logo
poster

Hva øker boligens verdi ved oppussing?

15. november 2018

Overskriften i denne artikkelen er myntet på reaksjonen jeg ofte får fra den yngre generasjon av kunder når vi legger frem en bolig med potensiale for dem. Redselen for å kaste seg ut i oppussing på egenhånd er til dels ganske stor hos enkelte. Her kan du få noen gode tips om hvordan du bør tenke dersom du vurderer å kjøpe eller eier en bolig med oppussingsbehov?

Trude Larsen
av Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF
Del

Mange er villig til å gjøre overflateoppussingen selv

Generelt sett er ikke folk så engstelige for å pusse opp selv når det kommer til stykket, viser forbrukerundersøkelser. Boligkjøperindeksen for 2017 fra Krogsveen viser at flertallet ikke er redd for litt oppussing. Denne undersøkelsen viser at 82 prosent av norske boligkjøpere som er på boligjakt synes det er greit å bruke tid og penger på overflateoppussing ved kjøp av ny bolig.

Vi i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen hjelper våre kunder med å finne ut omfanget og kostnadene for endringer og oppussing før de byr på en bolig. Så slipper de å sitte igjen med en bolig de ikke vil trives i fordi de ikke har penger til oppussingen.

Dersom du er i kjøpsposisjon på en bolig som trenger oppussing bør du tenke på følgende:

1. Suksessen ligger i god planlegging

Uansett om oppussingsprosjektet er stort eller lite vil det lønne seg å bruke tid og krefter på planleggingen.

De viktigste faktorene å få oversikt over før du begynner er:

- Hva som skal gjøres
- Kostnader
- Fremdriften
- Hva kan du gjøre selv og hva trenger du hjelp fra fagfolk ti?

2. Vær realistisk og prioriter

Når du skal planlegge oppussingen av din bolig gjelder det å være realistisk og ikke minst å prioritere.

Sett opp en liste hvor du prioriterer det som gjøres og det som hadde vært fint å få gjort. Ting som gjøres kan enten være tiltak som er nødvendige for å bevare boligen i god stand, sikre verdier og det som har aller mest betydning for bokvaliteten for deg og familien. Fint å få gjort kan være ting som er av mer estetisk karakter eller som dere godt kan leve uten en stund.

3. Gode løsninger øker boligens verdi

De aller fleste klarer å sette opp en fornuftig prioriteringsliste. Men dersom du har kjøpt et større oppussingsprosjekt, eller du føler at det er vanskelig for deg å se potensialet i boligen på egen hånd, kan du vurdere om du skal bruke noen kroner på hjelp fra for eksempel en interiørarkitekt. Det å kontakte en spesialist på interiørløsnnger forbinder nok mange med «jåleri» og høye kostnader. Men du vil erfare at faglig bistand og god planlegging gir deg optimale løsninger og gode besparelser senere.

Bokvalitet og merverdi

De fleste av oss pusser opp fordi vi ønsker å få et fint og funksjonelt hjem med personlig preg. Dette bør absolutt være hovedmotivet, men det kan også være lurt å tenke over hva endringer og oppussing faktisk vil bety for verdien på boligen sett i forhold til investeringene du gjør. Erfaringsmessig vil smarte endringer som et ekstra rom, åpen kjøkkenløsning og bedre utnyttelse av areal gi boligen en høyere verdi. Det gjelder selvsagt også generelt godt vedlikehold og jevnlig overflatebehandling. Veldig dyre kjøkken- og innredningsløsninger vil man som regel ikke få igjen krone for krone.

4. Tenk helhetlig

Dersom du skal utføre arbeidene selv vil kostnadene avhenge av hvilke materialer du bruker. Her henger pris ofte sammen med kvalitet, men det finnes mange gode produkter som ikke er i det dyreste segmentet.

Jeg er ingen innredningsekspert men våger meg allikevel inn på noen enkle oppussingsråd basert på egen erfaring og hva jeg hører våre kunder er opptatt av når de skal kjøpe bolig:

- Tenk helhet og at ting skal flyte godt over i hverandre. For eksempel ved valg av gulvmateriale – unngå at gulvflaten blir som et «lappeteppe».

- Det finnes flere farger enn hvitt. Velg for eksempel en lys farge i stue og oppholdsrom og en annen farge, gjerne i samme fargetone på soverommene

- Tenk åpne, men samtidig praktiske løsninger. Det kan se veldig lekkert ut med soverom uten skap, men hvor skal da klærne henge?

- Prioriter de rommene som er mest viktig for deg. De fleste som kjøper ny bolig prioriterer oppussingen i følgende rekkefølge – stue, kjøkken, bad og soverom (kilde: Krogsveen Boligkjøperindeks 2015)

5. Bruk håndverkere du kan stole på

Dersom du velger å bruke – eller faktisk må bruke håndverkere, pass på at de har godkjennings- og ansvarsrett for arbeider der det kreves offentlige godkjenninger. Be om anbud og pris på forhånd og følg opp fremdriften. Sørg for å gi dem gode planer og klare beskjeder. Hjelp også gjerne til der du kan for eksempel med ryddig og tilrettelegging.

Lykke til med oppussingen!

«Vi i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen hjelper våre kunder med å finne ut omfanget og kostnadene for endringer og oppussing før de byr på en bolig. Så slipper de å sitte igjen med en bolig de ikke vil trives i fordi de ikke har penger til oppussingen.»Trude LarsenBoligkjøpsrådgiver og blogger

Foto: IStock

Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF

Trude Larsen

Trude Larsen startet opp et konsept for rådgivning til boligkjøpere i 2015. I november 2016 kjøpte Krogsveen dette selskapet for å imøtekomme dokumenterte behov for uavhengig boligkjøpsrådgivning. Trude er utdannet eiendomsmegler og har 30 års erfaring fra ulike arbeidsfelt knyttet til boligmarkedet. Trude brenner for å øke kjøpers kompetanse og stilling på boligmarkedet og har derfor også etablert bloggen Boligdama.

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2020 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2020 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies