Rekordomsetning og stigende boligpriser i juni

3. juli 2020 av Krogsveen
Stor etterspørsel, mange salgsobjekter og lav utlånsrente har ført til rekordomsetning av boliger i juni. Aldri før har det blitt omsatt flere bruktboliger i løpet av én måned. Og prisene stiger.
Ved utgangen av juni viste tallene at boligmarkedet, totalt sett, ble svært lite rammet av koronakrisen. Aldri før har det blitt omsatt flere bruktboliger i løpet av én måned, enn i juni.
- Markedet har blitt tilført langt flere objekter for salg enn tidligere i år. Den store etterspørselen har samtidig medført en unormalt stor prisstigning til juni å være, sier Stian Kløfta, administrerende direktør i Krogsveen.

Gullstandard

Han understreker at den rekordlave lånerenten har virket som en stor innsprøyting av energi, og ført til et enda mer aktivt boligmarked.
- Juni 2020 vil for fremtiden være gullstandarden i det norske boligmarkedet. Folk har gått mann av huse for å få seg ny bolig, sier Kløfta.

Usikkerheten blåst vekk

Korona-pandemien som rammet Norge i mars, skapte en usikkerhet i markedet. Mange selgere avventet den planlagte salgsprosessen. Nå er usikkerheten forduftet, og dermed er tilbudssiden igjen velfungerende.
Rekordhøy etterspørsel og et godt tilbud av nye boliger har skapt en god balanse, og vi ser en fortsatt underliggende prisstigning
Administrerende direktør, Stian Kløfta

Aktivitet

Den landsdekkende volumveksten endte på 14,5 prosent i juni, målt mot samme periode i fjor. Det er solgt i overkant av 11 000 boliger i juni. Rekorden fra juni 2018 ble dermed slått med 8 prosent.
- Heller ikke historiske observasjoner fra høysesong-måneder som mai og september kan måle seg med juni 2020. Hittil i år nærmer salget av bruktboliger seg rekordtallene fra 2019, og ligger bare et par prosent-enheter bak. Hvem hadde trodd det da vi gikk inn i Korona-krisen i midten av mars, undrer Kløfta.

Prisutvikling

Det er nå en fin balanse mellom tilbud og etterspørsel, noe som gir en økende underliggende  prisvekst.
- Prisene øker, men balansen fører til at de ikke tar helt av, understreker Kløfta.
Fra mai til juni har det vært en nominell prisstigning på 0,8 prosent.
- Historisk sett pleier prisutviklingen i juni å være svak. Årets juni-tall, viser derfor en underliggende styrke. Den sesongjusterte prisstigningen kom inn på 1,0 prosent, sier Kløfta.

Oslo-markedet

Boligmarkedet i Oslo har stort sett vært på linje med resten av Norge, med godt tilbud av boliger for salg, stor etterspørsel og god balanse i markedet.
Også her har det vært svært stor omsetning, hvor rekordnoteringen fra 2015 ble slått med 3 prosent.
- Den underliggende prisutviklingen i Oslo endte på 1,7 prosent, og den nominelle prisstigningen ble 1,4 prosent, sier en fornøyd Stian Kløfta.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0