Komplett salgsoppgave

Vårliveien 17A

3 590 000 kr
78 m²
2 soverom
Vårliveien 17A presenteres av Krogsveen Moss.
Vårliveien 17A presenteres av Krogsveen Moss.
Kart
Del
Knut Dahl
Sonia Tajdus
Presenteres av
Knut Dahl og Sonia Tajdus
Vårlitunet, Halmstad
Arealeffektiv 3-roms endeleilighet fra 2021. Terrasse med ettermiddags-/kveldssol. Carport med stor bod. Enkel adkomst.

Unngå doble boligrenter

Vi tilbyr gunstig forsikring.
Sjekk estimert lånekostnad
 • Prisantydning
  3 590 000 kr
 • Omkostninger
  96 092 kr
 • Totalpris
  3 686 092 kr
 • Etasje
  1
 • Byggeår
  2021
 • Soverom
  2 soverom
 • Bad
  1 bad
 • Primærrom
  78 m²
 • Type
  Eierleilighet
 • Eierform
  Eierseksjon
 • Fellesutgifter
  2 823 kr

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Beskrivelse

Kort om eiendommen

Moderne tre-roms endeleilighet i Vårlitunet, midt i Halmstad
 • Lett tilgjengelig i første etasje med trinnfri og enkel adkomst
 • Skjermet og lun terrasse med ettermiddags-/kveldssol sommerstid
 • Fem års nybygg-garanti fra 2021
 • Arealeffektiv romløsning med velholdt standard
 • Moderne kjøkken med hvitevarer som medfølger
 • To soverom av gode størrelser, innredet med garderobeskap
 • Biloppstillingsplass i felles carport med tilknyttet bod
 • Praktisk nærhet til alle Halmstads forretninger og tilbud
 • Gangavstand til togstasjon - ca. 40 min. videre til Oslo

Innhold og byggemåte

Eiendommen

Vårliveien 17A, 1580 RYGGE
Kommunenummer 3002, gårdsnummer 104, bruksnummer 247, seksjonsnummer 53, ideell andel 1/1

Innhold

Totalt bruksareal: 78 kvm.
Totalt primærrom: 78 kvm.
Følgende rom inngår i primærromsdelen:
1. etasje: Entré/gang, 2 soverom, bad, stue/kjøkken.
I tillegg disponerer boligen en utebod på ca. 8 kvm.
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. De oppgitte arealer er hentet fra rapport datert 25.08.2023 utført av Moss Eiendomstaksering AS. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.

Byggemåte

Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.  
Byggemåte bygning iht. tilstandsrapport:
Leilighetsbebyggelse oppført i 2021 i 2 etasjer på støpt gulv på grunn. Fasader med liggende trekledning. Flatt tak med belegg/folietekking.
Vinduer med ramme og karm i tre med 3-lags energiglass. Terrassedør med ramme og karm i tre med 3-lags energiglass. Isolert ytterdør.
Utgang til vestvendt overbygget markterrasse med imp. terrassebord.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.

Standard

Det sene byggeåret er ensbetydende med moderne teknisk standard samt tidsaktuelle overflater og innredninger. Leiligheten er i tillegg velholdt og utelukkende gitt tilstandsgradene 0/1.
Romløsningen er effektivt utformet, blant annet med stuen og kjøkkenet samlet i åpen løsning. Stuen har en rektangulær gulvflate som er enkel å møblere, blant annet med to sittegrupper. Stuen er også utstyrt med peisovn som gir varme til hele leiligheten.
Kjøkkeninnredningen er montert i stuens indre hjørne, til fordel for en størst mulig disponibel gulvflate i rommet for øvrig. Innredningens skuffer og skap har stilren fremtoning og gode oppbevaringsmuligheter for utstyr til daglig bruk. Hvitevarer som står på kjøkkenet i dag medfølger.
Leilighetens bad og to soverom er samlet i praktisk nærhet omkring gangen. Soverommene er av gode størrelser som henholdsvis et hovedsoverom og et barne-/gjesterom. Begge er innredet med garderobeskap som medfølger. Hovedsoverommet har adkomst gjennom to dører som leder inn til hver sin side av en eventuell dobbeltseng.
På badet er gulvet utført med fliser, veggene med flis-mønstrede våtromsplater og himlingen med innfelte spotter. Badets utstyr inkluderer dusjhjørne med glassdører og moderne hvite møbler med lett tilgjengelig oppbevaringsplass.
Overflater og innredninger:
Gulv: Fliser i entré og på bad, for øvrig eikeparkett.
Innervegger: Våtromsplater på bad, for øvrig MDF-plater.
Himlinger: Folierte plater. Innfelte spotter på bad.
Kjøkken: Skapinnredning med glatte hvite fronter. Laminerte grå benkeplater. Nedfelt stålvask med ett-greps blandebatteri. Plater på vegger over benker. Integrert platetopp og stekeovn. Innbygget oppvaskmaskin. Frittstående kombiskap. Avtrekksventilator i overskap.
Bad: Servantskap med glatte hvite fronter og heldekkende porselensservant med ett-greps blandebatteri. Veggspeil med overbelysning. Dusjhjørne med glassdører og to-greps blandebatteri med hånddusj. Veggmontert toalett montert på synlig sisterne. Rør-opplegg for vaskemaskin.

Løsøre og tilbehør

Vi viser til liste fra Norges Eiendomsmeglerforbund som gjelder fra 01.01.2020 angående løsøre og tilbehør.
Hvitevarer medfølger.

Oppvarming

Elektrisk oppvarming, varmefordeling ved panelovner, gulvvarme i entré og bad.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger dette heller ikke med.

Ferdigattest/brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest på eiendommen datert 16.11.2022. Denne kan fås ved henvendelse til megler.
Midlertidig brukstillatelse var gitt 24.03.2021.
Kjøper overtar eiendommen slik den framstår på visning.

Tinglyste heftelser og rettigheter

Leiligheten overdras fri for pengeheftelser.
Sameiet har legalpant for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet iht. eierseksjonsloven § 31. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp).
Det er tinglyst følgende servitutter på sameiets eiendom.
Dagboknr 120805, tinglyst 10.02.2015, type heftelse: Erklæring/avtale.
Overenskomst om rettigheter og plikter ved oppføring, drift og vedlikehold av frittliggende nettstasjon, med flere bestemmelser.
Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter ovennevnte heftelser og servitutter.
Det er tinglyst følgende på eiendommen grunndata:
Dagboknr 2122839, tinglyst 18.02.2020 - Reseksjonering.
Snr: 53.
Formål: Bolig.
Tilleggsdel: Bygning.
Sameiebrøk: 75/3174.
Sammenslåing av seksjoner og deling av seksjon.
Dagboknr 433036, tinglyst 15.04.2021 - Reseksjonering.
Snr: 53.
Formål: Bolig.
Tilleggsdel: Bygning.
Sameiebrøk: 78/3216.
Endring av sameiebrøk, fellesareal og tegninger.

Eventuell adgang til utleie

Leiligheten kan leies ut såfremt leiligheten har forsvarlige radonverdier. Leietaker må følge sameiets vedtekter og ordensregler på lik linje som eier.

Diverse

Selger har ikke bebodd eiendommen og har derfor ikke kunnskap om eiendommens tilstand. Kjøper må derfor kunne påregne at det kan være flere feil og mangler som normalt oppdages ved bruk av boligen, men som selger  ikke har mulighet å vite. Kjøper overtar derfor all risiko for denne type feil og mangler.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har energiattest. Det foreligger imidlertid ikke energiattest for denne boligen, men hvis kjøper krever det kan energiattest innhentes for selgers regning.

Beliggenhet og tomteforhold

Beliggenhet

I Vårliveien vil du bo tilbaketrukket blant både etablert og ny boligbebyggelse midt i Halmstad og Rygge. Dette er et spennende vekstområde som opplever stor popularitet og økt tilflytting. Her møter du både barnefamilier, unge etablerere og godt voksne som har flyttet fra en enebolig til noe mer lettstelt og praktisk. Denne varierte sammensetningen legger grunnlaget for et godt bomiljø som du selv også kan bli en del av.
Så nær som de fleste fasiliteter og tilbud i Halmstad er lett tilgjengelig innenfor en radius på få hundre meter. For en liten familie er det spesielt verdt å merke seg nærheten til barneskolen med idrettshall og kunstgressbane, og ikke minst også den nye tufteparken - en moderne aktivitetspark med masse boltreplass for barna og et naturlig samlingspunkt i nærmiljøet.
I det utvidede nabolaget finner du både to dagligvareforretninger, konditori, apotek og en håndfull småforretninger, samt et tjenestetilbud innenfor personlig pleie som til sammen langt på vei dekker de fleste hverdagslige behov.
Fra Halmstad får du et svært godt utgangspunkt for utflukter i det solrike og frodige Ryggelandet som er rikt på historie og har et stort antall turmuligheter. Her ligger også Evje Golfpark som har vakkert banelandskap helt ned til vannkanten. Veien er heller ikke lang til sommerperler som Larkollen og Fuglevik langs kysten.
Skal du med toget, er det kjekt å vite at Rygge stasjon er lett tilgjengelig kun gode 700 meter unna på fortau og smågater gjennom nabolaget. Fra stasjonen er reisetiden videre til Oslo S fra kun 39 minutter.
Langs Ryggeveien finner du i tillegg holdeplass for ekspressbuss mellom Oslo og Sarpsborg, og ved E6 stopper flybuss til Gardermoen. Med bil er det svært enkel tilgang til E6 og kun gode fem minutter til de urbane områdene omkring Moss.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Krogsveen visningsskilt ved fellesvisninger.

Barnehager, skoler og fritid

Informasjon om tilhørende skolekretser er hentet fra Prognosesenteret som dataleverandør, og tilhørigheten kan årlig endres av kommunen. Dersom skole- og barnehagetilbud er av betydning for kjøpet, ber vi om at det rettes en særskilt henvendelse til kommunen for oppdatert informasjon.

Beskrivelse av tomt

Eiet tomt på 12 734 kvm som tilhører sameiet. Tomten er fellesareal med unntak av de arealer som følger eksklusivt til enkelte seksjoner.

Parkering

Leiligheten disponerer egen p-plass i carport. Øvrig parkering etter områdets bestemmelser.

Vei, vann og avløp

Eiendommen har adkomst via kommunal vei videre inn på privat vei.
Eiendommen er tilknyttet kommunalt ledningsnett via private stikkledninger.
Sameiet er ansvarlig for private stikkledninger til bygningen.

Regulerings-og arealplaner

I henhold til informasjon fra Moss kommune datert 21.08.2023 omfattes eiendommen av reguleringsplan "Halmstad felt C-F" med formål lekeplass, annen veigrunn/grøntareal og boligbebyggelse/konsentrert småhusbebyggelse, vedtatt 01.11.2012 med plannr. M196. Kommunedelplan "Halmstad" med formål boligområde framtidig, senterområde framtidig, friområde nåværende, park/turvei framtidig og boligområde nåværende, vedtatt 14.12.2006 med plannr. M178. Eiendommen omfattes i tillegg av "Kommuneplanens arealdel 2021-2032" med formål friområde nåværende, park fremtidig og boligbebyggelse nåværende og fremtidig.
Eiendommen ligger i gul støysone iht. T-1442. og "Avvikssone støy" med bestemmelse "Byggegrenser, utbyggingsvolum og funksjonskrav".
Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Økonomi

Boligens kostnader

Fellesutgiftene inkluderer: felles bygningsforsikring, kommunale avgifter (kun renovasjon), strøm fellesareal, tv/internett (kun grunnpakke), styrehonorar, forretningsførsel, revisjon og andre driftskostnader.
Fellesutgiftene justeres normalt en til to ganger årlig i forhold til sameiets faktiske utgifter.
I tillegg må seksjonseier betale kommunale avgifter kr 15 983,- for inneværende år.
I dette inngår gebyr for vann, avløp og eiendomsskatt.
Eiendomsskatten utgjør kr 5 253,- av det ovennevnte beløp. Vann og avløp er stipulert med et forbruk på 165 kubikk. Vann og avløp er forbruksrelatert.
Det er 6 terminer i Moss kommune.
Tv/internett leveres av Viken fiber og Altibox. Grunnpakke inkludert i fellesutgiftene.
Kjøper må selv tegne innboforsikring.

Formuesverdi

Formuesverdi for 2021 var kr 1 027 381,- ifølge skatteetaten. Beløpet forutsetter at eier bor fast i boligen (primærbolig).
Ved eventuell øvrig bruk av eiendommen (f.eks. fritidsbolig, pendlerbolig, utleieobjekt) vil formuesverdien for 2021 bli kr 3 698 572,-.
Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten utgjør kr. 5.253,- for 2023.

Opplysninger om fellesgjeld

Andel formue er kr 11 778,- pr. 31.12.2022.
Andel fellesgjeld er kr 430,- pr. 31.12.2022.
Andel fellesgjeld er iflg. forretningsfører leverandørgjeld og det er ikke felles lån i sameiet.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:
- Dokumentavgift til staten, 2,5 % av kjøpesummen og leilighetens andel av eventuell fellesgjeld, samt 
- Tinglysingsgebyr for skjøte kr 585,-.
- Tinglysingsgebyr for kjøpers eventuelle panterettsdokumenter kr 585,- pr. stk.
- Pantattest kr 172,-
Total kjøpesum inkl. gebyrer/avgifter og evt. øvrige kostnader ved kjøp til prisantydning: kr 3.681.092,-.
I tillegg kommer valgfri Boligkjøperpakke hos Tryg Forsikring på kr. 9.250,- for boliger med seksjonsnummer.

Tilbud om lånefinansiering

Megler formidler gjerne kontakt med rådgiver hos vår samarbeidspartner BN bank. De har konkurransedyktige betingelser samt rask og løsningsorientert behandling av din lånesøknad. Krogsveen mottar et honorar av BN Bank for denne formidlingen.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum inkludert omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være disponibelt hos megler 2 virkedager før overtagelsen.

Annen viktig informasjon

Eier

Hercules Utvikling AS

Informasjon om forkjøpsrett

Eiendommen er seksjonert, og leiligheten er tilknyttet Vårlitunet Boligsameie, med sameiebrøk 78/3216.
Sameiet består av 66 boligseksjoner.
Forretningsfører er BDO AS.
Dugnad må påregnes.
Det kan holdes dyr under forutsetning av at eier aksepterer sameiets regler for dyrehold, og dyreholdet ikke er til ulempe for de øvrige brukere av eiendommen.
Påkostninger eller arbeider styret/sameiet har arbeidet med:
Det er i sameiet påvist forekomster av melbiller. Saneringstiltak er iverksatt i regi av sameiet.
Oppdaget mus i sameiet og dermed ble Anticimex engasjert.
Skaffe ny styreleder. Styreleder har fått samtykke til å engasjere eksternt firma.
Planlagte arbeider/påkostninger:
Balkonger skal males hvitt. Gjelder byggene 15, 19, 21, 23 og 25. Kostnadene fordeles på f.eks. antall løpemeter rekkverk som males.
De som allerede har fått malt sine rekkverk slipper å delta.
Beplantning, men i redusert form.
Liten oppfriskning av lekeplassen.
Forretningsfører informerer at et par av husene bare er grunnet og av den grunn trenger å bli malt. Dette vil medføre høye malerkostnader innen kort tid.
Sameiet har mottatt nabovarsel om utbyggingsplaner fra nabo. Styret har ikke funnet noen kvalifiserte innvendinger mot planene.
Iht. sameiets vedtekter må kjøper godkjennes av styret som ny sameier. Det er kjøpers ansvar at styregodkjenning blir gitt, men styret kan ikke nekte godkjenning uten saklig grunn.
Vi gjør videre oppmerksom på at det iht. eierseksjonsloven ikke er anledning å erverve mer enn 2 seksjoner i sameiet, her teller også eierskap via. firma, nærstående og familie. Kjøper har risikoen for at overskjøting på denne bakgrunn kan nektes av Statens Kartverk. I så fall vil kjøper uansett være forpliktet til å gjennomføre handelen, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting. Konferer med megler for mer informasjon.
Seksjonsbegjæringen og dokumenter for sameiet kan fås ved henvendelse til megler.

Overtakelse

Etter nærmere avtale.

Boligselgerforsikring

Selger har ikke tegnet boligselgerforsikring og eventuelle reklamasjoner må rettes direkte til selger. Selgers egenerklæringsskjema følger som bilag til denne salgsoppgaven i tillegg til tilstandsrapport. Interessenter må sette seg inn i dokumentene før bud inngis.

Boligkjøperforsikring

Innen kontraktsmøtet må kjøper ta stilling til om det ønskes å bestille Boligkjøperpakken gjennom If.  I denne gunstige pakken er boligen ferdig forsikret og inkluderer fri rettshjelpsdekning i 1 år, dvs at de behandler ethvert mangelskrav kjøper måtte ha overfor selger. 
For alle boligtyper, unntatt tomter, inneholder Boligkjøperpakken innboforsikring, dobbel renteforsikring - i situasjoner hvor kjøper ikke får solgt nåværende bolig – og flytteforsikring. I tillegg inneholder den husforsikring for alle hus og hytter forutsatt at eiendommen ikke har seksjonsnummer/andel (tilhører et sameie/borettslag).
Der boligen har fått utstedt verdibevis på våtrom, yttertak eller drenering, gis kjøper en kaskoforsikring og superdekning i 4 år, samt at det på eneboliger gis gratis oppdatering av verdibeviset hvert 4. år. Med verdibevis vil selve skaden bli utbedret - i tillegg til skader i tilstøtende rom, uten ekstra kostnader for kjøper. Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken da kostnaden det første året legges til kjøpesummen for boligen. Les mer om forsikringen i informasjonsarket fra If. Krogsveen mottar et honorar for denne formidlingen.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven og er også på vår hjemmeside www.krogsveen.no. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver.
Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD-knappen på eiendommens hjemmeside på Krogsveen.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt.  
Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes pr SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og e-post kan forekomme.
 For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3.
Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp.
Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.

Hvitvaskingsreglene

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak overfor kunder, herunder fullmektiger. Dette innebærer bl.a. å bekrefte kunders og reelle rettighetshaveres identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon eller på annen godkjent måte, samt å innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art.
Dersom slike kundetiltak ikke kan gjennomføres, kan megler ikke etablere kundeforholdet eller utføre transaksjonen.
Hvis kjøper ikke bidrar til gjennomføring av kundekontrollen og dette fører til at transaksjonen blir forsinket eller ikke kan gjennomføres, vil dette ansees som mislighold av avtalen og gi selger rettigheter etter avhendingslova kapittel 5. I tilfeller der selger ikke bidrar til gjennomføring av løpende kundekontroll underveis i oppdraget, er det selger som misligholder sine forpliktelser etter avtalen og gi kjøper rettigheter etter avhendingslovens kapittel 4. Partene er selv ansvarlige for eventuelle kostnader og ansvar dette kan medføre. Eiendomsmegleren eller eiendomsmeglingsforetaket kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen.
Kjøper oppfordres til å innbetale kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon i én samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank. Megler har plikt til å melde fra til Økokrim om eiendomshandler som fremstår som mistenkelige. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Lovanvendelse

Generelle bestemmelser
Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud.
En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke.  Dette er nærmere beskrevet nedenfor. 
På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er".  Selger kan ikke ta «som den er»- forbehold overfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. 
Forbrukerkjøp - definisjon
Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at mangelskravet ikke blir rettet i tide på en tydelig måte.
Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 andre ledd, dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon 
Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. 
Ikke-forbruker – avtalevilkår
Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen.
Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. 
Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. 
Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper. Hvis kjøper ikke ønsker hjemmelsoverføring av eiendommen, må det tas forbehold om dette i budet.
Rett til fritt å velge megler
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
Provisjon: fastpris kr 35.000,-
Tilrettelegging : kr. 12.000,-
Markedspakke: kr 16.900,-
Oppgjørshonorar: kr. 6.000,-
Foto: kr. 4.400,-
Offentlige opplysninger: kr. 3.500,-
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer 30-0176/23
Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Moss
NO 992 616 733 MVA
Oppdragets KR-kode KR30.23176

Dato

Sist oppdatert: 29. november 2023 kl. 16:29

Dokumenter

Utskriftsvennlig salgsoppgave

Område

Legg til steder som er viktige for deg

Prisutvikling for området

Kvadratmeterpris
0 kr/m²
Endring
↘︎ % ()

Visning

Påmelding til visning er obligatorisk for deltagelse. Trykk på linken VISNINGSPÅMELDING her for avtale om tid. Les salgsoppgaven digitalt. Dersom ingen melder seg til visning, vil ikke visning bli avholdt.
Lurer du på noe?

Vil du varsles om lignende boliger?

Ved å lagre ditt boligsøk hos oss får du beskjed når vi har en bolig som ligner denne, før den legges ut på markedet!

På flyttefot? Slik gjør vi det enklere for deg

Skreddersydd flyttepakke

Vi fikser håndverkere, vask, pakking, lagring og transport, og legger ut for utgiftene underveis.

Hjelp med både kjøp og salg

Hos oss har du din egen rådgiver gjennom hele kjøps- og salgsprosessen.

Hjelp til finansiering

Vårt samarbeid med BN Bank sikrer deg rask og løsningsorientert hjelp, til konkurransedyktige betingelser.