poster

Slik går du frem for å leie ut fritidsboligen din

28. januar 2019

Står hytten din tom i høstferien? Slik går du frem for sikker utleie av fritidsboligen til ferieglade familier.

Del

Høstferien er like rundt hjørnet og mange skolebarnsforeldre drømmer om å starte høsten med en deilig uke med fjell-, sykkel- og turaktiviteter. Dessuten har prisene til de populære middelhavsdestinasjonene steget de seneste årene og det kan være vanskelig å finne drømmestedet ved havet. Dette gjør at mange søker til fjells, og de kan være på utkikk etter å leie nettopp din hytte, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Få hytter i utleiemarkedet

Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det rundt 425 000 fritidsboliger i Norge, men kun et mindretall av disse er tilgjengelig på utleiemarkedet.

– Svært få leier ut hytten sin, selv om den ofte brukes mindre enn 30 dager i året. Dersom du har en relativt moderne hytte på en av de populære fjelldestinasjonene, så bør den enkelt kunne leies ut og gi et kjærkomment tilskudd til familieøkonomien.

Tenk gjennom utleieform, prisnivå, forsikringer og skatt før du fatter en endelig utleiebeslutning.
Anne Motzfeldt, Forbrukerøkonom i Danske Bank

Bookingselskap, eller gjøre det selv?

Tidligere benyttet man ofte de regionale utleieselskapene i eksempelvis Trysil, Hafjell eller Beitostølen til å gjøre jobben. Alternativt benyttet man internasjonale aktører som Novasol. Det er gode alternativer med nøkkelferdige utleieløsninger og minimalt med brydderi på kjøpet. Utfordringen er at bookingaktørene kan stille krav om mange utleieperioder for å innlemme din hytte i porteføljen, samtidig som de tar et forholdsvis stort honorar på rundt 30 prosent av leiebeløpet.

– Alternativet er å gjøre jobben selv. Enten gjennom å legge ut en annonse på Finn.no, eller å benytte tjenester som Airbnb. Da øker man fleksibiliteten, men også sin egen innsats og tidsbruk. Det kan likevel være verdt jobben og er ganske moro om man er serviceinnstilt og positiv, sier Danske Bank-økonomen.

Husk forsikring og skatt

De fleste forsikringsselskapene krever at du melder fra om du skal leie ut fritidsboligen, men om man kun skal leie ut noen få uker i året så kreves det som regel ingen ekstradekning. Dessuten ordner både utleiemeglere og Airbnb tilleggsforsikringer som en del av sin tjeneste. Samtidig bør man være oppmerksom på skattereglene siden skattemyndighetene følger ekstra godt med på utleiemarkedet. Leieinntektene er skattefrie inntil 10 000 kroner, og 85 prosent av overskytende skal beregnes inn som skattepliktig inntekt med en 2017-sats på 24 prosent.

– En av fordelene med tjenester som Airbnb er at du selv nøye kan velge ut hvem du ønsker å leie ut til. Du kan lese tidligere anmeldelser av de som kontakter deg, og se om de fortjener tilliten med å tilbringe en uke i ditt høstparadis. Samtidig betaler gjestene når de legger inn bestillingen, mens du ikke får oppgjøret før den første natten. Det gjør at begge parter gjør en trygg handel, sier Anne Motzfeldt.

Husk også å lage husregler og tenk gjennom hvordan du ønsker å presentere utleieobjektet, med gode bilder som rettmessig fremstiller hytten og området. Send gjerne en bruksanvisning - en hytteguide - for hytten til leietagerne. Denne bør inneholde en god beskrivelse av hvor man finner nøkler, hvilke bruksregler som gjelder, veianvisning, praktiske forhold som f.eks avfallshåndtering, nærmeste matvarebutikk, samt populære aktiviteter i nærområdet. Det anbefales også at husvertene har et avlåst skap, eller et rom, hvor private eiendeler man er spesielt redd for, samt klær og egne tørr- og drikkevarer, kan oppbevares.

– En god hytteguide er en strålende service og vil bli godt mottatt. Her kan du også gjennomgå spesielle forhold som f.eks husdyr og røyking, i tillegg til praktiske ting som hvor veden er, hvilken temperatur ovnene bør stå på og hvilken nærbutikk som har det beste utvalget. Husk at et utleieforhold går begge veier. Du som utleier får også en anmeldelse og har sterke incentiver til å være en god og serviceinnstilt utleier. Da skaper du kanskje også opplevelser som gjør at gjestene har lyst til å komme tilbake ved en senere anledning, sier Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Kilde: SSB