Slik maler du huset

21. mai 2022 av Krogsveen
Som alltid er forarbeidet avgjørende for et godt resultat. Å male et hus koster tusenlapper, selv om du legger ned mange arbeidstimer og gjør jobben selv.

Vask veggen

Vasking av veggen - Du skal alltid vaske føreventuell skraping og børsting. Vask etter skraping vil føre til økt fukt og mer avflassing. Start med å spyle veggen med hageslangen. Påfør kraftvask, proffvask eller et annet spesialmiddel på den våte veggen (som både renser og matter malingen). Bruk en sprøyte. Vent noen minutter før du skrubber veggen ren for skitt, forurensning og støv med en halvstiv børste på forlengerskaft.
Begynn nedenfra og arbeid deg oppover, da slipper du rennstriper. Etterpå skyller du godt. Det er også OK å bruke høytrykksspyler, iallfall om våren eller tidlig sommer. Med doseringssystemet kan du dusje rengjøringsmiddelet rett på veggen. Men du må være varsom med trykket. For hardt trykk gjør at vannet presses inn i veggkonstruksjonen, dessuten kan du skade bordene.
Hold god avstand til veggen (minimum 30 cm) og hold spyleren rett mot veggen. Tørketiden avhenger av været, men ofte må du med høytrykksspyler belage deg på å vente bortimot en måned før du kan male.

Fjern løs maling

Skraping -Det er viktig alt all løs maling må fjernes – bruk tohåndsskrape og stålbørste. Råtne bord skiftes ut. Avstøv veggen med en myk kost.

Ikke glem grunnning

Grunning - Alt tre som er bart, må grunnes. Grunningen er en spesialmaling som trenger godt inn i treverket, den hindrer råteangrep og gir god vedheft. Vær spesielt nøye med endeveden: Ubehandlet treverk suger til seg fuktighet som et trekkpapir.

Mal alltid to strøk

Malingen påføres - Mal alltid to strøk. Mal hele bordlengder for å unngå synlige overganger. Er du smart påfør du malingen med rulle beregnet for utendørsmaling. Fest den til forlengerskaftet – det gir dobbel så raskt påføring som med pensel, og du sparer masse krefter. En god rull tar opp mye maling, og malingen blir lett å fordele.
Mens malingen er våt, bruker du en egnet pensel (også denne festet til forlengerskaft) til å etterstryke med. Da glattes rullemønsteret ut og malingen blir godt fordelt i kriker og kroker, mellom bordene og under utstikkende fibre. To personer kan med fordel samarbeide om jobben, én ruller og den andre etterstryker med pensel.

Andre gode tips

- Få råd om i butikken om hvilketprodukt som er best egnet for ditt hus: Du kan også ringe teknisk avdeling hos malingsprodusenten for å få eksperthjelp.
- Innkall til dugnad. En vennegjeng på fem–seks personer gjør jobben unna på en dag. Sjekk værmeldingen og ha tilstrekkelig med malingsredskap, mat og drikke.
- Utstyr deg med pensler, ruller og annet utstyr av god kvalitet. Rimelig malerverktøy er mer krevende å jobbe med, de tar opp mindre maling og resultatet blir dårligere.
- Er huset høyt? Bruk forlengerskaft fra bakken av, da når du greit 3-4 meter opp. Etter det bruker du stige. Men synes du det blir litt for usikkert og tungvint å arbeide på stige høyt over bakken, leier du en lift. Det er trygt og gir en behagelig arbeidsstilling.
- Vær nøye med tildekkingen. Det er krevende å bli kvitt søl fra maling på fra inngangsparti, asfaltdekke og helleganger. Planter inntil veggen bør også dekkes til.
- Har du verken tid eller lyst til å male huset ditt, kontakter du fagfolk.
Lykke til med malingen!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder: Jotun og Ifi.no
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0