Slik vedlikeholder du en eksklusiv benkeplate i marmor, granitt eller skiferstein

22. januar 2021 av Krogsveen
En kjøkkenbenkeplate i naturstein gir et eksklusivt inntrykk av kjøkkenet ditt. Den krever lite vedlikehold, og tåler det meste. Likevel bør du pleie den med omhu.
Ingen naturstein er like. Derfor trenger benkeplater i naturstein forskjellige typer vedlikehold, noe du bør være nøye med. Her gir vi deg en nyttig oversikt over hvordan du enkelt kan behandle, og dermed bevare, den eksklusive benkeplaten din.

Behandlingen av benkeplater i naturstein bør skje med ett til to års mellomrom. Årsak? Det hindrer at væsker absorberes i benkeplaten og gir flekkdannelser.

Skulle du likevel ære uheldig å få flekker i en benkeplate av naturstein, anbefaler vi deg å bruke spesialmidler får å fjerne flekkene. Her bør du rådføre deg med fagfolk på området.

Benkeplate i marmor/kalkstein:

Du trenger kun varmt vann og en ren klut til den daglige rengjøringen av en eksklusiv benkeplate i marmor. Trenger benkeplaten en grundigere vask, bør du kjøpe et rengjøringsmiddel som er spesialtilpasset kalkstein.

Bruk aldri rengjøringsmidler som inneholder syre på marmorplaten din. Marmor er en type kalkstein, og syreprodukter etser kalkstein. Du vil dermed ødelegge den vakre overflaten på marmorplaten.

Marmor tåler som oftest varme kjeler og gryter, men du kan også oppleve at varme gjenstander trekker fettstoff opp av platen og etterlater seg flekker, og i verste fall sprekker. Bruk derfor gryteunderlag til å sette glovarme kjeler, stekepanner eller gryter på.

En benkeplate i marmor eller kalkstein kan behandles med bivoks, eller en annen type voks. Lytt gjerne til gode fagfolk når du skal behandle den vakre benkeplaten din. Påfør voksen med en hvit klut. Ubehandlet marmor kan påføres flekker av blant annet rødvin, men med jevnlig voksing av platen, unngår du dette.

Benkeplate i granitt

En benkeplate i granitt tåler alt av rengjøringsmidler – også rengjøringsmidler som inneholder syre. Likevel vil vi anbefale deg å velge rengjøringsmidler som er beregnet til naturstein, for å unngå de med for sur PH-verdi.

Det er også en fordel å bruke gryteunderlag for glovarme kjeler, stekepanner og gryter. På den måten skåner du platen for unødvendige belastninger og skader.

En benkeplate i granittstein bør mettes jevnlig med bivoks, eller en annen syrefri voks. Et godt råd er også jevnlig renhold med såpespon eller kokossåpe. På den måten holder du dette naturproduktet flott og godt vedlikeholdt i år etter år.

Benkeplate i skiferstein

En benkeplate i skiferstein trenger olje eller fett. På den måten beholder platen det fine fargespillet. Du kan impregnere platen med både skiferolje, såpespon eller kokossåpe.

En skiferplate kan ofte ha små ujevnheter i overflaten. Her kan det samle seg avleiringer av kalk. Dette fjerner du med fettavrensende produkt. Skrubb overflaten til den er ren, før du deretter vasker den med vann. Videre skal du vaske skiferplaten med vann, såpe og olje.
Unngå imidlertid rengjøringsmidler med syre. Syre vil skade overflaten i skiferplaten din.

Kilde: Naturstensgruppen.dk og diapol.dk
Foto: istock


Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0