Nytt kjøkken? Planlegging og gjør det selv-råd

8. desember 2015 av Krogsveen
Det er mye å ta stilling til når det gamle kjøkkenet skal byttes ut med et nytt og bedre. Les våre tips og unngå de store feilene.
Etterpå er det nemlig for sent å angre på valg av innredning og praktiske løsninger. God planlegging er derfor som med så mye annet halve jobben. Kjøkken er kostbart å oppgradere, derfor er det viktig å ha gjort veloverveide valg i forkant.
«Ofte glemmer folk å se på kjøkkenet som en helhet når de pusser opp. De bestemmer seg kanskje for innredningen, og glemmer å tenke logisk plassering av kjøleskap, vask og komfyr. En annen ting folk ofte undervurderer er behovet for benkeplass. Er det én ting jeg vil råde folk til når de skal pusse opp kjøkkenet, så er det å sette av nok benkeplass!»Arne T. SognEiendomsmegler, Krogsveen avd. Grünerløkka
Den praktiske boligeier kan spare en del penger ved å montere kjøkkenet selv. De største produsentene, som for eksempel Ikea, Epoq og Norema, leverer flatpakkede kjøkken med fyldig monteringsveiledninger. HTH har et eget gjør det selv-sortiment.

Viktig planlegging av nytt kjøkken

Kjøkkenet er husets hjerte. Her er det stor aktivitet, ofte med flere personer i sving samtidig. Det moderne kjøkkenet er både et matverksted og en sosial møteplass. Det er den enkelte families praktiske behov, stil, smak og pris som styrer valgene. Begrensningene ligger i rommets størrelse og form.
En grundig planlegging er avgjørende for et vellykket resultat. Produsentene har enkle tegneprogram (3D) på nettet. Men utgangspunkt i tegningen gir kjøkkenbutikken gode råd for at du skal finne fram til de beste løsningene.
Det er viktig å tenke igjennom de forskjellige fasene man må igjennom for å komme i mål. Nedenfor gir vi en oversikt over arbeidsgangen. Vi peker også på noen fallgruver for den som selv vil montere kjøkkenet.

Slik bygger du nytt kjøkken:

  1. Drømme- og orienteringsfasen: Bli inspirert og få ideer! Les blogger og blader, la deg inspirere av andres kjøkken!
  2. Hva er kostnadsrammen? Beregn både kostnader til innkjøp og evt. håndverkertjenester som rørlegger og elektriker. Og husk alltid å inngå skriftlig kontrakt med håndverker!
  3. Mål opp rommet og overfør målene til en enkel skisse. Vær nøyaktig! Lengden på veggene, takhøyde, plassering av dører og vinduer (avstand fra hjørner, vindushøyde over gulv), plassering av vann og avløp, ev. radiatorer og stikkontakter.
  4. Har du ønske om ny plassering av vann og avløp? Flytting av vegger eller annen ombygging? Innhent råd fra fagfolk.
  5. Velg kjøkkenprodusent/butikk. Butikken blir en viktig samarbeidspartner når planene dine skal konkretiseres. Innredning og utstyr skal tilpasses rommet det skal monteres i.
  6. Last ned 3D tegneprogram fra produsenten. Tegn kjøkkenet.
  7. Diskuter tegningen med en av butikkens kjøkkenkonsulenter.
  8. Kontakt en kjøkkenmontør. Butikken kan formidle kontakt. Montøren kommer hjem til deg, går igjennom tegningen og kontrollmåler rommet. Kanskje må skjevheter rettes opp før montering.
  9. Bestill kjøkkenet.
  10. Sett opp en tidsplan. Gjør avtale med rørlegger og elektriker.
  11. Planlegg for et nødkjøkken. Hvordan lage mat uten komfyr, vann og avløp?
  12. Gulv, vegger og tak i rommet skal vel pusses opp i samme slengen? Materialvalg? Gjøre det selveller bruke fagfolk ?

Gjøre det selv?

Den som har litt erfaring med gjør det selv-arbeid, kan du selv montere kjøkkenet. Du sparer penger, men husk at arbeidet tar lengre tid enn om en profesjonell montør gjør jobben.
  1. Skal du lykkes, er det nødvendig å arbeide nøyaktig. Oppmålingene må være 100 % korrekte, og du må bruke vateret flittig.
  2. Å skru sammen delene til overskap og underskap er i utgangspunktet en enkel oppgave. Men hvis de ikke monteres korrekt og med rette vinkler i hjørnene, vil det bli sprekker når de festes til hverandre på veggen. (Tips: Er du nøye med plasseringen når bakplatene festes til stammene, er du garantert 90 grader i hjørnene.)
  3. Festemidlene er viktig! Overskap med for eksempel tallerkener veier mye. Skulle skapene plutselig løsne fra veggen, kan det skje en ulykke. Bruk kraftige kvalitetsskruer og forviss deg om at de får godt hold i et fast og hardt materiale (tre, betong eller tegl).
  4. I både eldre og nyere boliger kan utgangspunktet være skjevt. Det kan lett skape problemer (særlig ved et U-kjøkken). Sjekk derfor om veggen er plan og om vinkelen i hjørnene er rett. Kontroll: Mål opp 1,3 m fra den ene siden av hjørnet og 2,0 m fra den andre siden. Dersom hypotenusenblir 2,38 m, er trekanten 90 grader. Mindre avvik fordeles på de to veggene. Ved større skjevheter må veggene rettes opp før montering. Er gulvet noenlunde rett? Beina på underskapene kan selvsagt justeres, men er gulvet for skjevt, blir ikke den tilpassede sokkellisten pen å se på.
  5. Riving og bortkjøring av det gamle kjøkkenet er en enkel oppgave. Men rørleggeren må kontaktes hvis det på kjøkkenet ikke er stengekran på vannrørene!
Lykke til!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilde:
Boka Nytt kjøkkenav Beate Slipher og Svein Arne Strømsodd. Utgiver: Elkjøp Nordic
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0