Komplett salgsoppgave

Svaleveien 43C

5 600 000 kr
90 m²
2 soverom
Svaleveien 43C formidles av Krogsveen Moss ved Jacob Koren.
Svaleveien 43C formidles av Krogsveen Moss ved Jacob Koren.
Kart
Del
Refsnes
Renovert og ombygget rekkehusbolig i første rekke mot Oslofjorden, med fantastisk utsikt. Få meter til badestrand.

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  5 600 000 kr
 • Andel fellesgjeld
  192 055 kr
 • Omkostninger
  8 775 kr
 • Totalpris
  5 800 830 kr
 • Etasje
  2
 • Byggeår
  1963
 • Soverom
  2 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  90 m²
 • Type
  Andelsleilighet
 • Eierform
  Andel
 • Fellesutgifter
  4 254 kr

Visning

 For å delta på visning, ber vi om at du melder deg på. Da sikrer vi at du får nødvendig informasjon og at det er satt av tilstrekkelig med tid. Kontakt megler dersom annet tidspunkt ønskes. Husk å lese salgsoppgaven før visningen, så du stiller forberedt. NB. Visning utgår dersom det ikke er noen påmeldte. Påmeldingsfrist 01/12 kl 20.00.
Ønsker du kun å bli holdt orientert, kan du fra eiendommens hjemmeside få varsel om solgtpris, eller kontakte megler.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Rekkehusbolig med svært attraktiv beliggenhet i første rekke mot Oslofjorden - nederst på Refsnes
 • Vidstrakt, herlig utsikt over fjorden
 • Gode solforhold dagen gjennom - fra morgen til solnedgang
 • Renovert, ombygget og betydelig modernisert i 2021
 • Nye og fornyede overflater i alle rom.
 • Oppgradert elektrisk anlegg
 • Moderne og stilfullt bad, bygget opp på nytt i 2021
 • Terrassedør og vinduer skiftet ut i 2007
 • Parkeringsmuligheter utenfor døren
 • Flere fine badesteder innenfor kort gangavstand
 • Nærhet til vakre turområder på Jeløy
 • Nærbutikk i nabolaget, ca. 10 min. med buss til sentrum

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Svaleveien 43C, 1518 MOSS
Kommunenummer 3002, gårdsnummer 1, bruksnummer 2027, ideell andel 1/1
Andelsnummer 56, Refsnes 2 Borettslag, organisasjonsnummer 948383357

Innhold

Totalt bruksareal: 95 kvm.
Totalt primærrom: 90 kvm.
Bruksareal pr. etasje:
1. etasje: 50 kvm.
2. etasje: 45 kvm.
Følgende rom inngår i primærromsdelen:
1. etasje: Entré og stue med åpen kjøkkenløsning.
2. etasje: Gang, to soverom og bad.
Følgende rom inngår som sekundærrom:
2. etasje: To boder.
I tillegg disponerer boligen en bod med utvendig adkomst. Bod er oppmålt til ca. 3 kvm.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare, men målsatte. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 04.09.2023 utført av Anticimex AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.
Boligen har en endret planløsning i forhold til godkjente bygningstegninger. Se punktet om "Ferdigattest" i salgsoppgaven for mer informasjon.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Byggemåte iht. tilstandsrapport:
Gulv mot grunn av betong. Yttervegger, bærende konstruksjoner og skillende dekke av trekonstruksjoner. Fasader utført i
liggende og stående trekledning. Tilnærmet flat takkonstruksjon utvendig tekket med papp/membran(ikke besiktiget). Boligen har profilert entrédør
av tre. Terrassedør med karmer av tre og tre-lags glass fra 2007. Vinduer med karmer av tre og to-lags glass fra 2007.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
Bad: lokalfall mindre enn anbefalt, TG:2.
Brann: brannskillevegg rundt vannfordelerskap, TG:3.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten om de nevnte forhold. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.
Enkelte utdrag fra selgers egenerklæring:
2. Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
Svar: Ja, kun av faglært: Husoteket AS, Bravida og Jeløy Rørleggerservice AS.
Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når:
Svar: Totalrenovert i 2021. Pigging og montering av hele badet gjort av Jeløy Rørleggerservice AS, elektrisitet gjort av Bravida og Husoteket AS stod for resten; fliser, membran, maling, osv.

