Ny på boligmarkedet? Råd til førstegangskjøpere!

2. februar 2017 av Krogsveen
Uansett om du skal kjøpe bolig sammen med noen eller alene - som førstegangskjøper tar du et stort og viktig steg inn på boligmarkedet. Her er noen spørsmål du bør kunne svare på før du starter boligjakten.

Ønsker du å bo landlig eller sentralt?

Husk at plasseringen av boligen har betydning for størrelsen av boligen. Gå derfor gjennom hvilke ønsker og behov du har for boligen, og vurder deretter hvor du har råd til å kjøpe.

Skal du kjøpe alene eller sammen med noen?

Kjøper du sammen med noen får du selvsagt råd til større bolig - og du kan dele på de faste kostnadene. Men, vær oppmerksom på at dersom du kjøper sammen med noen bør dere lage tydelige avtaler og regler for eierforholdet.

Står du mellom å leie eller å eie?

Om du vurderer leie eller eie, så husk på at det å eie en bolig er sparing. Man betaler ned på en bolig og får mest sannsynlig igjen pengene ved et senere salg av boligen.

Hva vil du prioritere?

Vurdér behovet for tillegg ved boligen: heis, garasje, peis, balkong eller et ekstra soverom. Dette innebærer som regel en økning i prisen, og må vurderes i forhold til kost/nytte.

Hvordan skal du finansiere boligen?

  • Har du spart opp penger på BSU kan disse brukes til kjøp av din første bolig, i tillegg til eventuelt andre oppsparte midler eller hjelp fra foreldre.
  • Lånet bør ikke overstige tre ganger samlet bruttoinntekt, dette kan banken hjelpe deg med å beregne. Bruk gjerne Danske Banks låneberegner
  • Du må kunne tåle eventuelle rentestigninger
  • Du må ha fast inntekt og bør ha noe egenkapital
  • Utleie er en mulighet du kan vurdere om du finner en bolig du i utgangspunktet ikke har råd til. Du kan leie ut inntil 50 prosent av boligens verdi skattefritt. Leieinntekten kan tas med i beregningen når du søker om boliglån.

Har du lånebevis/finansieringsbevis fra banken?

Dette bør du skaffe før du går igang med prosessen. Sjekk gjerne med ulike banker, og inviter deg selv til uforpliktende møter med en av bankens rådgivere. I et slikt møte må du ta med deg selvangivelse, lønnsslipp og eventuelt en verdivurdering av eksempelvis foreldrenes bolig dersom de skal være en tilleggssikkerhet. Jo bedre sikkerhet banken kan få, desto bedre lånevilkår får du.

Ikke gå glipp av drømmeboligen!

Har du klare tanker om hvordan drømmeboligen ser ut? Hvor den er? Og hvor mye du ønsker å betale for den? Da bør du registrere deg i vårt Boligsøkerregister! Vi registrerer dine ønsker og tar kontakt så snart vi får inn en bolig som matcher dine ønsker, og du får invitasjon til visning før alle andre.

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0