Nytt gulv? Her er de viktigste trendene!

5. januar 2015 av Krogsveen
Planlegger du å skifte ut gulvet? Valget er ofte ikke så enkelt, for det er et stort utvalg gulvtyper å velge blant. De viktigste å ta stilling til er å velge et gulv som kler boligens stil og alder, praktiske og funksjonelle hensyn, din egen smak og hvor mye penger du vil investere i det nye gulvet.
- Boligkjøpere er opptatt av gulv, om det kan slipes og om det passer boligen. Vi ser at et vakkert kvalitetsgulv øker boligens verdi, sier Karsten Onsrud i Krogsveen.
Siden de aller fleste gulvene i dag monteres med klikklås, er de svært selvbyggervennlige. ”Alle” kan legge et parkettgulv i stua i løpet av en dag eller en helg, les også våre "Gjør det selv-vettregler"før du setter igang!

Dagens gulvtrender

Johnny Jensen i Gulvspesialisten har arbeidet med gulv i over 20 år. Ut fra sin daglige kontakt med kundene sier han dette om hvilke typer gulv som nå er mest populære:
- Lyse gulv blir foretrukket fremfor de mørke variantene.
Med et lyst gulv er det enklere å velge farger i interiøret. De hvite veggene vi har levd med i flere år, blir i stadig flere hjem malt i spennende farger. Jensen fraråder folk å la veggfargen legge føringer på gulvvalget. Hva om du neste år vil ha en helt annen farge på veggen? Gulvet skal du kanskje ha i 20 eller 30 år.
- Mange velger brede, énstavs parkett- eller laminatgulv.
Vi snakker her om ”planker” i bredder på opptil 22–24 mm. Énstavsgulv gjør parketteffekten mindre fremtredende.
- Det selges stadig flere matte gulv, gjerne med struktur.
Gulv med matt overflate blir oftere foretrukket framfor de med høyglanseffekt. Mange velger gulv med børstet overflate.
- Vinylkork har hatt en sterk vekst de siste to årene.
Vinylkork har en tynt lag av slitesterk vinyl øverst og to lag med kork i kjernen (i midten og nederst). Gulvet skal selvsagt klikkes sammen, det er mykt og godt å gå på, og det er trinnlydsdempende.

Viktig å tenke på når du skal kjøpe gulv

1 Hvilket materiale?
Klassisk parkett eller laminat, heltregulv, vinyl, kork, linoleum, keramiske fliser, tepper, gummi eller naturstein? Materialvalget har mye å si for hvordan vi opplever gulvet, funksjonen det skal fylle og hvor lang levetid det skal ha. Husk at det kun er naturmaterialene som eldes med stil!
2 Boligens sjel, stil og alder
Gulvet må stå i stil med huset. Det passer sjeldnere med et syntetisk gulv med sterke farger eller mønstre i en gammel villa.
Mamoleum Click består av linoleum øverst og har en kjerne av myk kork. (Gulvspesialisten)
3 Godfølelse for gulvet
Siden du hver dag skal ha nærkontakt med gulvet ditt, bør du velge et gulv som du liker å se på og som er godt å gå på. Struktur? Matt eller blank overflate? Hardt eller mykt? Klassisk, rustikt eller moderne gulv?
4 Farger og mønstre
Velger du et mørkt eller fargerikt gulv, vil det skille seg tydelig ut fra resten av rommet. Det samme gjelder gulv med et kraftig mønster. Små rom virker større hvis gulvet er lyst med et ensartet mønster. En stor og lang stue med et mørkt gulv gir et visuelt inntrykk av at rommet er mindre.
Vil du gjøre et mørkt rom lysere? Helblanke, hvite gulv gir maksimal lysrefleks. Men husk at støv og skitt synes ekstra godt på ensfargede mørke og lyse gulv. Matte overflater i duse farger med mønster avslører ikke så lett at det er en stund siden støvsugeren var i bruk.
5 Hvilket rom? Hva med slitasje og vannsøl?
I en og samme etasje har vi gjerne flere typer gulv: parkett i stua, linoleum på kjøkkenet, fliser på badet og vinyl i gangen. En slik veksling mellom gangveiene i boligen fungerer godt når farger og strukturer spiller på lag. I yttergangen og andre rom med vannsøl bør du velge gulv som tåler fuktighet. Undersøk også hvor mye vedlikehold gulvet krever. Er for eksempel det øverste slitesjiktet på parkettgulvet tykt nok til at det kan slipes flere ganger?
Cantana Square - Vegg til vegg-teppe med høy slitestyrke. Overflate av polypropylen. (Gulvspesialisten)
Ash Classic - Askeparkett med oljet overflate. (Gulvspesialisten)
6 Lakkert eller oljet parkett?
Et oljebehandlet gulv bevarer det naturlige uttrykket – gløden – i treverket. Oljen trenger ned i treet, men lakken legger seg som en hinne på overflaten. Et oljebehandlet gulv trenger noe mer vedlikehold, og det må oljes etter behov. Men hvis det behandles med hardvoksolje like etter legging, blir det mer vedlikeholdsvennlig.
På et blanklakkert gulv vil støtskader og striper bli mye mer iøynefallende enn på et oljet eller mattlakkert gulv. Dessuten er det enklere å rette opp skader på et oljet gulv.
Vintage Caucasus - Ènstavs eikegulv (220 brede bord) med børstet, røkt og hvitoljet overflate . (Gulvspesialisten)
7 Gulvvarme?
Er det gamle gulvet trekkfullt og kaldt, bør du vurdere gulvvarme under det nye. I tillegg til vannbåren varme (mest aktuelt i nye bygg) står valget mellom klassiske varmekabler og varmefolie. Lavtbyggende varmefolie – med tynne isolasjonsplater under og en fuktsperre (plastfolie) øverst – kan du enkelt montere selv og kople til en stikkontakt. Kanadisk lønn, bøk og rutestav tåler ikke gulvvarme.
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Puss opp, Aschehoug/Ifi.no
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0