Standard

Nåværende eier overtok boligen i 2021 og bekostet samme år en omfattende modernisering. Samtlige rom er pusset opp, de fleste med nye gulv. De fleste vegger er også lektet ut, etterisolert før sparklet og malt i tidsriktige og moderne farger. Elektrisk anlegg er også oppgradert inkludert nye stikkontakter, brytere og dimmere.
I første etasje er opprinnelig delevegg mellom stuen og kjøkkenet fjernet til fordel for en gjennomgående sosial sone. Ny peis er installert i stuen. Trappen til andre etasje er åpnet og påmontert spilevegger som i tillegg til sin rent praktiske funksjon også utgjør dekorative elementer.
Kjøkkeninnredningen er videreført, men foredlet med finpussing og maling av frontene i tidsaktuell grønnfarge. Benkeplatene er skiftet ut og flisene over benkene er malt helhvite. Innredningen er også noe ombygget til fordel for plass til vaskemaskin, elektrisk kurs er i tillegg forsterket.
Boligens to soverom er samlet i andre etasje, i praktisk nærhet av badet. I denne etasjen er romløsningen noe endret gjennom oppføring av ny vegg med ny innerdør, til fordel for et fullverdig soverom på over 8 kvm. Sistnevnte benyttes i dag som barnerom og gir familiens yngste stor plass i egne omgivelser. Stort er også hovedsoverommet, som har hele 16 kvm. gulvflate i tillegg til en hendig speildørsgarderobe.
Badet ble i 2021 bygget opp på nytt fra bunnen av med blant annet nytt elektrisk anlegg, nytt sluk og ny membran. Gulvet og veggene rundt dusjsonen er helhetlig utført med like fliser, hovedsakelig i 60x60 cm. format. Øvrige vegger og himlingen er sparklet og malt. Servant og blandebatterier er i tidsaktuell sort, hvorav dusjhjørnet har både hånd- og regndusj. Baderomsmøblene har skandinavisk stilpreg og lett tilgjengelige oppbevaringsmuligheter i servantskuffer og speilskap.
Overflater og innredninger:
Gulv: Parkett, laminat og fliser.
Innervegger: Malte sparklede flater, malt panel og fliser.
Himlinger: Malte sparklede flater og malt panel.
Kjøkken: Skapinnredning med glatte og profilerte grønne fronter. Laminerte grå benkeplater. Nedfelt dobbel stålvask med avrenningsbrett og ett-greps blandebatteri. Integrert platetopp og stekeovn. Innbygget oppvaskmaskin. Ventilator i overskap. Rør-opplegg til vaskemaskin.
Bad: Servantskap med glatte lyse fronter og heldekkende servant i sort kompositt med sort ett-greps blandebatteri. Overskap med speilfronter. Dusjhjørne med fast glassvegg og sort to-greps blandebatteri med hånd- og regndusj. Toalett montert på innbygget sisterne.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.

Oppvarming

Boligen er elektrisk oppvarmet kombinert med peisovn.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger dette heller ikke med. 

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ikke ferdigattest på eiendommen, men midlertidig brukstillatelse ble gitt 03.09.1963. 
I henhold til mottatte godkjente bygningstegninger fra Moss kommune er det avvik på dagens planløsning.
Opprinnelige tegninger viser tre soverom i andre etasje. Det største soverommet er nå slått sammen til et stort. I første etasje er vegger mot kjøkken fjernet slik at det har blitt en åpen løsning mot stuen.
Det gjøres oppmerksom at det ikke lenger utstedes ferdigattest på tiltak det er søkt om før 1998 jf. plan- og bygningsloven § 21-10. Kommunen vil ikke kreve ferdigattest for disse tiltakene og vil avvise eventuelle søknader. Bestemmelsen innebærer ikke at tiltak med manglende søknad blir lovlige, men at man ikke trenger å avslutte gamle byggesaker. Normalt sett kreves ferdigattest for alle søknadspliktige tiltak som gjøres etter plan- og bygningsloven.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Utover andel fellesgjeld overdras leiligheten fri for pengeheftelser.
Borettslaget har legalpant for forfalte felleskostnader og andre krav som følger av borettslagsforholdet iht. burettslagsloven § 5-20. Pantet er begrenset oppad til 2G (G = folketrygdens grunnbeløp).

