poster

Slik gjør du deg klar til visning

17. februar 2021

Vi hører ofte folk som skal kjøpe bolig si: «Ja, vi får vel begynne å gå litt på visninger da». Det kan høres ut som det å gå på visning er en slags hobby, eller noe man gjør nesten uten mål og mening. Men de fleste av oss ønsker jo at visningen skal gi et konkret resultat i form av boligkjøp. Derfor er det lurt å planlegge litt i forkant. Her følger noen gode råd.

Cathrine Wæraas Temmerud
av Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling
Del

Går du på de riktige visningene?

Du kan ikke regne med å treffe blink på de første visningene dine. Det kan være bra å ha noen visninger i «beina» før du virkelig setter inn støtet mot konkrete boliger. Det gjør at du blir kjent med områdene du søker bolig i og ser hva som er tilgjengelig i din prisklasse. Men ikke overdriv dette, Din lokale megler fra Krogsveen hjelper deg med å finne de riktige boligene og områdene slik at du blir mest mulig målrettet så tidlig som mulig.

 • Les boligannonsen nøye og innhent prospekt på nettet før du går på visning.
 • Ved å se på teknisk tilstandsrapport og hvilken tilstandsgrad boligen har vil du kunne få en oppfatning av om bildene gir riktig inntrykk av boligens tilstand
 • Sammenlign boligens beliggenhet, kvalitet og pris med din «MÅ HA» liste for ny bolig (les mer om dette her). Ikke gå på visningen dersom absolutte «MÅ HA» krav ikke er innfridd
 • Prøv å orientere deg i prisnivået og tilstanden i boligmarkedet slik at du ikke går på visninger av boliger som ligger utenfor din økonomiske rekkevidde (les mer om økonomi og boligkjøp her). Søker du råd hos en av våre meglere om hvilket markedssegment du bør tilnærme deg vil du unngå unødvendige visninger.
 • Prøv å finne ut om boligen har potensiale utover slik den fremstår på bilder og plantegning i nettannonsen. Kanskje kan det å fjerne / sette opp en vegg, eller innrede smart gi deg det antall rom og funksjoner du trenger?

Forbered deg godt før visningen

Magefølelsen er det viktigste å kjenne på dersom du skal komme til det punktet at du vil legge inn bud. Men for all del; hold deg ikke kun til magefølelsen. Som boligkjøper har du en selvstendig undersøkelsesplikt, og boligen blir solgt med betingelsen «as is» eller på godt norsk «slik den fremstår på visning». Derfor er det viktig at du setter deg grundig inn i salgsmaterialet og ser etter de kritiske punktene når du er på visning.

Nedenfor finner du noen fine tips å ha med seg på visning, samt noen tips om hva det kan være lurt å forberede også før selve visningen.

 • Les den tekniske tilstandsrapporten godt og merk deg spesielt det som har tilstandsgrad (TG) 3. Spør megler om ting du ikke forstår i tilstandsrapporten
 • Sjekk badet ekstra nøye, for eksempel om det er sprekker i fliser og om det er nyere membran og klemring.
 • Finn ut hva som er bærevegger i tilfelle du vil endre planløsning. Spør megler hvis du er i tvil.
 • Prøv å finn ut om oppussingen er av overfladisk karakter, eller om den er solid og håndverksmessig utført.
 • Undersøk eller spør megler om solforholdene
 • Er boligen i et sameie eller borettslag så spør megler om det er ryddige forhold i boligselskapet, eller be om å få lese regnskapet og årsberetningen. Megler har dette liggende.
 • Spør om å få se boder i kjeller eller på loft. Vær også oppmerksom på tilstanden i fellesarealene – det gir et inntrykk av behovet for fremtidig påkostninger, noe som vil kunne ha betydning for husleien
 • Snakk gjerne med naboer du møter ved boligen, og spør hvordan det er å bo der.
 • Er det noe du ikke fikk med deg eller er i tvil om etter visningen, ring megler og spør, spør, spør.

Dersom du etter visningen finner ut at du har lyst til å kjøpe boligen og den trenger oppussing eller endringer, prøv å få et bilde av hva det vil koste så du er trygg på at dine planer kan gjennomføres hvis boligen blir din.

Lykke til på visning!

Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling

Cathrine Wæraas Temmerud