du søker om boliglån. Derfor kan det være smart å bruke litt tid på å finne den beste og mest konkurransedyktige løsningen før du aksepterer et tilbud.
Privatøkonom i BN Bank, Endre Jo Reite, har de siste årene forsket på hvor store prisforskjeller det er blant norske boliglånskunder, og ikke minst hvorfor det er slik. Han mener lånekundene i mange storbanker alt for lett aksepterer bankenes argumentasjon for hvorfor det er en prisforskjell mellom de beste tilbudene bankene markedsfører, og den prisen de fleste kundene i de samme bankene betaler.
Alt for mange sløves av at de ser logoen til banken sin i en flott annonse på nettet, eller på TV, og tenker at de selv har den lave prisen som markedsføres. Sannheten er at renten du betaler kan være opp mot en prosent høyere enn bankens laveste rente, selv om du har både stort lån og god sikkerhet, sier Reite.

De mest lojale lånekundene betaler ofte mest

Da Finansportalenkom skulle det bli lettere for oss å sammenlikne blant annet boliglån. Det medførte at antall lånetilbud og varianter av lån fra bankene økte, slik at det igjen ble vanskelig for kundene å finne riktig produkt og variant.
I Norge har vi lett for å akseptere regler og begrensninger, og hvis bankene forklarer at du må ha en spesiell type bolig, være medlem i en forening eller kjøpe lånet på en annen nettside eid av den samme banken for å få den beste renta, så aksepterer vi bare det. Alt for få stiller spørsmål til banken for å få en forklaring på disse tingene, og ingen klager til banken dersom de oppdager at de har betalt urimelig høy rente lenge, sier Reite.
Privatøkonomen i BN Bank sier at det særlig er antallet år du har vært kunde, og alder som betyr mye for hvor mye høyere rente du har enn det banken tilbyr i kampen om nye kunder.
De eldste og mest lojale kundene betaler betydelig mer enn de burde. Det er disse kundene som har lavest risiko for banken, men også der vi ser de verste tilfellene av feil priser i mange storbanker. Bankene spekulerer nok i at mange ikke sjekker renten, og at de som sjekker likevel forblir i banken som har tatt for mye betalt, selv etter at det blir avslørt av en utfordrerbank. Det er mest behagelig å bare akseptere at banken din matcher tilbudet, og vente på å avsløre at de gjør det samme neste gang, fortsetter privatøkonomen.
I Norge har vi lett for å akseptere regler og begrensninger, og hvis bankene forklarer at du må ha en spesiell type bolig, være medlem i en forening eller kjøpe lånet på en annen nettside eid av den samme banken for å få den beste renta, så aksepterer vi bare det. Alt for få stiller spørsmål til banken for å få en forklaring på disse tingene, og ingen klager til banken dersom de oppdager at de har betalt urimelig høy rente lenge.
Jo Reitan, BN Bank

Slik kan du utfordre banken til en lavere rente

Reite har flere tips til deg som vil utfordre banken din til å gi deg en bedre rente.
  1. Innhent konkurrerende tilbud
    Det er bare noen få banker som opererer med like priser til kundene, og hvor prutingsmonnet er lite. Skal du prute i banken din, så presiser fordelene med deg som kunde. Har du vært kunde lenge, og ikke hatt mislighold, påfører du banken mindre kostnader enn å skaffe seg en ny og ukjent kunde. Har du lønnsinngang i banken eller sparekonto i banken, utgjør du en enda lavere risiko for banken. Hvis du i tillegg har et lån som ikke er svært høyt i forhold til inntektsnivået ditt eller verdien på boligen, er argumentene dine enda bedre.

  2. Få boligen din vurdert av en megler
    Banken din har datasystem som oppdaterer boligverdien din, men spør gjerne om hva som blir lagt til grunn når de estimerer verdien. Ofte kan det være lurt å få en eiendomsmegler til å gjøre en verdivurdering. De kjenner markedet bedre enn banken og har god erfaring med å indikere riktig salgspris for boligen. En meglertakst er ofte gratis og helt uforpliktende.

    Lurer du på hva boligen din er verdt? Sjekk din boligverdi her

  3. Sammenlikne deg med tilsvarende lånekunder
    Spør om det finnes andre kunder med tilsvarende belåning, kredittscore og betjeningsevne som har fått bedre priser enn deg gjennom forhandling med banken. Presiser at du ønsker å likebehandles med dem, med mindre det er andre saklige forskjeller mellom deg og dem.

  4. Understrek at du vil ha bankens beste tilbud
    Husk at en bank er en bank, uansett om de velger å lage ulike konsepter og nettsteder hvor de tilbyr ulike priser. Presiser alltid at du ønsker det beste tilbudet banken tilbyr uavhengig av hvilke nettsted du går inn på, og ikke bare det rådgiveren har fått beskjed om at de skal selge deg. Det er ikke din jobb som forbruker å holde oversikt over hvordan bankene velger å gjemme bort de beste prisene sine på ulike nettsteder og plattformer.

  5. Vær vennlig, men direkte
    Vær vennlig med rådgiveren du snakker med. Det er ikke de som lager reglene og setter prisene. Men du kan likevel være direkte og be om det beste tilbudet.

Kilde: Bn Bank
Foto: Istock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0