Skal du selge boligen din? Derfor er hagen så viktig

1. august 2022 av Krogsveen
En velstelt og pen hage, samt en tilpasset og stylet uteplass kan øke verdien på boligen din.
Er du klar for å selge boligen din? Hagen er noe av det første potensielle kjøpere ser, både på foto i salgsoppgaven, og når de kommer på visning.
Derfor er en velstelt hage og en tilpasset, stylet og pen uteplass viktig. I de aller fleste tilfeller vil det kunne øke verdien på eiendommen din, noe vi i Krogsveen har god erfaring med.

Sommerhalvåret er viktig for solhungrige nordmenn. Derfor bruker flere og flere av oss penger på hagen og uteplassen.

God investering

Kanskje det er nettopp jobben med hagen som gjør at du nå ønsker å selge? En siste arbeidsinnsats med hagen og uteplassen kan imidlertid lønne seg, og her gir vi deg gode råd om hvordan du kan lykkes.

Pene terrasser og velstelte hager blir brukt som forlengelse av boligen i. Her har du et ekstra rom du kan sole deg, ha sosiale samlinger og spise gode måltider. Du kan lese en god bok, lage mat, plukke tomater og grønnsaker fra egen avling, eller nyte den fantastiske koppen med kaffe i morgensolen.
Mulighetene er mange, og med enkle grep kan du forandre en grå uteplass til en liten oase. Selv om verken hagen eller uteplassen er stor, er det viktig at disse rekreasjonsoasene er velstelt.

Uansett er det en god investering, og spesielt dersom du skal selge boligen din.

Vi gir deg tips til hva du bør gjøre med hage og uteplass for å øke både trivsel og verdi på boligen din.

Hagen som forlengelse av boligen

Hagen bør gjenspeile boligen din. Et gammelt hus med stor hage vil se bra ut med fargerike blomster, bærbusker og frukttrær. Et moderne og stilrent hus er mer tilrettelagt for en enklere og stilren hage med plantekrukker.

Skal du selge et typisk hus for barnefamilier, kan det være greit å ha en ryddig hage, tilrettelagt for leker og aktiviteter. Uansett er det viktig at hagen er velstelt og lett å holde ryddig.

Hagen skal være fin hele året

Be om ekspertråd for å finne frem til blomster og planter med ulik blomstringstid. På den måten får du farger i hagen fra tidlig vår til sen høst.
Tenk også på varigheten av blomstringstiden. Enkelte planter er svært vakre, men har kort blomstringstid. Og kanskje er det smart å velge stauder? Stauder er blomster og planter som kommer igjen år etter år. Ved å velge stauder, slipper du å rykke tilbake til start når våren kommer – igjen og igjen.

Gjør hagen praktisk tilrettelagt

Det finnes mange fine løsninger for terrasser, fra terrassegulv i impregnert treverk eller vedlikeholdsfrie materialer, til ulike typer stein eller skifer. Dette vil definitivt være med på å øke bruksverdien av hagen.
Det finnes også en rekke gode løsninger for vinterhager og skillevegger. På den måten kan du enkelt lage usjenerte uteplasser som er skjermet for innsyn fra gateplan eller naboer.

Vis at plantene har en funksjon

Planter og blomster gjør hage og uteplass både lun, frodig og hyggelig. Planter kan også hindre innsyn fra gateplan eller naboer. Dette kan være viktige faktorer å vise til for potensielle kjøpere av eiendommen.
En hekk er ofte fin å bruke som et naturlig skille mellom eiendommer, i stedet for et gjerde. En hekk hindrer også mer innsyn enn et gjerde. Du kan også plante en hekk for å dele opp din egen eiendom, eller du kan plante en hekk rundt terrassen, som vil gjøre den lun og hyggelig. Invester gjerne i en hekk som holder seg fin, og som varer i mange, mange år. En vintergrønn hekk skjermer for innsyn hele året.

Åpne opp hagen

Har du høye trær på eiendommen? Vurder om du ønsker å beholde trær som skygger for sola, men som skjermer for innsyn. Se om det er mulig å beskjære trærne for å bedre utsikten eller få mer sol på eiendommen, men som vil beholde skjerming for innsyn.
Bedre utsikt og mer sol vil imidlertid gi større romfølelse i hagen. Dette er en balansegang du bør vurdere godt før du starter motorsaga eller hekkesaksen.

Del inn uteplassen i soner – skap oaser

Stor eller liten uteplass? I begge tilfeller kan du dele inn uteplassen i soner, med rene frydområder og nytteområder med for eksempel urter og planter. En soneinndeling vil skape små oaser som er godt for både kropp og sjel.
Våren er en fin tid å plante og sette ut blomster og planter på terrasser og i hagen. Men sjekk gradestokken. Dersom senvinteren ennå ikke helt har sluppet taket, bør du velge planter med omhu. Velg gjerne blomster og planter som tåler noen kuldegrader. Ranukler, Stemor, Tusenfryd og Helleborus er fine blomster som tåler litt frost.
Kanskje vil du skape din egen lille kjøkkenhage? I så fall trenger du ikke store plassen. Sukkererter, tomater, timian, mynte og basilikum er full mulig å få til på et lite areal.
Klatreblomster som Clematis, Ipomoea og Thunbergia vil friske opp en vegg eller verandagelender med friske farger og dufter. Du kan også montere et hyllestativ eller blomsterkasser for å unngå at de tar for mye plass.

Utemøbler tilpasset arealet

Velg utemøbler som ikke tar for mye plass. Uteplassen vil da oppleves som større, mer luftig og et mer behagelig sted å være. For mange møbler forer til at du mister romfølelsen, noe som også kan være viktig med tanke på visning og potensielle kjøpere av boligen.
Nye møbler kan gi hagen og uteplassen din et solid løft, eller kanskje du heller skulle pusse opp dine gamle utemøbler? Et malingsstrøk og nye puter kan gjøre underverker med uteområdet ditt.

Lun stemning på terrassen og i hagen

Puter, pledd og fine lyslykter vil varme opp og gjøre uteplassen din hyggeligere. Dersom du ikke har overbygget uteplass, sørg for å ha et lett tilgjengelig sted å lagre slike ting når du i perioder ikke skal bruke uteplassen.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0