Eventuell adgang til utleie

Andelseier kan ikke uten samtykke fra styret i borettslaget overlate bruken av boligen til andre. Med samtykke kan andelseier overlate boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste år. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har energiattest. Det foreligger imidlertid ikke energiattest for denne boligen, men hvis kjøper krever det kan energiattest innhentes for selgers regning.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

På Refsnes vil du bo i ettertraktede omgivelser nær sjøen, vest på Jeløy. Få om noen boligområder langs Oslofjorden kan vise til en tilsvarende beliggenhet når både utsikten, de gode solforholdene og ikke minst nærheten til sjøen tas med i betraktning.
Like syd for Refsnes ligger Søndre Jeløy landskapsvernområde, et vakkert og unikt stykke kulturlandskap med intime småveier og stier som er ypperlige for både trening og søndagsturer. Her finnes også en bit av Jeløys anerkjente kulturmiljø på gårdene Røed og Alby.
Refsnes Barnehage og Refsnes skole med trinn fra 1. til 7. er begge lett tilgjengelig i nabolaget, kort vei er det også til Hoppern ungdomsskole. Dagligvarer er det enkelt å handle ved Refsnes' egen nærbutikk. Flere dagligvareforretninger er tilgjengelig langs veien til sentrum, som for øvrig er innenfor sykkelavstand eller drøye fem minutter med bil.
Fra holdeplassen i alleen kjører buss til togstasjonen på under 10 minutter. Reisetiden videre med tog til Oslo S er fra kun 30 minutter.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiertomt på 27 719 kvm som tilhører borettslaget.

Parkering

Gateparkering etter områdets bestemmelser.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei. Private interne veier i borettslaget.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Borettslaget er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

I henhold til informasjon fra Moss kommune datert 24.08.2023 omfattes eiendommen av reguleringsplan "Refsnes - del av Refsnes gbr. 11/1 og 11/31" med formål kjørevei, anlegg for lek, gangvei, parkeringsplass og boliger, vedtatt 24.02.1965 med plannr. 42. Eiendommen omfattes i tillegg av kommuneplan "Kommuneplanens arealdel 2021-2032" med formål friområde nåværende og boligbebyggelse nåværende, vedtatt 24.03.2021 med plannr. KP3002.
Eiendommen ligger i hensynssone for ras- og skredfare.
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Felleskostnadene inkluderer: felles bygningsforsikring, kommunale avgifter, renter og avdrag fellesgjeld, årsavgift tv (kun grunnpakke), vedlikehold bygg og utvendig anlegg, strøm fellesareal, styrehonorar, forretningsførsel, revisjon og andre driftskostnader.
Felleskostnadene justeres etter borettslagets faktiske utgifter, normalt en til to ganger årlig.
Det tas forbehold om at felleskostnadene kan justeres fortløpende pga. renteøkninger.
Felleskostnadene fordeles slik:
Renteutgifter kr 1.036,-
Avdrag kr 710,-
Driftsutgifter kr 2.508,-
Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 747 753,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 2 691 911,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 23 402,- pr. 31.12.2022.
Andel fellesgjeld er kr 192 055,- pr. 24.08.2023.
Total fellesgjeld for boligselskapet er kr 20.261.755,- pr. 28.06.2033 og lånevilkårene er:
Lån hvor det betales både renter og avdrag.
Annuitetslån.
Rente Pt.: 5,52 %.
Renter og avdrag pr. mnd. med dagens rente : kr 1.197,-, hvorav renter utgjør kr 740,- og avdrag utgjør kr 457,-.
Lånets løpetid: 2039.
Lånenr. NIBOR 67140502273.
Bankforbindelse: Nordea.
Lån hvor det betales både renter og avdrag.
Serielån.
Rente Pt.: 5,48 %.
Renter og avdrag pr. mnd. med dagens rente : kr 549,-, hvorav renter utgjør kr 296,- og avdrag utgjør kr 253,-.
Lånets løpetid: 2039.
Lånenr. NIBOR 67140506221.
Bankforbindelse: Nordea.
Borettslaget har ikke tilrettelagt for individuell nedbetaling av andel fellesgjeld.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Tinglysingsgebyr for hjemmelsdokument kr 480,-
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle pantedokumenter kr 480,-
- Forhåndsutlysning av forkjøpsrett kr 7.643,-
- Pantattest kr 172,-
Total kjøpesum inkl. andel fellesgjeld og gebyrer ved kjøp til prisantydning er kr 5.800.830,-. Av dette beløpet utgjør kr 192 055,00,- andel fellesgjeld som ikke skal innbetales, men følger boligen. 
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos Tryg Forsikring på kr. 8.250,- for andelsboliger med andelsnr.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner BN bank. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad. Krogsveen mottar et honorar av BN Bank for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Martine Walland og Ludvik Roksvåg

