Slik fyrer du best med ved

2. januar 2024 av Krogsveen
Vedfyring er en viktig oppvarmingskilde og anbefalt av energimyndighetene. Ved er en klimanøytral, fornybar og kortreist ressurs. Les våre råd her
Strømprisene har det siste året steget kraftig. Mange bruker dermed vedfyring som oppvarmingskilde. Med dagens rentbrennende og effektive ildsteder reduseres utslippene med opptil 90 prosent. Ved er også et rimelig alternativ.

Tenn bålet ovenfra

Du har kanskje lært at du skal tenne bålet nedenfra og opp. Erfaringer viser imidlertid at det er enklere å tenne bålet ovenfra. Da tar det lettere fyr.
Fordelen med topptenning er at det tar kortere tid å varme opp brennkammeret. Resultatet er raskere god trekk i ovnen. Det kommer mer oksygen til ilden, og temperaturen blir høyere.
I tillegg vil partikkelutslippet reduseres betydelig i oppstartsfasen. Du får dermed mindre sot på glasset, og redusert sjanse for at det siver røyk ut i rommet.
Brennkammeret fylles ikke med røyk på samme måte som om du tenner i bunnen. Grunnen er at gassene fra veden trekkes mot den varme sonen på toppen av veden, og brenner raskere opp.
Dette gjør du:
Legg tørre vedkubber nederst i ildstedet. Veden skal ikke stå opp langs bakveggen i ildkammeret, men stables flatt.
På toppen av stabelen med ved, fordeler du to-tre tennbriketter sammen med tynn opptenningsved. Neverstrimler og tynne kvister fungerer også utmerket. Legg stikkene med et par centimeters mellomrom – gjerne i to lag lagt i kryss. Bruk ikke avispapir. Da får du sot i ovn og pipe.
Åpne trekkventilene og fyr opp tennbrikkene. Har du svak trekk i ovnen, kan du la døra stå litt på gløtt. Med dagens venti-piper er det som oftest god trekk i ovnen, og da er ikke dette nødvendig. Dette merker du raskt.
Husk å fyre med god trekk. Det er anbefalt av Branntilsynet.
Vent med å legge in nye kubber til bålet har brent ned til glødende kull.
PS: Noen ildsteder bør tennes på andre måter. Finn ut hva produsenten anbefaler før du tar ildstedet i bruk.

Dårlig trekk

Dagens tette hus krever god ventilasjon både for ildstedet og inneklimaet. God fyring med ved skjer når det er godt samspill mellom ildsted, pipe og lufttilførsel.
Dersom det siver røyk ut i rommet under opptenning, eller når du åpner døra, er trekken i pipa for dårlig. Her er noen gode råd:
  • Slå av kjøkkenventilatoren.
  • Trekkeffekt kan også påvirkes av vær og av tekniske forhold ved pipe og ildsted.
  • Har du dårlig trekk, kan du åpne et vindu.
  • Du kan også montere en røyksuger i pipa. Denne kan betjenes med fjernkontroll.
  • Friskluftinntak direkte til brennkammeret er et alternativ. Stort sett alle nye ovner er utstyrt med friskluftinntak bak eller under ovnen.
  • Ildstedets «motor» er pipa. Dårlig trekk i pipa gir dårlig forbrenning, og muligheter for tilbakeslag av røyk.
  • Bruk tørr ved
  • Vanninnholdet i veden bestemmer kvaliteten. Veden må være tørr for at den skal brenne skikkelig. Sjekk alltid veden om den har god kvalitet, enten du har hugget den selv, eller kjøpt den.
Gode tips:
Sjekk vekten. Tørre kubber er lette, og har ofte tydelige sprekker i endene. Ved som nylig er hugget, veier dobbelt så mye som en tørr. Fuktig ved har dessuten ofte soppskader og kan lukte surt.
Slå to vedkubber sammen. Hører du en lett, lys etterklang, er veden tørr. Fuktig ved gir fra seg en dump lyd.
En fuktighetsmåler finner raskt ut om veden er klar for opptenning. Ved skal ha maksimalt 20 prosent fuktighet. Nyhogget ved har 50 prosent fukt eller mer. Fuktig ved gir lite varme og mye røyk, i tillegg til at både ildsted og miljø blir forurenset.
Foto: Dovre - Istock
Kilder:
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0