poster

Når på året er det best å kjøpe bolig?

For noen år tilbake var boligmarkedet mer sesongpreget enn det er nå til dags. Nå er det stort sett god aktivitet nesten hele året, i alle fall i de store byene. Men eneboliger og rekkehus selges helst når det ikke er vinter og snø.

Trude Larsen
av Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF
Del

Tilbud og etterspørsel styrer prisene

Boligprisene styres i stor grad av tilbud og etterspørsel. Stort tilbud med mindre etterspørsel kan være til fordel for kjøper som får mer å velge mellom og færre å konkurrere med i budrundene. Omvendt situasjon fører til kamp om boligene og heftige budrunder.

Dersom du skal kjøpe er det best å være i markedet når tilbudet er størst. Da er det mer å velge mellom. Samtidig har kjøpere en tendens til å gå i flokk og flere boliger til salgs fører derfor til at flere er aktive i markedet og dermed er du like langt. Det er vel dette som kalles en balanse i markedet, at tilbud og etterspørsel i stor grad møter hverandre.

Prisene stiger mest i begynnelsen av året

Det som ser ut til å være en tendens, er at det er prisvekst i første del av året og at prisutviklingen flater ut resten av året. Så også i første kvartal 2019 hvor det har vært en prisoppgang i de fleste deler av landet. For resten av dette året spår de fleste eksperter en flat prisutvikling.

Det er altså ingen oppskrift på når på året det er lurest å kjøpe bolig. Med unntak av hus med hage hvor det er flere objekter å velge mellom på våren og sommeren.

Kjøp og selg i samme marked

Et viktig prinsipp ved kjøp av bolig er å kjøpe og selge i samme marked. Da blir du ikke skadelidende når prisene stiger. Mange har brent seg på å selge først og vente med å kjøpe med håp om at prisene går ned. Dessverre skjer dette svært sjelden, og stiger prisene mens du venter får du plutselig for lavt budsjett til å kjøpe deg "inn igjen” til samme eller høyere nivå. Dessuten viser det seg uhyre vanskelig å treffe bunnen. På samme måte er det nesten umulig å treffe toppen hvis du skal selge.

Følg med på prisutviklingen

Uansett om du skal kjøpe eller selge bolig er det lurt å følge litt med på prisutviklingen.

Du kan sjekke boligprisen i området der du bor eller ønsker å kjøpe her.

Så langt i år har vi i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen kommet i havn med boligkjøpet for mange av våre kunder. De har allerede flyttet inn eller gleder seg stort til å flytte inn i sine nye boliger.

De som ennå ikke har kjøpt venter på at det skal komme mange nye og spennende boliger for salg utover våren og sommeren. Den som venter på noe nytt venter ikke forgjeves.

Slik kan du få hjelp med boligkjøpet

Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF

Trude Larsen

Trude Larsen startet opp et konsept for rådgivning til boligkjøpere i 2015. I november 2016 kjøpte Krogsveen dette selskapet for å imøtekomme dokumenterte behov for uavhengig boligkjøpsrådgivning. Trude er utdannet eiendomsmegler og har 30 års erfaring fra ulike arbeidsfelt knyttet til boligmarkedet. Trude brenner for å øke kjøpers kompetanse og stilling på boligmarkedet og har derfor også etablert bloggen Boligdama.