Informasjon om forkjøpsrett

Leiligheten er tilknyttet Refsnes 2 Borettslag.
Borettslaget består av 78 andelsleiligheter.
Forretningsfører er Vansjø Boligbyggelag.
Dugnad samt gressklipping/snømåking må påregnes. Turnusordning.
Det er forbudt å holde husdyr uten spesiell skriftlig tillatelse.
Saker som styret har jobbet med og vedlikehold som har vært gjennomført i 2021 og 2022:
Gjennomført utskifting av takpapp over tilbygg, skillevegger, panel under vindu og rekkverk i front.
Det er etablert 8 ladeplasser for lading av el-kjøretøy.
I henhold til borettslagets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny andelseier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn.
Iht. burettslagslova kan man bare eie én andel i borettslaget. Kun fysiske personer kan være andelseiere.
Øvrige andelseiere i borettslaget og eventuelt medlemmer av boligbyggelaget har forkjøpsrett. Andelen er forhåndsavklart på forkjøpsretten. Konf. megler for spørsmål rundt denne. 
Borettslaget er tilknyttet Borettslagenes Sikringsordning AS som dekker manglende innbetaling av felleskostnader fra øvrige andelseiere.  Avtalen om sikring er gyldig til avtalen sies opp av en av partene. Oppsigelsesfrist er 1 desember med gyldighet fra førstkommende årsskifte.
Dokumenter for borettslaget kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Etter nærmere avtale.
Overtakelse kan tidligst skje etter at forkjøpsretten for øvrige andelseiere i borettslaget og eventuelt medlemmer av boligbyggelaget er avklart, samt at styrets godkjennelse er avklart.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring hos Anticimex. Vedlagt salgsoppgaven følger selgers egenerklæringsskjema og tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel ved eiendommen, vil Claims Handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom Tryg. I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra Tryg. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 andre ledd, dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: 1,5% av salgssum
Tilrettelegging: kr 9.900,-
Oppgjørshonorar: kr 6.000,-
Foto/stylingrådgivning: kr 6.400,-
Offentlige opplysninger: kr 3.500,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 30-0228/23
Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Moss
NO 992 616 733 MVA
Oppdragets KR-kode KR30.23228

Dato

Sist oppdatert: 01. desember 2023 kl. 20:01

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

 For å delta på visning, ber vi om at du melder deg på. Da sikrer vi at du får nødvendig informasjon og at det er satt av tilstrekkelig med tid. Kontakt megler dersom annet tidspunkt ønskes. Husk å lese salgsoppgaven før visningen, så du stiller forberedt. NB. Visning utgår dersom det ikke er noen påmeldte. Påmeldingsfrist 01/12 kl 20.00.
Ønsker du kun å bli holdt orientert, kan du fra eiendommens hjemmeside få varsel om solgtpris, eller kontakte megler.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.