Pusse opp badet? Det trenger ikke bli så dyrt!

27. september 2018 av Krogsveen
Totalrenovering av badet koster vanligvis mye, men det finnes også måter å fornye badet uten at det koster all verden.
Uansett om man bruker kort eller lang tid på badet ønsker de fleste en følelse av velvære. Gitt faktumet at totalrenovering av bad koster mye er badet dermed sammen med kjøkkenet det rommet som har størst betydning for boligens verdi. Drømmen om et nytt bad er sterk i mange hjem. Endret plassering av baderomsutstyret, ny belysning og nye overflater er fristende. Mange nordmenn med velfungerende bad ønsker seg bare en tidsmessig oppgradering. Men terskelen kan være høy. Kostbare overflatematerialer og baderomsutstyr med ønsket design, samt det faktum at både rørlegger, murer, snekker og elektriker må inn, kan gjøre oppussingsprosjektene kostbare.
Vi ser ofte at tilstanden på badet er viktig for salget. Et helt og innbydende bad trekker prisen opp. Det å pusse opp badet har også stor verdi for deg som bruker det hver dag, så ikke bare tenk verdiøkning i forbindelse med salg

Trenger du rive alt når du pusser opp bad?

Men slik trenger det ikke være. Det er slett ikke nødvendig å pigge opp gulvet, flytte rør, vinduer og elektrisk utstyr dersom badet fungerer godt og man bare ønsker en ny fremtoning på rommet. Mange har mye å hente bare på å bytte ut skitne fuger mellom flisene. Det kan den nevenyttige gjøre selv. Man får enkelt kjøpt både pusseutstyr og ny fugemasse. Skap, toaletter, servanter og belysning kan som regel også byttes ut uten at man trenger å rive hele rommet av den grunn. Kanskje blir hull etter tidligere oppheng skjult av det nye utstyret? Kanskje kan du montere opp nytt utstyr som skjuler tidligere skader eller hull? Om du tetter godt med vanntett materiale blir ikke det noe problem.
Også overflatene kan fornyes uten at man nødvendigvis må rive alt. Avhengig av høyder og plass er det for eksempel fullt mulig å legge nye fliser oppå gamle fliser. Og om det av estetiske, praktiske eller kostnadsmessige grunner ikke ønskes fliser på badet, finnes det alternativer. Det er for eksempel fullt mulig å legge speil på en hel vegg og ha hele glassplater i dusjen eller på en eller flere vegger. Malte vegger kan være like flott som stein- eller fliskledde vegger.

Sjekk badets tekniske standard

En svært viktig vurdering før du går i gang med noe som helst er badets tekniske stand. Er du usikker på membraners, sluk og rørenes kvalitet er det et tidsspørsmål før du kan oppleve lekkasje og følgeskader. I slike situasjoner gir svaret seg selv på hva du bør gjøre. Om du vurderer å fornye badet før salg vil den dokumenterte tekniske tilstanden være viktig, men også boligens øvrige standard. Selger du et oppussingsobjekt vil du neppe få igjen pengene du har brukt på å pusse opp badet. Skiller badet seg negativt ut i forhold til resten av boligen kan du oppnå gevinst ved oppussing. Viktig for valg av løsning og kvalitet er boligens øvrige arkitektur og standard. Husk også at spesielle, kreative løsninger lett kan virke begrensende på responsen i markedet ved et salg. Pusser du opp før salg bør du velge nøytrale løsninger, men tilpasset boligens øvrige stil. Ettersom trendene skifter raskere og raskere bør du også være påpasselig med å velge en løsning som om få år med stor sannsynlighet kan tidfestes til året du pusset opp.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0