Vi fyrer med ved! Tips om ved og vedfyring

19. september 2014 av Krogsveen
Ved er en viktig oppvarmingskilde i norske hus og hytter. Å samles rundt levende flammer på kalde vinterkvelder gir ekstra kos og hygge. Ved er anbefalt av energimyndighetene, den er klimanøytral og en fornybar og kortreist ressurs. Med dagens rentbrennende og effektive ildsteder reduseres utslippene med opptil 90 %. Som regel er også oppvarming med ved det rimeligste alternativet. Her presenterer vi de viktigste ved- og fyringsrådene:

Erfaring viser at det beste er å tenne bålet ovenfra

Det høres litt bakvendt ut å starte ovenfra, men alle vi som har tatt i bruk denne metoden (og som var skeptiske i starten), erfarer et det er mye lettere å få fyr på veden ovenfra enn å bruke ”gamlemåten” – der vi lot bålet brenne nedenfra og opp.
Fordelen med topp-tenning er at det kan ta kortere tid å få brennkammeret oppvarmet: Det gir raskere god trekk, det kommer mer oksygen til ilden og temperaturen blir høyere. Dessuten reduseres partikkelutslippet betydelig i oppstartingsfasen, du får mindre soting på glasset og redusert sjanse for at røyk siver ut i rommet. Når bålet tennes ovenfra, fylles ikke brennkammeret med røyk. Grunnen er at gassene fra veden trekkes mot den varme sonen på toppen av veden og brennes opp.

Slik går du frem:

 1. Legg tørre vedkubber nederst i ildstedet (se veiledning til ovnen du har kjøpt). Veden skal altså ikke plasseres stående inn mot baksiden av ovnen, den skal stables flatt fra bunnen og oppover.
 2. På toppen av vedkubbene fordeler du 2–3 opptenningsbriketter sammen med tynn opptenningsved, eventuelt neverstrimler eller tynne kvister. Legg stikkene med et par centimeters mellomrom, gjerne i to lag lagt i kryss. Det er altså ingen grunn til å bruke avispapir, da får du dessuten mer sot i ovn og skorstein.
 3. Åpne trekkventilen(e) og tenn på opptenningsbrikettene. La døra stå på gløtt til kubbene har tatt skikkelig fyr (3–4 minutter), avhengig av trekkforholdene. Når veden brenner godt og ildstedet har kommet opp i driftstemperatur, kan du lukke eller justere opptenningsventilen. Vent med å legge inn nye kubber til bålet har brent ned til glødende kull.
Noen ildsteder bør tennes på andre måter. Finn ut hva produsenten anbefaler som prosedyre før du tar ildstedet i bruk.

Dårlig trekk?

God fyring skjer når det er et godt samspill mellom pipe, ildstedet og lufttilførsel i rommet.
Dagens tette hus krever god ventilasjon – både for innemiljøet og ildstedet. Siver det røyk ut i rommet når du åpner døra under opptenning eller legger inn mer ved, er trekken i pipa for svak og det blir for lite oksygen til forbrenningen.
 1. Slå av kjøkkenvifta, den vil konkurrere med ovnen om å suge luft.
 2. Trekkeffekten blir også påvirket av været (vind og temperatur) og av tekniske forhold ved pipe og ildsted.
 3. Har du problemer med trekken, kan du under opptenningen åpne et vindu i nærheten av ildstedet.
 4. Monterer du en røyksuger i skorsteinen (kan betjenes med en fjernkontroll) blir du med stor sannsynlighet kvitt problemet for godt.
 5. Friskluftinntak direkte til brennkammeret kan også være et alternativ. Stort sett alle nye ildsteder utstyrt med friskluftinntak (er plassert under eller bak ovnen).
 6. Husk at ingen ildsteder leveres med trekk! Ildstedets motor er skorsteinen. Dårlig trekk i skorsteinen gir dårlig forbrenning og muligheter for røykinnslag.

Er veden tørr nok?

Veden må være tørr, for det er vanninnholdet i veden som bestemmer kvaliteten.
Enten du har hogd veden selv eller skal kjøpe den, bør du undersøke om den er tørr nok til å avgi god varme.
 1. Sjekk vekten. Tørre kubber er lette av vekt, og de har gjerne tydelige tørkesprekker i endene. Ved som nylig er hugget, kan veie det dobbelte av godt tørket ved. Fuktig ved har ofte soppskader, er misfarget og kan lukte surt.
 2. Hører du en lett, lys etterklang når du slår to vedkubber sammen (som når et balltre treffer en tennisball), er den tørr. Våt ved gir fra seg dump lyd.
 3. En annen metode som er særlig egnet for bjørk, går ut på å stryke vann med oppvaskmiddel i den ene enden. Legg leppene inntil den andre enden, forestill deg at vedstykket er en tuba, og blås hardt. Er veden tørr, vil pusten din passere de uttørkede karene og det vil danne seg små såpebobler på den andre siden.
 4. Har du en fuktighetsmåler, finner du raskt ut om veden er klar for peisen. Veden skal ha en fuktighetsprosent på under 20 (helst 17–18 ). Nyhogd ved har en fuktighetsprosent på 50 eller mer. Ved på over 20–25 % er vanskelig å få fyr på: Det blir lite varme, men mye røyk og sot, og du forurenser både ildstedet og miljøet.
Foto: Dovre
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder:
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0