logo
poster

Slik lyssetter du hjemmet ditt - rom for rom

3. september 2018

Riktig bruk av lys har mye å si. Dårlig lyssetting kan få et rom til å virke trist og mørkt, godt lys kan løfte et rom og skape god stemning. Men det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre for å lyssette et rom best mulig. Her får du gode tips til å lyssette stue, kjøkken, soverom og bad.

Franciska Munck-Johansen
av Franciska Munck-Johansen
Interiørfotograf og stylist
Del

Belysning i stue

Det er ofte i stua vi oppholder oss mest og den har gjerne mange funksjoner, det gjør det ekstra viktig med fleksibel belysning.

Start med å spørre deg selv hvilke aktiviteter det skal være i rommet og hva slags belysning som trengs til det. De fleste vil ha behov for lys som kan brukes både til tv-titting, lesing, lek med barna og besøk.

Det vil nesten alltid være best å velge flere mindre lyspunkter enn et stort. En enslig taklampe gir for eksempel ikke den beste stemningen.

Tenk indirekte belysning. Ha gjerne spotskinner som lyser opp veggene og supplér med ulike lyspunkter rundt omkring i stua. Bordlamper kan brukes på sidebord og skjenker, mens stålamper kan være med på å lyse opp mørke hjørner. Med dimmer kan du enkelt justere lyset.

Sørg også for en god leselampe ved godstolen.

Lys er også flott å bruke for å fremheve for eksempel et bilde eller noe annet du ønsker å gi ekstra oppmerksomhet.

Og sist, men ikke minst, kan lamper brukes som et flott dekorelement i stua.

Belysning på kjøkken og spiseplass

Kjøkkenet er et bruksrom, med mange ulike aktiviteter. Et kjøkken skal gjerne brukes til både matlaging, lekselesing og middager til både hverdag og fest.

Downlights eller spotskinner vil gi et godt allment lys, men unngå dem rett over spisebordet, da det vil virke forstyrrende når man spiser.

I tillegg trenger du lys over kjøkkenbenken, for eksempel under overskapene, slik at du får godt arbeidslys når du lager mat.

Stemningsskapende belysning kan være lys i et vitrineskap eller en stålampe i nærheten av spisebordet.

Det er særlig viktig å velge riktig lys over spisebordet. Unngå ett stort lyspunkt som henger høyt over spisebordet, det vil blende de som spiser. Velg heller en eller flere lamper med flere mindre lyspunkter. Gjerne en lampe som kan justeres i ulike retninger, slik at du får et indirekte lys.

Du kan også velge en lampe som henger ca 60 cm over bordet som lyser rett ned på bordet. Den vil da henge høyt nok til at man kan se hverandre og lavt nok til at man slipper å bli blendet av lyset.

Belysning i soverom

Soverommet er kanskje ikke det rommet det er mest behov for lys i, men det er ingen tvil om at godt lys også her kan gjøre en stor forskjell.

Velg heller to lamper på hver side av sengen, enn én taklampe. Det vil gi et hyggeligere lys og kan samtidig brukes som leselys. En stripe med LED-lys bak hodegjerdet på sengen kan også gi en fin effekt.

Hvis du har garderobeskap på soverommet kan det være praktisk med lys inne i skapet eller en lysskinne i taket som lyser inn på klærne. Da blir det enklere å se hva du har.

Lyssetting på bad

Finnes det noe kjedeligere enn å starte dagen på et bad med trist belysning? Det kan ta motet fra de fleste. Bra belysning er derfor ekstra viktig på badet.
Du kan gjerne bruke downlights ellers i rommet. Men unngå for all del lys ovenfra og ned rett foran speilet.

Det viktigste er at du har godt lys ved speilet. Velg lamper som sprer lyset godt. Gjør gjerne som på teateret, velg et speil med lys hele veien rundt. Eller ha lamper på begge sider av speilet eller flere lamper over speilet, slik at du har flere ulike lyskilder, det vil gi deg det beste lyset til å stelle deg, og det mest flatterende speilbildet.

Sørg også for godt lys på resten av badet. Flere ulike lyskilder, gjerne i ulike høyder gir en bra og stemningsfull belysning. En dimmer gir deg muligheten til å forandre lyset etter behov.

Husk også at all belysning på badet må være godkjent for våtrom.

Franciska Munck-Johansen
Interiørfotograf og stylist

Franciska Munck-Johansen

Franciska er kjent som interiørfotograf og -stylist, fra interiørreportasjer i de fleste store norske interiørblader som Interiørmagasinet, Vakre Hjem & Interiør, Bonytt etc, i tillegg til en rekke utenlandske magasiner.

Franciska er også en av Norges største interiørbloggere med bloggen Franciskas Vakre Verden. Hun har i tillegg gitt ut en rekke interiørbøker.

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2020 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2020 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies